CORONAVIRUS NIEUWS & INFO

>>Lees hier alles over onze #safestart campagne
>>Klik hier om naar onze #safestart FAQ pagina te gaan

Be safe! #safestart

Lees hier het standpunt van WWSV (update 03/05)

WWSV krijgt veel vragen van haar sportbeoefenaars over wat nu wel en niet mag vanaf 4 mei. WWSV stelt helaas vast dat de overheidscommunicatie niet altijd volledige duidelijkheid brengt. Vandaar dat wij ons genoodzaakt zien om zelf ons standpunt te verduidelijken.

Zeilen, surfen, golf- en kitesurfen en zeilwagenrijden zijn vanaf 4 mei toegelaten gezien je deze sporten outdoor kan uitoefenen zonder dat er fysiek contact is met elkaar. Zeilen met een boot op zee is volgens het protocol van de FOD Mobiliteit enkel toegestaan samen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen. Wij bevelen dit ook aan voor het zeilen op binnenwateren, aangezien het vrijwel onmogelijk is om altijd 1,5m afstand te houden tussen opvarenden.
De noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van onze sporttakken mogen openen met uitzondering van kleedkamers, douches en cafetaria’s. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden. Verhuur of verkoop van materiaal wordt niet toegestaan. Competitie en wedstrijden worden niet toegestaan.
De basisregels van social distancing moeten altijd gerespecteerd worden, en uiteraard ook de nodige handhygiëne vóór en na het sporten.

Zich verplaatsen naar een watersportclub is vanaf 4 mei toegestaan. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.
Je mag dus de auto nemen om naar jouw watersportclub te rijden. "Maar het is niet de bedoeling dat men het volledige land doorkruist", benadrukt het Crisiscentrum.
 Ook nu blijft dit dus voor interpretatie vatbaar en is de boodschap niet 100% duidelijk. In de Ministeriële Besluiten worden evenwel geen concrete beperkingen opgelegd op vlak van maximale afstand noch van specifieke bestemmingen zoals de kust.
Voor sommige watersportdisciplines is er enkel de mogelijkheid om deze op zee te beoefenen en is er geen ander alternatief, vandaar dat wij dit als een redelijke verplaatsing beschouwen, die voldoet aan alle Ministeriële Besluiten.

Tijdens de verplaatsingen is het nuttig dat je als watersporter kan bewijzen dat je op weg bent naar jouw watersportclub. Het lijkt ons dan ook aangewezen minstens jouw lidkaart mee te nemen. Indien je geen lid bent, informeer je best naar de richtlijnen van de watersportclub waar je wilt sporten. Het kan zijn dat de club of gemeente extra voorwaarden en een registratiesysteem instellen om een veilige toegang te kunnen verlenen aan het watervlak/insteekzone/jachthaven. Hiervoor zal WWSV aan haar clubs een registratiesysteem ter beschikking stellen met attestering voor de specifieke watersportactiviteit. Dit registratiesysteem wordt momenteel op punt gesteld, en wordt geleidelijk uitgerold vanaf 5 mei.
 
WWSV roept bovenal op tot het gebruik van gezond verstand. Het beoefenen van jouw sport is gezond, maar het onnodig intensifiëren van sociale contacten is dat zeker niet. Verplaats je dan ook enkel naar jouw watersportclub om te sporten of om te werken aan jouw boot, en gebruik jouw clublidkaart niet als vrijgeleide om te genieten van de zon vanop je boot in de jachthaven of op je strandclub.
 
We blijven de situatie opvolgen en zullen elke verdere verduidelijking van de overheidsrichtlijnen nauwgezet opvolgen.
 

Maatregelen pleziervaart/watersport/brandingssporten update 27 mei - 7 juni 2020

Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingssporten en watersporten toegelaten zijn

Voorafgaande bemerking: ten allen tijde dienen de nodige maatregelen genomen te worden om de naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van de afstand van minstens 1,5 m tussen elke persoon (behalve onderling tussen de personen die onder hetzelfde dak wonen).

