Het is wintertijd en toch kijken al wat zeilers uit naar het nieuwe zeilseizoen.Op dit moment wordt down under the Sydney-Hobart beslecht maar in het noordelijk halfrond wordt alweer met spanning uitgekeken naar een "Fastnet jaar" 
De inschrijvingen daarvoor gaan van start op 11 januari 2023 - lees het inspirerende stukje
Voor de 50ste editie wordt alweer voor het langere parcours gekozen met finish in Cherbourg - iets wat op nogal wat scepsis werd onthaald - maar dat in 2021 voor een mooi evenement heeft gezorgd. De race is hierdoor 695 zeemijllen lang en de toegevoegde 90 mijl zijn ook niet van de poes.
De datum is dit jaar ook heel bijzonder - de start is al op 22 juli en men hoopt dat een deel van de vloot na de wedstrijd nog de zin en energie heeft voor deelname aan de Cowes Week 2023.

Om veiligheidsredenen wordt het aantal deelnemers beperkt en net als bij popcencerten van topartiesten moet je ook hier goed op tijd zijn. 
In 2019 was de wedstrijd uitverkocht in 4 minuten 37 seconden - wat nog niet eens het record was.

Het is dus zaak om dit in je agenda vast te zetten.
Voor wat betreft je IRC meetbrief is er geen zorg - je hoeft hem dan nog niet aangevraagd of in je bezit te hebben - beide secretariaten (Yacht Club de France en RORC) zijn immers gesloten tot het nieuwe jaar. 
Het is wel zaak om goed te kijken waar je schip en bij uitbreiding je bemanning aan dient te voldoen om door de strenge veiligheidskeuring te geraken. 

De nieuwe documenten zijn al beschikbaar op de website WWSV - binnenkort bieden we ook een informatiesessie aan waarbij we ook zeilen zullen gaan meten.
Voor mensen die in verschillende configuraties willen gaan varen is er zeer goed nieuws : een schip kan vanaf 2023 over twee geldige meetbrieven beschikken en naargelang het evenement kijken welke meetbiref hij zal gebruiken.
Zo hoef je niet telkens weer een modificatie aan te vragen - makkelijker en ook billijker. 

Ontdek de website RORC

Hoe je boot optimaliseren voor IORC? Bekijk de RORC Online sessie met de specialisten 

Alle aanvragen Belgische boten dienen via IRC vertegenwoordiger België WWSV gebeuren.