Ik kan al kitesurfen! 

Waar, wanneer, en wat heb ik nodig? Het antwoord weten op deze 3 puntjes zorg ervoor dat je als kitesurfer 100% in orde bent. Naast het wettelijk nodige zijn er ook heel wat vaardigheden en gedragsregels die zorgen voor veilig kitesurfen voor iedereen. Deze zijn samengevat in het Charter Kitesurfen 2021, een document dat surfclubs ter ondertekening kunnen aanbieden bij aanmelden of lidmaatschap.

Waar mag je kitesurfen?

Kitesurfen is toegelaten in de insteekzone en in de zeezone, dit tot maximaal 2 zeemijl in zee. Een overzicht van alle insteekzones kan je hier vinden, bij de meeste van deze insteekzones is er een bij WWSV aangesloten surfclub. Het is verboden te kitesurfen in de zwemzone en de daaraan grenzende bufferzone en veiligheidszone. Een overzicht van de verschillende zones is te vinden op de website van de federale overheidsdienst mobiliteit.

Wanneer mag je kitesurfen?

De oude 7Bft-regel is afgeschaft in het nieuwe KB Brandingsporten. Informeer je bij de lokale surfclub of bij mede-kitesurfers als je twijfeld of de condities geschikt zijn voor je surfniveau en materiaal. Tussen zonsondergang en zonsopgang is het verboden te kitesurfen.

Welke uitrusting is verplicht?

Uit het KB Brandingsporten:

  • Insteekzone: isothermisch pak
  • Kustzone en zeezone: isothermisch pak + zwem-,reddings- of impactvest + middel om noodsignaal uit te sturen uit de "Niet-exhaustieve lijst van aangepaste middelen voor het versturen van noodsignalen voor de beoefenaars van brandingsporten en in de kustzone buiten de insteekzone en in de zeezone".

Eén van de volgende middelen uit de "Niet-exhaustieve lijst van aangepaste middelen" is voldoende:

  • Pyrotechnische middelen (rood of oranje), 2 stuks
  • Waterdicht verpakt GSM
  • VHF-toestel
  • Personal Locator Beacon (PLB) (met ingebouwde GPS en gebruik maken van de 406 MHz frequentie voor het zenden van noodoproep en 121.5 MGz voor het begeleiden van de hulpdiensten)
  • AIS Sart

Lid van een surfclub, dag-lidmaatschap, of geen lid?

De beachclubs verwelkomen zowel hun vaste leden als WWSV leden uit de nabije clubs. Ook kitesurfers aangesloten bij binnenlandse clubs zijn welkom, maar het is wel de bedoeling dat je lid bent op de club waar je het meest sport, en waar je gebruik maakt van de douches, kleedkamers en andere diensten. De kitesafe Talis is het bewijs van verzekering. 

Ook niet-leden bezoekers aan de beachclubs zijn welkom. De clubs hebben samen met de federatie afgesproken dat er een dag lidmaatschap kan aangeboden worden aan kitesurf-bezoekers, ze adviseren hiervoor een prijs van €20 per dag. Hiermee zijn de bezoekers verzekerd zowel naar eigen lichamelijke ongevallen als schade aan anderen, en genieten ze van de club bewaking en redding, en kunnen ze rekenen op heel wat club-diensten zoals douches, gebruik compressor en water.

Het advies vanuit de beachclubs en federatie is dat niet-leden (dagleden of jaarleden) bij het bergen van hun sportmateriaal bij redding een vergoeding van €125 betalen per gestart uur. Redden van personen blijft altijd kosteloos.

Lees hier de Kitesafe afspraken gemaakt voor 2021 onder de beachclubs en WWSV