Op 21 januari 2023 werden op het Chateau d'Améé in Namen de Sailing Awards 2022 uitgereikt. 

Hiermee kwam een slot aan de procedure waarbij de zeil-en surfwereld zijn kandidaten kon nomineren, Belgian Sailing een shortlist selecteerde en een comité van experten tot slot de laureaten aanduidde. 
Op de shortlist in zes categorieën werd de veelzijdigheid van de disciplines in de kijker gezet : van de klassieke eenheidsklassen in de zwaardboten over de multihulls en zeiljachten tot het windsurfen met al zijn spectaculaire nieuwe klassen en disciplines. 

Dat Emma Plasschaert de laureate werd bij de vrouwen kan, na weerom een topjaar, niet verbazen. Emma traint op dit moment in Australië en dus was het haar teamgenote en medegenomineerde Eline Verstraelen die haar trofee in ontvangst mocht nemen. Eline werd in 2022 wereldkampioene in de ILCA6 U21. Bij de mannen werd William De Smet de laureaat, hij kreeg flinke tegenwind van de solo-zeilers Jonas Gerckens en Gilles Buekenhout en multihull wereldkampioen Patrick Demesmaeker.

Bij de talenten waren het vooral jonge surfers die het hoge woord voerden, Daan Baute verzilverde zijn negende plaats op het Youth World Championship 2022 en is de laureaat. De heel spectaculaire Sol Degrieck is met haar 13 jaar een buitengewoon talent maar ook Emiel De Clerck, vice wereldkampioen Bic Techno en Alice da Col in de Europe klasse wisten te bekoren.

Bij de teams werden de dames op de spectaculaire 49FX, Isaura Maenhaut en Anouk Geurts, voor een derde keer op rij de laureaten al kregen ze buitengewoon sterke concurrentie van Team Moana die de Europese Titel in IRC naast de overwinning in de Cowes Week neerzetten. Maar ook Sea Jou, de J80, die derde werd op WK in Verenigde Staten en de Vice-Europese kampioenen Cadet, Loïc Schoonooghe en Emiel Van Daele wisten te bekoren!

De manager van het jaar werd Tommy Maenhaut, die een intensieve carrière in de windsurfdisciplines bekroond zag. Bij de verkiezing van de Surfer van het jaar werd het een strijd tussen vier supersnelle surfers, Thomas Broucke, die timmert aan zijn weg naar de OS2024 Paris, haalde de trofee voor Cyril Evrard, die al drie jaar op rij op de shortlist staat met prestaties in de meest diverse disciplines. De snelste surfer van het jaar, Vincent Valkenaers zal in 2023 een nieuw wereldrecord nodig hebben om mee te dingen in deze sterke categorie. 

Volgde nog de verkiezing van de "Personality of the Year" - een nieuw in het leven geroepen award waarbij het publiek via stemming zijn oordeel mocht vellen.
De laureaten van de eerste editie zijn "Sailing for Think Pink" - een project dat een hele groep dames verzamelt onder leiding van Sigrid Huyghe. Ze gaan de strijd aan tegen borstkanker en willen via diverse initiatieven de zeilsport dichter bij vrouwen te brengen. 

Het hoogtepunt was de uitreiking van de Fellow of Jacques Rogge: de laureaat werd Bruno De Wannemaeker die er een lange carrière in de windsurfsport op heeft zitten. Van 1987 tot 2021 in de meest diverse profielen. Van de vele internationale  klasse-organisaties, tot commissies in World Sailing maar vooral als Race Official op grote kampioenschappen. Met 7 olympische spelen en talloze wereldkampioenschappen op de teller heeft Bruno zijn voetdruk op het wind- en kitesurfen gezet. Een knappe legacy. 

Tijdens de gezellige avond werden ook de Belgsiche Kampioenen 2022 in de kijker geplaatst. Opvallend was de aanwezigheid van de grote windsurfdelegatie van de Bic Techno klasse uit ZSG Gavermeer. 

Lees de nieuwsflash
Ontdek de fotoshoot