Eénmansboot

Ben je iemand die graag het roer in eigen handen neemt, dan is zeilen met een 1-mansboot de geknipte sport voor jou. Jij en je boot gaan samen de wind en het water tegemoet. 
Aangezien je alleen zit, beslis je zelf welke richting je uitgaat. Wil je de kneepjes van het zeilen onder de knie krijgen en ben je ouder dan 14 jaar of groter dan 1m60, of weeg je meer dan 50 kg, dan kan je leren zeilen in een éénmansboot.

Wil je leren zeilen in een zwaardboot, dan kan je best lessen volgen in één van onze aangesloten clubs. Klik hier voor een overzicht van de clubs.

De optimist is de populairste en meest frequente zwaardboot voor de jeugd die je aantreft wanneer je leert zeilen. De boot en het zeil zijn niet zo groot en er is plaats voor 1 persoon (1-mansboot). Kortom, het ideale vaartuig om jou iets bij te leren over het zeilen en je tot een volwaardige scheepsmaat op te leiden. 
Je moet wel tussen de 8-14 jaar oud zijn.
Ben je groter dan 1m60 en weeg je meer dan 50 kg, dan kan je beter terecht in een grotere 1-mansboot of met 2 in de meermansboot.

Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijke klassen en bijhorden website:

 

  1. Optimist: http://www.optimist.be/
  2. Laser: https://www.lasergroupbelgium.net/
  3. Spirou: http://spirouclass.be/
  4. Europe:  http://www.europeclass.be
  5. Finn: https://www.finn-sailing.be/
  6. OK: http://www.ok-belgium.be/

 

Q-Cup

Alle manches (incl. finale) worden gevaren in polyethyleen boten met een recreatief tuig zonder zeillatten. Vaanje of touwtje bovenaan de mast wordt toegelaten.

Indien dit logistiek mogelijk is, zeilt iedereen met identiek materiaal. Uit ervaring is gebleken dat het zeilen met identiek materiaal niet altijd realiseerbaar is, daarom willen we rekenen op de goodwill van de ouders en deelnemers. Indien bepaalde zaken over het materiaal niet duidelijk zijn op voorhand of op de dag zelf, wordt er overleg gepleegd met de federatieverantwoordelijke.
Ben je lid van de organiserende club, reserveer dan een bootje bij de club. Heeft de club geen of onvoldoende polyethyleen boten, reserveer dan ook je bootje bij WWSV.
Ben je geen lid van de organiserende club, reserveer dan een optimist bij WWSV van de mobiele zeilschool, via onderstaand formulier.

Het draaiboek komt opnieuw online na evaluatie