Q-Cup 2019

Wind en Watersport Vlaanderen – WWSV - wil met een aantal projecten in samenwerking met haar clubs het recreatief zeilen promoten bij de jongeren. Het is immers belangrijk dat het beoefenen van de zeilsport ook naast de bestaande zeilcursussen gestimuleerd wordt: zeilen kan je immers het hele jaar door beoefenen (op een democratische manier!)
 
Eén van deze initiatieven is de Q – Cup : een laagdrempelig wedstrijdcircuit voor recreatieve jeugdzeilers, waarbij gevaren wordt in optimist. Het circuit loopt komende zomer&najaar in een aantal clubs van de zeilfederatie en wordt afgesloten met een finale. De organisatie is in handen van WWSV in samenwerking met de organiserende clubs.  Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van enkele sponsors: Van Laer Sailing, Hama, Sport.Vlaanderen en Decathlon.
 

Wie kan deelnemen?

  • Optimistzeilers met minstens 2 weken zeilervaring ( of basis niveau behaald in de zeilpas)

  • Optimistzeilers met deelname aan max. 1 nationale wedstrijd (zie kalender op www.optimist.be ) of wedstrijden buiten eigen club (bijv. Delta-Combi: optimist A,B of C of andere buitenlandse competitie op nationaal niveau)
  • Optimistzeilers mogen wel deelnemen aan wedstrijden binnen de eigen club (clubwedstrijd)
  • Tot het jaar waarin ze 12 jaar (geboortejaar 2007) worden.
  • Jongeren die voor het eerst deelnemen op hun 12 jaar, kunnen het jaar nadien (13j) ook deelnemen.
  • Ook jongeren die (nog) geen lid zijn van een WWSV-club zijn welkom!

 

Wie kan niet meer deelnemen?

  • Deelnemers van de Q-cup 2018 die bij de eerste 20 % eindigden van het gemiddeld aantal deelnemers per manche (dit jaar top 5 in het totaalklassement) worden niet meer toegelaten in het  Q-cup circuit van 2019 maar doorverwezen naar het nationaal circuit.

  • Deelnemers van de Q-cup 2018, die een Q-cup manche winnen, worden niet meer toegelaten in het Q-cup circuit van 2019 maar doorverwezen naar het nationaal circuit.
  • Max aantal deelnames = 3 jaar (*nota: bij kinderen die op jonge leeftijd starten met het circuit, valt dit mondeling te overleggen met de federatieverantwoordelijke)

Data 2019

27 april 2019 -  Inside Outside
11 mei 2019 - WOS Oostende
18 mei 2019 - VVW Galgenweel 
25 augustus 2019 - WVD Mechelen
7 september 2019 - BZYC Brugge
29 september 2019 - VVW Turnhout
5 oktober - KYCN Nieuwpoort / Sport Vlaanderen Nieuwpoort
13 oktober - NWV Berlare
19 oktober - RBSC Heusden FINALE

Boten?

Alle manches (incl. finale) worden gevaren in polyethyleen boten met een recreatief tuig zonder zeillatten. Vaandel of touwtje bovenaan de mast wordt toegelaten.
Indien dit logistiek mogelijk is, zeilt iedereen met identiek materiaal. Uit ervaring is gebleken dat het zeilen met identiek materiaal niet altijd realiseerbaar is, daarom willen we rekenen op de goodwill van de ouders en deelnemers. Indien bepaalde zaken over het materiaal niet duidelijk zijn op voorhand of op de dag zelf, wordt er overleg gepleegd met de federatieverantwoordelijke.
Ben je lid van de organiserende club, reserveer dan een bootje bij de club. Heeft de club geen of onvoldoende polyethyleen boten, reserveer dan ook je bootje bij WWSV.
Ben je geen lid van de organiserende club, reserveer dan een optimist bij WWSV van de mobiele zeilschool, via onderstaand formulier.

Draaiboek 2019

klik HIER voor het DRAAIBOEK 2019

Inschrijven deelnemers

Inschrijven gebeurt via het online inschrijvingsformulier op deze pagina en kan tot woensdagavond 17 u in de week voorafgaand aan de Q-cup. Als je zeker bent van je planning van meerdere Q-cups, kan je ook voor meerdere inschrijven. Mogen we wel vragen, mocht die planning wijzigen, dit ons tijdig te laten weten, dus ook tegen uiterlijk woensdag 17 u. 

WEGENS ORGANISATORISCHE REDENEN RONDEN WE DE INSCHRIJVINGEN WAT VROEGER AF!!! DUS GELIEVE OP TIJD IN TE SCHRIJVEN.
Elke manche kost €5.  Elke deelnemer ontvangt 1 T-shirt over het ganse circuit.

Individueel klassement - Clubklassement - Dagklassement

KLASSEMENT 2019

Inschrijven Qcup