Coronagolf veroorzaakt annulatie Europese zeilkampioenschappen Laser in Oostende
 
In nauwe samenspraak tussen de Laser Group Belgium – klasse-organisatie en de organiserende Royal North Sea Yacht Club Oostende (RNSYC)  is beslist om de manches van dit populaire Europese kampioenschap in de Laserklasse te annuleren. De Europacup en de Euro Masters Laser zouden van 28 tot 30 augustus e.k. gevaren worden.
De evolutie van de COVID 19 situatie werpt een schaduw op een competitie waarbij briefings, prijsuitreikingen jurering en andere samenscholingsaspecten aanzienlijke besmettingsrisico’s inhouden, vindt Dirk Sledsens, de race officer van de Royal North Sea Yacht Club. Bovendien moeten de Lasers op iedere racedag in en uit het water op het Klein Strand. De drukke zeedijk wordt daarbij gebruikt als een zeilers paddock. 
Erg jammer want er werden over beide evenementen heen meer dan 100 zeilers aan de start verwacht! 

Preventieve visie

De RNSYC heeft alles ondernomen om de contactrisico’s aan de wal te minimaliseren, met o.m. contactloze registratie, toegangscontrole met QR scanning bij de afgesloten zones enz. Maar dan nog blijft de kans bestaan dat publiek, zeilers en begeleiders elkaar van dichtbij gaan kruisen. 
De veiligheid en de gezondheid van zowel de zeilers -die uit alle hoeken van Europa zouden komen-, de wedstrijdbegeleiders, de coaches en de jury als van het publiek kan niet worden gegarandeerd. De RNSYC vindt dit een zeer betreurenswaardige beslissing, maar laat veiligheid voor alles gaan.
Veilige zeilwedstrijden
Ondertussen volgt de club de COVID 19 situatie nauwgelet op. Er staan -onder voorbehoud-  nog aardig wat clubregatta’s zeezeilen op de kalender maar ook de kampioenschappen van de nationale Draak- (13-16 augustus), de SB20- (21-23 augustus) en de Europe- (12-13 september) eenheidsklassen en het Belgisch Kampioenschap IRC (19-20 september)
Daarbij blijven de zeilers en hun entourage op aanzienlijke afstand van het publiek en is er dus geen contactrisico.
Voor de pers:
Copyrightfree hi res foto’s: Europacup en Euro masters laser bij Royal North Sea Yacht Club 2019 

Laser group Belgium