Geldig : Deze regels zijn geldig vanaf 27 mei tot en met 7 juni 2020.
Zij kunnen worden aangepast aan nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad in functie van het verloop van de Covid-19 pandemie

Zijn toegelaten op zee enkel binnen België:

 • brandingsporten (vb surfen, kleinzeilerij, kitesurfen, suppen, kayakken, roeien,…) kunnen worden uitgeoefend tussen zonsopgang en -ondergang
 • het varen met zeiljachten, motorboten (inclusief vissen op zee), waterscooters
 • regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht (in georganiseerd verband, max 20 personen, onder toezicht van een sportcoach of een meerderjarige toezichter)
 • onderhoudswerken aan vaartuigen
 • het te water laten van vaartuigen

Zijn toegelaten op binnenwateren enkel binnen België:

 • watersport (vb surfen, kleinzeilerij, kitesurfen, suppen, kayakken, roeien,…) en het varen met pleziervaartuigen, motorboten en waterscooters onder de voorwaarden inzake het gebruik van de waterwegen en infrastructuur bepaald door de gewesten (Vlaanderen https://www.visuris.be/maatregelen, Wallonië http://infrastructures.wallonie.be, Brussel stelt geen bijkomende voorwaarden)
 • regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht (in georganiseerd verband, max 20 personen, onder toezicht van een sportcoach of een meerderjarige toezichter)
 • onderhoudswerken aan vaartuigen
 • het te water laten van vaartuigen

Deze activiteiten zijn toegelaten onder volgende voorwaarden:

 • individueel of met personen die onder hetzelfde dak wonen, en/of in het gezelschap van maximum twee, steeds dezelfde, andere personen;
 • regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht (ook aan boord van een pleziervaartuig) met meer personen zijn mogelijk in georganiseerd verband en onder toezicht van een sportcoach of een meerderjarige toezichter; het aantal personen is beperkt, rekening houdend met de omvang van het vaartuig en de aard van de activiteiten met het oog op het behoud van de social distancing (met een absoluut maximum van 20 personen);
 • gelet op de aard van de activiteiten, de beperkte ruimte op een pleziervaartuig of tuig voor brandingsport/watersport en de omstandigheden van zee, golven, weer en wind, wordt er speciaal op gewezen de nodige maatregelen te voorzien om de social distance in de praktijk en onder alle omstandigheden te verzekeren; er dient hierbij rekening gehouden te worden met beschikbare richtlijnen door de overkoepelende organisaties hieromtrent opgesteld;
 • de noodzakelijke infrastructuren voor de uitoefening van de sporten in open lucht mogen open zijn, met uitzondering van de kleedkamers, douches en cafetaria’s.
 • De nodige maatregelen moeten genomen worden om de verspreiding van het virus te beperken door het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen betreffende het desinfecteren van het materiaal 
 • Op het water dient voldoende afstand te worden gehouden met andere watersporters
 • Binnen de jachthavens, strand/watersportclubs, bedrijven en -winkels moeten maatregelen genomen worden om de regels van social distance te respecteren (op vlak van organisatie van het werk, ontvangst van de klanten, beperken van de toegang)

Overnachting
overnachting aan boord is toegestaan

Handelszaken en ondernemingen (waaronder verhuur/verkoop):

Volgende activiteiten zijn niet toegelaten:

 • Vaartochten met schipper
 • Trainingen en lessen (praktijk) waarbij coach of meerderjarige toezichter en sporter of deelnemer aan boord zijn van hetzelfde pleziervaartuig
 • Evenementen, groepsactiviteiten (uitgezonderd bovenvermelde regelmatige trainingen en lessen), wedstrijden en competities zijn nog steeds verboden
 • Reizen vanuit of naar het buitenland of door buitenlandse wateren (vb Westerschelde, delen van het Kanaal Gent-Terneuzen, delen van de Maas, tocht Breskens - Nieuwpoort, tocht Blankenberge - Breskens)

Hieronder wat meer achtergrond informatie over Corona:

ALGEMEEN

Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van 12 en 18 maart heeft de regering verregaande maatregelen aangekondigd, die gelden van vrijdagavond 13 maart middernacht.
Bekijk hier de richtlijnen van FOD Mobiliteit (update geldig van 18 mei tot 7 juni en hier de richtlijnen van de Vlaamse Waterweg die specifiek betrekking hebben op de bevaarbare waterwegen.

Gelet op de verdere verspreiding van het Coronavirus en gelet op de richtlijnen van de Veiligheidsraad en de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, waaronder onze federatie arts, heeft WWSV beslist :

u te melden dat alle nationale wedstrijden geannuleerd worden tot minstens 31 juli.

