Startschot nieuwe Kitesafe campagne 

Specifiek rond Kitesurfen bouwt Wind & Watersport Vlaanderen samen met de clubs en de overheid aan een ‘Kitesafe’ beleid dat garant staat voor kwaliteit. Kitesurfen is een uitdagende surfdiscipline, die mits de juiste begeleiding en binnen een passend wettelijk kader perfect veilig kan aangeleerd worden en levenslang beoefend. 
Op 7 juli werd in Wenduine bij WWSV club Surfing Elephant, het Kitesafe beleid met bijhorende vernieuwde Kitesafe folder en de gloednieuwe Be TRACEABLE sticker voorgesteld in het bijzijn van de Minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne en de pers.

"Watersport aan onze Noordzeekust zit al jaren in de lift. Ook kitesurfen is heel populair. Meer en meer mensen sluiten zich aan bij een van de 16 erkende kiteclubs want onze kust is ideaal om te leren kitesurfen. Dankzij een goede samenwerking in de sector kunnen we dat ook op een veilige manier doen. Zo kan een simpele oplossing als een sticker op de surfplank al heel wat onnodige interventies vermijden". Aldus Vincent Van Quickenborne.

Als instrumenten zijn de webpagina www.kitesafe.be en de nieuwe handige uitklapbare Kitesafe folder ideale tools om zowel beginners, ervaren kitesurfers en alle andere strandgebruikers vertrouwd te maken met de richtlijnen en tips rond kitesurfen. Binnen het wettelijk kader zijn er heel wat vaardigheden en gedragsregels die zorgen voor veilig kitesurfen voor iedereen. Deze zijn samengevat in het Charter Kitesurfen 2021, een document dat surfclubs ter ondertekening kunnen aanbieden bij aanmelden van bezoekers of het aangaan van een lidmaatschap. 
 

 

"Via het Kitesafe project hebben we van kitesurfen een teamsport gemaakt. Elkaar in het oog houden, advies geven, elkaar helpen… een community bouwen. Onze clubs hebben daar voor ons een centrale rol in, ze zijn de eerste lijn voor preventie van ongevallen via een goed opleidingsaanbod en het sensibiliseren van hun leden en bezoekers", zegt coördinator surfen bij Wind en Watersport Vlaanderen Tommy Maenhaut.

Sticker voor minder onnodige interventies! 

Het is niet ongewoon dat een kitesurfer zijn surfboard op zee tijdelijk verliest. Meestal is dit wanneer (beginnende) kitesurfers van hun surfboard of plank worden getrokken na een maneuver, een spoeling in de golven of een sprong. De sporter komt zo goed als altijd, voortgetrokken door de vlieger, veilig terug bij het verloren surfboard. Soms is hun plank door stroming en wind meegenomen en spoelt deze aan wat verder aan de waterlijn. Veel wordt deze door de kitesurfers daar gerecupereerd, maar soms ook door andere strandgasten. 

"Het MRCC Oostende is het eerste meldpunt voor ongevallen op zee. Geregeld komen er oproepen binnen over verloren voorwerpen. Het is dan belangrijk om snel te weten of de eigenaar/watersurfer in nood is of als het gewoon om een verloren surfplank gaat. Alle initiatieven die ervoor zorgen dat we gerichter kunnen werken, juichen we toe. Zo kunnen wij de zeereddingen efficiënt aansturen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Naar het Nederlands model heeft WWSV, samen met het MRCC, hiervoor de BE TRACEABLE sticker ontworpen. Op deze sticker kan waterproof de gegevens van de eigenaar en de naam van zijn surfclub genoteerd worden. Vanaf deze zomer kan elke kitesurfer deze sticker afhalen in de beachclubs, en deze kleven op hun surf- of kitesurfplank. 

Zowel de folders als de stickers worden in de 16 Kitesafe clubs verdeeld! Bekijk het overzicht op het mapje onderaan.

 
Download hier de Kitesafe folder