Algemene info initiatoropleiding

De initiator-opleiding is de eerste stap in een trainerscarrière. Je leert basistechnieken overbrengen aan beginnende zeilers of surfers. In de opleidingsstramienen vind je de toelatingsvoorwaarden, doelstellingen en inhouden, eventuele vrijstellingen van de verschillende modules en opleidingen.

Een initiatoropleiding bestaat uit 4 modules.

  • Module 1 is een algemeen gedeelte, en vind je ook terug onder de naam “Start 2 coach".
  • Modules 2 en 3 bevatten de specifieke vakken over zeilen en surfen.
  • Module 4 is de stage.

Meer info bij opleiding@wwsv.be

BELANGRIJK: Inschrijven doe je via de website van de Vlaamse Trainersschool.
De deadline valt één week voor de start van de module! 

Overzicht opleidingen 2024

Algemeen gedeelte initiator 2024  (module 1: Start2coach)

Voor de meeste initiatorcursussen moet je apart inschrijven voor Module 1. Ze worden overkoepelend georganiseerd voor de zeil- en surfdisciplines. Je kiest zelf welke data best passen voor jou.

  • 3 & 4 februari, Sport Vlaanderen Nieuwpoort
  • 17 & 24 februari, Aan de Plas, Brugge
  • 2 & 9 maart, Knokke-Heist
  • 30 & 31 maart, VVW Galgenweel, Antwerpen
  • 5 & 6 april, Schulensmeer, Lummen (aangepaste data!)

Kan je deze data niet aansluiten? Bekijk dan het open aanbod van de Vlaamse Trainersschool, zo vind je nog organisaties in Maaseik en Roeselare.
Schrijf je in via: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/vind-een-vts-opleiding-op-jouw-maat/
 

Waar kan ik mij inschrijven?

Inschrijven kan via de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/vts > Opleidingen en bijscholingen > Vind een VTS-opleiding op jouw maat of via de VTS-app > MijnVTS > Opleidingsaanbod. Of via deze link: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/vind-een-vts-opleiding-op-jouw-maat/

Info in verband met mijn stage (module 4):

De procedure om stage te kunnen volgen in een bepaalde club als het indienen van een volledige rapportering is sinds kort veranderd.
In de handleiding voor de stageopdracht vind je meer info die nuttig is voor zowel de stagiair, de club als de stagebegeleider.
Het belangrijkste om te weten is dat de stageopdracht een omvang moet hebben van minstens 5 dagen (40u) en dit in een club (bij voorkeur niet de eigen club) met een erkende stagebegeleider (= gediplomeerde Instructeur B/Hoofdmonitor of Trainer B in de betrokken discipline, of een master lichamelijke opvoeding).

Stappenplan voor stage:
1) Zoek een stageplaats en stagebegeleider uit deze lijst en neem contact op met hen om te vragen wanneer je stage kan doen en wie jou stagebegeleider is: Stageplaatsen en stagebegeleiders 2024
2)  Aanvraag van een stageplaats verzenden naar opleiding@wwsv.be. Als antwoord ontvang je al dan niet een goedkeuring van je stageaanvraag.
3) Tijdens je stage hou je een stagelogboek bij. De verschillende logboeken per discipline kan je hieronder downloaden). In het logboek maak je lesvoorbereidingen, noteer je tips die je meekrijgt van je begeleider en laat je de evaluatieformulieren invullen. Daarnaast gebruik je een reflectieboekje. Dit boekje gebruik je om te reflecteren over de les die je gaf. Je doet dit best onmiddellijk na de lesdag, zo kan je tips en punten waarop je moet letten al meenemen voor de volgende dag. Meer info over het reflectieboekje vind je hier.
4) Na je stage verzend je je stagelogboek inclusief evaluatieformulieren naar opleiding@wwsv.be.
5) Je ontvangt een officiële bevestiging of je al dan niet geslaagd bent. Deze info wordt ook doorgegeven aan de Vlaamse Trainersschool.
6) Op het einde van het jaar volgt er een diploma-uitreiking.

De rest lees je best volledig na in de handleiding voor de stageopdracht voor je aan de slag gaat als stagiair of aangesteld bent als stagebegeleider!

NIEUW! Aangepaste leeftijdsgrenzen:

De leeftijdsgrens voor volgende opleidingen is vanaf 2024 verlaagd tot "16 jaar zijn bij de start van module 2": Zwaardboten, Windsurfen, Golfsurfen, Zeilwagenrijden.
Voor volgende opleidingen blijft het "17 jaar worden in het jaar dat de cursus start":  Catamaran en Kitesurfen. Omwille van het veiligheidsaspect oordeelde de denkcel dat een verlaging van de leeftijdsgrens hier niet opportuun is. 
Meer info over de toelatingsvoorwaarden vind je in de opleidingsstramienen. Voorbeeld: voor de initiator golfsurfen moet je beschikken over "het internationaal surfpaspoort". Dit kan je bekomen na het volgen van een surfkamp of lessenreeks in één van de surfclubs die aangesloten zijn bij Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV).

Stagelogboek Zwaardboten-Catamaran
- Stagelogboek Wind- Golf en Kitesurfen

#algemeengedeelte #VTS #opleidingen #initiator #cursus #module1 #module2 #module3 #module4 #stage