Veilig het water op dankzij nieuwe app Pleasure Boating 

 De zomer staat voor velen gelijk met vaarplezier. Maar waar moet je op letten als je gaat motorvaren of zeilen? Alle informatie om veilig het water op te gaan is vanaf vandaag terug te vinden in de nieuwe app Pleasure Boating, gelanceerd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. De app is beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store. Het grote voordeel: de informatie is gepersonaliseerd afhankelijk van het type vaartuig en de zone waar de pleziervaarder wil varen. 
 

Van brevet tot uitrusting: alle informatie binnen handbereik 

Dankzij de nieuwe app hebben pleziervaarders alle nodige informatie om veilig te varen steeds binnen handbereik. In de app kan je zelf een trip plannen, zowel op de Belgische binnenwateren als op het Belgische deel van de Noordzee. De app vertelt je dan welke uitrusting je nodig hebt en waar je allemaal op moet letten. Ook vind je er een digitale versie van je vaarbrevet en informatie over je geregistreerde vaartuigen terug. Gaat er toch iets mis? Dankzij de SOS-functie kan je vlot de hulpdiensten contacteren. 
 

Voor en met de pleziervaarder 

De app kwam er na uitgebreid overleg met de pleziervaartsector en de pleziervaarders zelf. De app werd dan ook veelvuldig getest bij de eindgebruikers. In een enquête werden vooraf de behoeftes van de pleziervaarders bevraagd. Ook tijdens de bouw van de app kregen gebruikers regelmatig de kans om feedback te geven tijdens workshops en gebruikerstesten. 

Vincent Van Quickenborne, minister van Noordzee: “Pleziervaart zit al jaren in de lift. Steeds meer mensen genieten van een tocht op zee of op onze binnenwateren. De voorbije jaren hebben we de pleziervaartwetgeving grondig hervormd en gemoderniseerd. Het sluitstuk hiervan is deze nieuwe app. Hoe handig is het niet om als kapitein van je schip alles op 1 plaats digitaal bij de hand te hebben. De app Pleasure Boating toont je heel eenvoudig welke brevetten, documenten en uitrusting je aan boord moeten hebben voor je reis. De komende jaren zullen we deze uitbreiden met nieuwe toepassingen.” 

Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit: "De mobiele app voor recreatieve schippers op onze binnen- en zeewateren is een grote stap voorwaarts. Na een volledige herziening van de regelgeving voor pleziervaart, biedt deze nieuwe app makkelijk toegang tot relevante informatie en draagt ze dankzij haar eenvoudige en toegankelijke formaat bij tot een betere bescherming van alle gebruikers van onze waterwegen. Je hoeft alleen maar een profiel aan te maken en de kenmerken van je boot in te voeren om direct te weten te komen wat je verplichtingen zijn op vlak van uitrusting en vaarbewijs, afhankelijk van het uitstapje dat je plant. Iedereen zal ook zijn vaarbewijs digitaal kunnen downloaden en nuttige informatie online vinden. Mobiliteit moet vrijheid zijn, ook op het water!” 

Peter Claeyssens, Directeur-Generaal Scheepvaart: "Om veilig de pleziervaart te beleven moeten zowel de vaartuigen als de gebruikers aan een aantal voorwaarden voldoen die worden opgelegd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Voor de meesten is pleziervaart een hobby en moet het voldoen aan deze voorwaarden zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk zijn. Het moet plezierig blijven! Daarom lanceert de FOD een mobiele app waarmee de pleziervaarder specifiek voor zijn vaartuig en zijn geplande reis alle veiligheidsvoorschriften eenvoudig kan raadplegen. Toegang tot zijn digitale brevetten en informatie over zijn vaartuigen maken het de pleziervaarder eenvoudiger!

Meer informatie en download