Via deze webpagina en onze mediakanalen zullen we u zo goed mogelijk op de hoogte houden van verdere evoluties.
Informatie over de maatregelen opgelegd door de overheid vindt u hier.
Volg deze webpagina voor de laatste algemene updates rond het Coronavirus en de sportieve impact hiervan!
Op de website van de Belgische Surf Federatie nieuws rond het effect op de golfsurf en SUP activiteiten.

Verzorg jezelf, volg de richtlijnen en draag zorg voor elkaar.
Volg ook onze Sociale Media kanalen over het Coronavirus! Facebook - Instagram - Twitter 
De WWSV medewerkers blijven aan het werk. Bij vragen, contacteer ons!

Ondertussen is volgende richtlijn verschenen op de website van de FOD Mobiliteit.

CLUBWERKING & HET CORONAVIRUS

Wie heeft recht op een "corona hinderpremie"?
Wil je te weten komen of jouw club/vereniging in aanmerking komt voor deze premie? 
Bekijk het op : https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-hinderpremie/wie-h....

We willen met onze sport geen katalysator zijn voor de verdere verspreiding van het virus. Gelet op de verdere verspreiding van het Coronavirus en gelet op de richtlijnen van de Veiligheidsraad en de aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen, waaronder onze federatie arts, heeft WWSV beslist: u te melden dat alle nationale wedstrijden geannuleerd worden tot 31 juli 2020, in navolging van de beslissing van Belgian Sailing, die gisterenavond werd genomen.  WWSV vraagt haar clubs om deze maatregel strikt toe te passen. om alle WWSV en VTS opleidingen, bijscholingen en vergaderingen in Vlaanderen tot en met 17 mei af te gelasten of uit te stellen. u te adviseren om alle activiteiten te annuleren tot en met 17 mei, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn, inclusief individuele beoefening. We willen ook met onze sport geen katalysator zijn voor de verdere verspreiding van het virus. Kleedkamers, douches en andere infrastructuur waar onze sporters en families samenkomen blijven een risicohaard. Cafetaria moeten sowieso gesloten zijn.

De FOD meldt daarnaast ook dat : Vanaf 4 mei is watersport opnieuw toegelaten, dit onder bepaalde voorwaarden (zie protocol pleziervaart ). Evenementen, groepsactiviteiten en wedstrijden zijn nog steeds verboden.
De aanvraagprocedure voor groepsactiviteiten blijft geldig en de behandeling van de aanvragen gaat gewoon verder. De effectieve uitreiking van de vergunning wordt tijdelijk opgeschort zolang het verbod op groepsactiviteiten van kracht is.

Via deze pagina en onze mediakanalen zullen we u zo goed mogelijk op de hoogte houden van verdere evoluties.
Informatie over de maatregelen opgelegd door de overheid vindt u op :

https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_fase_2_gehandhaafd_overgang_naar_de_federale_fase_en_bijkomende_maatregelen

 


>>LIVEFEED : Updates rond het coronavirus kan je hieronder terugvinden - de nieuwste feiten/adviezen staan bovenaan

​​​​​►Vrijdag 29 mei

Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingssporten en watersporten update 27 mei - 7 juni !

​​​​​►Vrijdag 15 mei 

Sport Vlaanderen bundelt alles rond veilig starten met sporten op hun webpagina.

​​​​​►Vrijdag 15 mei 

Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingssporten en watersporten update 18 mei - 7 juni ! : 

​​​​►Vrijdag 8 mei

Protocol betreffende de regels waaronder pleziervaart, brandingssporten en watersporten update 11- 17 mei! : 

​​​​►Woesdag 6 mei

Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel, blijven verboden tot 31 juli

►Maandag 4 mei

Maatregelen pleziervaart en watersport (update 04/05) (zie bovenaan pagina)

​​►Donderdag 30 april

Vanaf 4 mei kunnen we met onze #safestart voorwaarden, opnieuw lokaal gaan watersporten!! Fase 1 is na overleg en goedkeuring protocol FOD Mobiliteit een feit!

​​►Donderdag 23 april

Wind & Watersport Vlaanderen heeft plan met maatregelen klaar voor heropening watersport!
Lees meer in het blogbericht

​​►Donderdag 16 april

Alle maatregelen zijn verlengd tot minstens 3 mei. Alle massa-evenementen tot eind augustus zijn verboden. 

​►Maandag 6 april

Voor de buiten activiteiten mogen enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gebruikt. Het gebruik van rolschaatsen, steps of skateboards is dus conform de regels. Voor mensen met een beperkte mobiliteit is de beperking van de vervoersmodus niet van toepassing.

