#STAYFIT 
HOE TOPFIT HET SEIZOEN BEGINNEN?

Download hier het weekschema met bijhorende video's!
Rechtstreeks naar de video's? Bekijk ze op ons YouTube kanaal.
Met dank aan onze fysical coach WWSV Topsport Ward Vande Capelle.
 
Zoek je een manier om op een aangename wijze je conditie op peil te houden? Dan ben je hier op de juiste plek beland! We kunnen ons fysiek blijven trainen om zo later meer plezier te beleven tijdens het zeilen of surfen. Wij willen jou een trainingsschema bezorgen om je een houvast te geven. Je kan hieronder in 3 niveaus fysieke weekplanningen terugvinden. De schema’s zijn opgebouwd uit 3 peilers: cardio, kracht en core stability. Tip: druk het schema af en vink elke afgewerkte training nadien af. Succes! 
 
CARDIO
 
Via cardiotrainingen kan je het uithoudingsvermogen verbeteren. Een betere uithouding zorgt ervoor dat je sneller zal herstellen en inspanningen langer kan volhouden. Het is bewezen dat je een gezonde levensstijl het beste volhoudt als je af en toe wat minder streng ermee omgaat. Daarom is de algemene regel bij cardiotrainingen de 80/20 regel. Dat wil zeggen als je 80% van de tijd aan een lage intensiteit sport (praattempo) kan je in de overige 20% intensiever sporten. Elk begin is natuurlijk moeilijk en dat is niet anders met lopen! Met start2run wordt het beginnen met lopen makkelijker dan je denkt. Met de loopschema’s kan je rustig opbouwen en je afstanden alsmaar verlengen. 
 
CORE STABILITY 
 
Core stability is een must voor elke surfer en zeiler! Het zorg ervoor dat je blessures kan vermijden. Als tweede leer je correct bewegen en leer je hoe je de kleine spiergroepen in het lichaam juist kan aanspreken. Dat zorgt er effectief voor dat je een betere zeiler of surfer kan worden. In het schema staan enkele basis oefeningen voor de schouderbladen, bilspieren, buik- en rugspieren. Indien je blessuregevoelig bent of het maximale uit de core stability trainingen wil halen kan je best een persoonlijk programma laten opstellen door een (sport)kinesitherapeut.
 
KRACHT
 
De derde belangrijke fysieke peiler is kracht. Geen gym, halters, barbells, …? Geen probleem! Met deze oefeningen kan je prima je zeilspecifieke kracht onderhouden en optrainen. In het schema staan enkele video’s met oefeningen die ervoor zorgen dat je zonder of met erg weinig materiaal aan de slag kan.