2021 was een biizonder jaar maar ook een jaar met absolute internationale topprestaties bij de zeilers! 
In eigen land konden nagenoeg alle klassen de Belgische titels aan hun kampioenen uitreiken. Het was vooral het gebrek aan wind die wel eens zorgde voor een afgelasting.

De traditionele Sailing Awards van Belgian Sailing werden dit jaar in een bijzonder kleedje gestoken. 
De Awards werden uitgereikt aan de winnaars en dit werd gebundeld in een leuke presentatie met interviews met de laureaten. 
Daarvoor werd de Mercator in Oostende gekozen. 
Niet geheel toevallig natuurlijk want Emma Plasschaert kende een wonderbaarlijk 2021 met een eerste deelname aan de Spelen, een tweede wereldtitel in de ILCA 6 en een vierde keer laureaat van de Sailor of the Year 2021 Woman! Bovendien staat Emma nu weer eerste op de wereld ranking van World Sailing.
Bij de mannen steeg Jonas Gerckens boven zichzelf uit met topprestaties in de Mixed Double Handed Offshore. Samen met Sophie Faguet werden ze tweede op EK en derde op het WK en dan moest de fantastische Transat Jacques Vabre nog komen. Ondanks een gebroken rib streden ze mee aan de top en werden finaal erg kanp vierde! 
Bij de Teams wisten Isaura Maenhaut en Anouk Geurts zich onverwacht te plaatsen voor de Spelen Tokio 2020 waar ze een mooie prestatie neerzetten in de 49FX. Later op het seizoen kwam daar nog een zevende plaats op WK bij en een tiende stek op ranking World Sailing. 
Aan jeugdige talenten geen gebrek maar het waren Kwinten en Lotte Borghijs die aan boord van de supersnelle Nacra 15 wisten te schitteren met een derde plaats op het WK Nacra 15 in La Grand Motte en een vierde plaats op het Jeugd Wereldkampioenschap in Oman! Ze zijn de laureaten Sailor of the Year 2021 Talent 
Jurgen Cluytmans mag zich Sailor of the Year 2021 Manager noemen. Met zijn uit de hand gelopen hobby neemt hij een leidende rol in het Equipment Committee richting OS 2024 maar op deze spelen was hij ook al een belangrijke speler in het technische comitee. 

Voor de Fellow of Jacques Rogge is het nog uitkijken naar de uitreiking tijdens de maand mei. 

Ontdek de presentatie 
Ontdek het persdossier 
Belgian Sailing