De jaarlijkse uitreiking van de Sailing Awards wist ook dit jaar de hele zeil-  en surfwereld te boeien. Meer dan 100 nominaties werden aangeboden door federaties, clubs en vooral sporters en daaruit werd een shortlist geselecteerd om tot slot tot laureaten in liefst 7 categorieën te komen. Bijna 300 genodigden woonden de feestelijke ceremonie in Nieuwpoort bij. Ook de Belgische Kampioenen in een twintigtal categorieën werden er in de bloemetjes gezet. Het was tevens een uniek moment om de olympische geselecteerden, Emma Plasschaert (ILCA6) en Isaura Maenhaut/Anouk Geurts (49FX) te ontmoeten. William De Smet was in Adelaide om er het WK ILCA7 te beslechten. Ondertussen is er nog hoop om in een vierde of zelfs vijfde categorie een kwalificatie af te dwingen. Een absolute topprestatie voor een land met zo weinig water.

Dit zijn de laureaten voor 2023. 
Klik op hun naam om een foto te zien.

Sailor of the Year Woman : Emma Plasschaert. De Oostendse zeilster staat niet alleen aan de top in ons land maar strijd mee voor medailles op het allerhoogste niveau. Ze blijft het boegbeeld van de sport.
Concurrenten op de shortlist : Eline Verstraelen (ILCA6) en Delphine Wolters (J80)

Sailor of the Year Man : William De Smet. William kende zijn meest succesvolle jaar uit zijn nog jonge carrière. Met een vijfde plaats op EK en een vijftiende stek op WK plaatste hij ons land voor de spelen.
Concurrenten op de shortlist : Denis Van Weynbergh/D’Ieteren IMOCA60, Romain Van Enis (Mini650), Jeremy Florizoone (J80), Manu Hens (Snipe, Star, Draak,ORC), Toon Van Caneghem (Europe)

Sailor of the Year Talent : Sol Degrieck – PWA Wave – met haar 14 jaar is Sol Wereldkampioen Wave U20 geworden. Ze maakt steile opgang in deze bijzonder spectaculaire discipline en eindigde als 10 op wereldranking 2023. Een talent om naar uit te kijken!
Concurrenten op de shortlist : Anders Bultynck (ILCA6), Emmanuel Langrange (Optimist), Cedric D’Hondt (ILCA6), Julien Omey (Techno 293)

Sailor of the Year Team : Isaura Maenhaut en Anouk Geurts. Ook in 2023 heeft het duo op de sportieve olympische skiff 49FX zijn opgang verder gezet. Op het WK scoorden ze een knappe vierde plaats en staan vijfde op de ranking 2023. Hun tweede deelname aan de olympische spelen ziet er alvast veelbelovend uit.
Concurrenten op shortlist : Yannick Lefebvre en Jan Heuninck (49er), Team Général Tapioca (Halfton), Mateo Leclercq en Mathieu Pinsart (Nacra15), Team Balthasar (IRC Swan 50)

Sailor of the Year Yachting : Denis Van Weynbergh, D’Ieteren. Zeilwedstrijden op soloboten van 60 voet zijn buitengewoon extreem. In voorbereiding op de Vendée Globe 2024 nam Denis deel aan de Transat Jacques Vabre en de kwalificatie Retour à la Base. Volgend jaar zijn er nog twee kwalificatie wedstrijden om als Belg aan de Everest van het zeilen te kunnen deelnemen.
Concurrenten op de shortlist : Romain Van Enis (Mini 650), Balthasar (IRC Swan 50), Général Tapioca (Halfton)

Sailor of the Year Manager : BEL-Yachting. Het project viert zijn 30ste verjaardag en heeft honderden zeilers aan boord van kieljachten gezet. Als één van de meest trouwe deelnemers aan de Tour de France à la Voile maar ook in projecten als J80, Because I’m a Girl. Een geesteskind van Mady en Henry Fobert.
Concurrenten op de shortlist : Race en Rescue Team RYCB (Race Management), Unified Sailing (Ingmar Bastien), Sailing Betties Cedric De Bleye en Jo Dumortier (RNSYC)

Surfer of the Year : Yentel Caers kroonde zich voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen in het onwaarschijnlijk spectaculaire freestyle windsurfen.
Concurrenten op de shortlist : Sol Degrieck (PWA Wave), Julien Omey (Techno 293), Cyril Evrard (Slalom en Speed Windsurfen), Daan Baute (Formula Kite)
Personality Award 2023 : Vox populi!

Ook de watersportwereld kon zijn favoriet aanduiden uit alle genomineerden van de shortlist en dat werd massaal gedaan met bijna 3.500 stemmen! Wie geniet het meeste steun in zijn projecten? De laureaat voor 2023 is Denis Van Weynbergh. Hij gaat Romain Van Enis, Ingmar Bastien, Cyril Evrard en Cedric D’Hondt vooraf.
Lifetime Achievement Award : Fellow of Jacques Rogge

Filip Willems is een mooie Fellow. Met meer dan 50 jaar activiteit in diverse onderdelen van de sport. Eerst als zeiler, nog onder de goedkeurende blik van zijn mentor Jacques Rogge. Later als trainer van tal van toppers als Philippe Bergmans, Wannes Van Laer, Evi Van Acker, Louis Balcaen, Thomas Gunst en Bernard Glorie. Maar ook als atleet op de olympische spelen of als coach van de Belgische delegatie op de spelen, als federatietrainer maar ook als clubtrainer waar hij onder meer Emma Plasschaert begeleidde in optimist. Later ook in de RNSYC voor de SB20 klasse. Ook nu nog is hij te zien op internationale wedstrijden in de Masters Finn klasse. Een monument voor de sport!

Meer foto's  bron WWSV/Belgian Sailing