Bereid je voor: nieuwe regels en controles voor pleziervaart.
Veilig en wettelijk varen: heb jij jouw boot al gecontroleerd?

Het watersportseizoen staat weer voor de deur dus is het tijd om je boot klaar te maken voor het water. Dit jaar legt de FOD Mobiliteit nadruk op naleving van de wettelijke verplichtingen en veiligheid aan boord. Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen om boetes te vermijden en de veiligheid te waarborgen. Ook jouw boot moet voldoen aan de regelgeving: groot of klein, zeilend of op motor, sportief en comfortabel, binnenwater, op rivieren of op zee. Waar in het verleden een zekere tolerantie geldig was om de mensen de tijd te geven zich in regel te stellen zal het dit jaar allemaal veel strakker verlopen. 
 
Waarop je moet letten:

  • Reddingsvesten: Verplicht bij golfhoogtes van 1 meter, tussen zonsondergang en zonsopgang, tussen 16 oktober en 15 mei, voor kinderen tot en met 12 jaar en op kleine vaartuigen tot en met 6,5 meter.
  • Stuurbrevet: Vereist voor vaartuigen met een motor die sneller dan 20 km/u varen of langer zijn dan 15 meter. 
  • Registratie: Alle vaartuigen vanaf 2,5 meter moeten geregistreerd zijn. Er zijn registraties mogelijk in vier categorieën en er zijn beperkte vrijstellingen. Voor kleinzeilerij is er een derogatie als je alleen op afgesloten vaarwater vaart voor boten die enkel wedstrijden varen. De aanvraag verloopt digitaal.
  • Herkenningstekens: Verschillen naargelang de categorie, voor kleinzeilerij zijn de cijfers 10 cm hoog en voor begeleidingsvaartuigen sneller dan 20 km/h is dat 20 cm.
  • Uitrusting: Deze is verschillend naargelang het vaargebied en het type vaartuig. Aandachtspunten zijn reddingsmiddelen en noodsignalen (controleer zeker uw vuurpijlen). Deze variëren naargelang categorie: pleziervaartuig, kleinzeilerij, reddingsvaartuig, waterscooter en sportkieljacht. Met telkens onderscheid tussen privaat of beroepsmatig.

Deze vormen de essentiële aandachtspunten, de volledige regelgeving vind je terug op de website van FOD Mobiliteit onder de noemer “pleziervaart”.
 
 
Waar wordt gecontroleerd?
Controles zullen gebeuren in alle zones: op waterwegen, in zeilclubs, in jachtclubs, bij de strandclubs, in de opleidingsclubs en dit zowel voor de privaat vaartuigen als vaartuigen die beroepsmatig worden gebruikt.
 
 
Lees meer
Registratie     Herkenningstekens      Uitrusting      Veiligheid

Alle info over pleziervaart op de website van FOD Mobiliteit
 
  
Een verwittigd schipper is er twee waard en het komt ieders veiligheid ten goede. Zorg ervoor dat je boot voldoet aan alle vereisten en vaar veilig het nieuwe seizoen in!