Algemene info initiatoropleiding

Een initiator opleiding omvat het eerste niveau van training geven. Door het volgen van deze cursus leert de cursist, naast de algemene doelstellingen, de basistechnieken van het zeilen of surfen aan beginnende zeilers / surfers. In de opleidingsstramienen vind je verdere informatie terug omtrent de TOELATINGSVOORWAARDEN, DOELSTELLINGEN, eventuele VRIJSTELLINGEN en INHOUD van de verschillende modules en opleidingen.

Een initiatoropleiding bestaat uit 4 modules.

  • Module 1 is een algemeen gedeelte, en vind je ook terug onder de naam “Start2coach.
  • Modules 2 en 3 bevatten de specifieke vakken over zeilen en surfen.
  • Module 4 omvat de stage.

Meer info bij opleiding@wwsv.be

BELANGRIJK: Inschrijven doe je via de website van de Vlaamse Trainersschool.
De deadline valt één week voor de start van de module! 

Overzicht opleidingen 2023

Algemeen gedeelte initiator 2023  (module 1: Start2coach)

Voor de meeste initiatorcursussen moet je apart inschrijven voor Module 1.
De organisatie in Frankrijk is in 2023 een uitzondering. Daar worden module 1,2,3 en 4 samen aangeboden.
Voor de andere organisaties kies je één van onderstaande opties:

  • 4 & 11 februari, Nieuwpoort
  • 18 & 19 februari, Destelbergen
  • 11 & 12 maart, Knokke-Heist
  • 1 & 2 april, Antwerpen

Kan je deze data niet aansluiten? Bekijk dan het open aanbod van de Vlaamse Trainersschool, zo vind je nog organisaties in Maaseik en Roeselare.
Schrijf je in via: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/vind-een-vts-opleiding-op-jouw-maat/
 

Waar kan ik mij inschrijven?

Inschrijven kan via de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/vts > Opleidingen en bijscholingen > Vind een VTS-opleiding op jouw maat of via de VTS-app > MijnVTS > Opleidingsaanbod. Of via deze link: https://www.sport.vlaanderen/trainers-en-sportbegeleiders/opleiden-en-bijscholen/vind-een-vts-opleiding-op-jouw-maat/

Info in verband met mijn stage (module 4):

De procedure om stage te kunnen volgen in een bepaalde club als het indienen van een volledige rapportering is sinds kort veranderd.
In de handleiding voor de stageopdracht vind je meer info die nuttig is voor zowel de stagiair, de club als de stagebegeleider.
Het belangrijkste om te weten is dat de stageopdracht een omvang moet hebben van minstens 5 dagen (40u) en dit in een club (bij voorkeur niet de eigen club) met een erkende stagebegeleider (= bachelor of master lichamelijke opvoeding of een gediplomeerde Instructeur B/Hoofdmonitor of Trainer B in de betrokken discipline).

Stappenplan voor stage:
1) Zoek een stageplaats en stagebegeleider uit deze lijst en neem contact op met hen om te vragen wanneer je stage kan doen en wie jou stagebegeleider is: Stageplaatsen en stagebegeleiders 2023
2)  Aanvraag van een stageplaats verzenden naar opleiding@wwsv.be. Als antwoord ontvang je al dan niet een goedkeuring van je stageaanvraag.
3) Tijdens je stage hou je een stagelogboek bij. Hierin staan je op voorhand gemaakte lesvoorbereidingen, tips die je meekrijgt van je begeleider en bijhorende evaluatieformulieren. Daarnaast maak je ook gebruik van een reflectieboekje. Dit boekje gebruik je om te reflecteren over de les die je gaf. Je doet dit best onmiddellijjk na de lesdag, zo kan je tips en punten waarop je moet letten al meenemen voor de volgende dag. Meer info over het reflectieboekje vind je hier.
4) Na je stage verzend je je stagelogboek inclusief evaluatieformulieren naar opleiding@wwsv.be.
5) Je ontvangt een officiële bevestiging of je al dan niet geslaagd bent. Deze info wordt ook doorgegeven aan de Vlaamse Trainersschool.
6) Op het einde van het jaar volgt er een diploma-uitreiking.

De rest lees je best volledig na in de handleiding voor de stageopdracht voor je aan de slag gaat als stagiair of aangesteld bent als stagebegeleider!

Nuttige info:

Voor de initiatoropleidingen worden enkele toelatingsvoorwaarden gesteld. De eerste algemene toelatingsvoorwaarde is 17 jaar worden in het jaar dat de cursus plaatsvindt. Voor meer info hierrond kan je de opleidingsstramienen raadplegen. Voorbeeld: voor de initiator golfsurfen moet je beschikken over "het internationaal surfpaspoort". Dit kan je bekomen na het volgen van een surfkamp of lessenreeks in één van de surfclubs die aangesloten zijn bij Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV).

Evaluatieformulier praktijk didactiek
Eindevaluatie initiator zeilen
Stagelogboek Zwaardboten-Catamaran
- Stagelogboek Wind- Golf en Kitesurfen

#algemeengedeelte #VTS #opleidingen #initiator #cursus #module1 #module2 #module3 #module4 #stage