Algemene info initiatoropleiding

Een initiator opleiding omvat het eerste niveau van training geven. Door het volgen van deze cursus leert de cursist, naast de algemene doelstellingen, de basistechnieken van het zeilen of surfen aan beginnende zeilers / surfers. In de opleidingsstramienen vind je verdere informatie terug omtrent de TOELATINGSVOORWAARDEN, DOELSTELLINGEN, eventuele VRIJSTELLINGEN en INHOUD van de verschillende modules en opleidingen.

Een initiatoropleiding bestaat uit 4 modules, waarvan module 1 als algemeen gedeelte en module 2,3,4. Voor module 1 kan je kiezen welke data je aansluit al raden we je aan om onderstaande modules te volgen daar deze georganiseerd worden in functie van onze sporten.

Meer info bij opleiding@wwsv.be
Info omtrent corona-maatregelen voor VTS opleidingen: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/maatregelen-covid-19/​

BELANGRIJK: Deadline inschrijvingen ligt één week voor de start van het gedeelte! Vanaf 21 oktober 2021 kun je inschrijven via de website van de Vlaamse Trainersschool.

Overzicht opleidingen 2022

Algemeen gedeelte initiator 2022  (module 1: Start2coach)

  • Lessen gaan door op 5-6 februari virtueel  
  • Lessen gaan door op 19-20 februari te Scharpoord (Knokke-Heist).
  • Lessen gaan door op 19-20 maart te Sport Vlaanderen Nieuwpoort.

Kan je deze data niet aansluiten? Neem dan deel aan één van de andere algemene gedeeltes die georganiseerd worden door andere sporttakken. Module 1 volg je alvorens te starten aan module 2, 3 en 4. 

Schrijf je in via: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/vind-een-vts-opleiding-op-jouw-maat/

Waar kan ik mij inschrijven?

Inschrijven kan via de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/vts > Opleidingen en bijscholingen > Vind een VTS-opleiding op jouw maat of via de VTS-app > MijnVTS > Opleidingsaanbod. Of via deze link: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/vind-een-vts-opleiding-op-jouw-maat/

Info in verband met mijn stage (module 4):

De procedure om stage te kunnen volgen in een bepaalde club als het indienen van een volledige rapportering is sinds kort veranderd.
In de handleiding voor de stageopdracht vind je meer info die nuttig is voor zowel de stagiair, de club als de stagebegeleider.
Het belangrijkste om te weten is dat de stageopdracht een omvang moet hebben van minstens 5 dagen (40u) en dit in een club (bij voorkeur niet de eigen club) met een erkende stagebegeleider (= bachelor of master lichamelijke opvoeding of een gediplomeerde Instructeur B/Hoofdmonitor of Trainer B in de betrokken discipline).

Stappenplan voor stage:
1) Zoek een stageplaats en stagebegeleider uit deze lijst en neem contact op met hen om te vragen wanneer je stage kan doen en wie jou stagebegeleider is: Stageplaatsen en stagebegeleiders 2021
2)  Aanvraag van een stageplaats verzenden naar opleiding@wwsv.be. Als antwoord ontvang je al dan niet een goedkeuring van je stageaanvraag.
3) Tijdens je stage hou je een stagelogboek bij. Hierin staan je op voorhand gemaakte lesvoorbereidingen, tips die je meekrijgt van je begeleider en bijhorende evaluatieformulieren. Daarnaast maak je ook gebruik van een reflectieboekje. Dit boekje gebruik je om te reflecteren over de les die je gaf. Je doet dit best onmiddellijjk na de lesdag, zo kan je tips en punten waarop je moet letten al meenemen voor de volgende dag. Meer info over het reflectieboekje vind je hier.
4) Na je stage verzend je je stagelogboek inclusief evaluatieformulieren naar opleiding@wwsv.be.
5) Je ontvangt een officiële bevestiging of je al dan niet geslaagd bent. Deze info wordt ook doorgegeven aan de Vlaamse Trainersschool.
6) Op het einde van het jaar volgt er een diploma-uitreiking. Normaal gezien vindt deze plaats in het Huis van de Sport in Gent (afhankelijk van de corona-maatregelen). 

De rest lees je best volledig na in de handleiding voor de stageopdracht voor je aan de slag gaat als stagiair of aangesteld bent als stagebegeleider!

Nuttige info:

Voor de initiatoropleidingen worden enkele toelatingsvoorwaarden gesteld. De eerste algemene toelatingsvoorwaarde is 17 jaar worden in het jaar dat de cursus plaatsvindt. Voor meer info hierrond kan je de opleidingsstramienen raadplegen. Voorbeeld: voor de initiator golfsurfen moet je beschikken over "het internationaal surfpaspoort". Dit kan je bekomen na het volgen van een surfkamp of lessenreeks in één van de surfclubs die aangesloten zijn bij Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV).

Evaluatieformulier praktijk didactiek
Eindevaluatie initiator zeilen
Stagelogboek Zwaardboten-Catamaran
- Stagelogboek Wind- Golf en Kitesurfen

#algemeengedeelte #VTS #opleidingen #initiator #cursus #module1 #module2 #module3 #module4 #stage