-Verplaatsingen met de auto voor recreatieve activiteiten zijn toegestaan voor:

 • Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar;
 • Personen met een beperkte mobiliteit (met inbegrip van ouderen en zwangere vrouwen);
 •  Begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking;

bron : https://crisiscentrum.be/sites/default/files/content/faq_nl_versie_8.pdf

​►Maandag 30 maart

"Tokyo 2020 zal openen op 23 juli 2021 en sluiten op 8 augustus. De Paralympische spelen zullen op hun beurt doorgaan van 24 augustus tot 5 september 2021."

​►Vrijdag 27 maart

Bestaande maatregelen ivm het Coronavirus worden verlengd tot en met zeker 19/04/2020

►Dinsdag 24 maart

Uitstel Olymische Spelen Tokyo 2020
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) is tevreden met de beslissing van het IOC om de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo uit te stellen

►Dinsdag 24 maart

HET BEOEFENEN VAN BRANDINGSPORTEN EN WATERSPORTEN ZIJN VERBODEN.
DIT VERBOD GELDT ZOWEL PRIVÉ ALS BEDRIJFSMATIG, ZOWEL INDIVIDUEEL ALS IN GROEP.
DIT VERBOD GELDT OP ZEE (BINNEN DE BELGISCHE TERRITORIALE WATEREN VAN DE NOORDZEE) EN OP ALLE BELGISCHE BINNENWATEREN (DIT IS INCLUSIEF HAVENS, SPUIKOMMEN, KANALEN, MEREN,…).
DIT VERBOD IS GELDIG TOT MINSTENS 5 APRIL.

►Vrijdag 20 maart 

In praktijk betekent dit enkel nog watersport op bepaalde privé plassen, de bevaarbare waterwegen (UPDATE), en onbevaarbare waterwegen. Dit mits de lokale wetgever dit toelaat (veel recreatiedomeinen zijn gesloten) en rekening houdend met de algemene regels van "social distancing" en het verbod op niet-essentiële verplaatsingen. 

​►Donderdag 19 maart

Ingevolge het vaarverbod in de pleziervaart en het verbod op brandingsporten in de Belgische territoriale wateren van de Noordzee (zie www.mobilit.fgov.be ), wordt de uitreiking van vergunningen voor wedstrijden en groepsactiviteiten opgeschort tot minstens 5 april 2020.
De aanvraagprocedure blijft geldig (dus nieuwe aanvragen voor activiteiten na 5 april mogen verder verstuurd worden) en de behandeling van de aanvragen gaat gewoon verder. De effectieve uitreiking van de vergunning wordt tijdelijk opgeschort.

► Woensdag 18 maart

Alle vormen van recreatievaart en watersport zijn
Verboden of Vlaamse BEVAARBARE waterwegen. Voor een volledige lijst check deze link!

  ► Maandag 16 maart

  De FOD mobiliteit verduidelijkt dat de regels niet van toepassing zijn op privé plassen, rivieren en stromen, maar wel op de territoriale wateren van de Noordzee. Met uitzondering van de territoriale wateren van de Noordzee kan er (voorlopig) wel nog individueel gesport worden, zonder gebruik van kleedkamers en gemeenschappelijke ruimtes.

  ► Zondag 15 maart

  Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van 12 maart heeft de regering verregaande maatregelen aangekondigd, die gelden van vrijdagavond 13 maart middernacht tot en met 3 april.
  Op zondag 15 maart verscherpte de federale overheid de maatregelen verder:

  ER IS EEN ALGEMEEN VERBOD OP SPORTBEOEFENING, ZOWEL IN GROEP ALS INDIVIDUEEL EN DIT OP ALLE BELGISCHE TERRITORIALE WATEREN, INCLUSIEF BRANDINGSPORTEN.

  ► Donderdag 12 Maart

  De federatie geeft deze richtlijn op basis van de beslissingen vanuit de federale overheidsdienst mobiliteit:

  Geachte,
  We willen u erop wijzen dat op 12 maart 2020 door de Eerste Minister is aangekondigd dat België de federale fase van het crisisbeheer is ingegaan en extra maatregelen zijn opgelegd (geldig vanaf 13 maart 24h tot 3 april 24h).
  Dit omvat ook volgende maatregel: ‘alle zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn’.
  Deze maatregel geldt ook op de Belgische territoriale wateren.
  Hoogachtend,
  Bart Wackenier
  Adviseur FOD Mobiliteit en Vervoer