Lancering #GirlsCan

Afgelopen zaterdag werd het officiële startschot gegeven voor de WWSV #GirlsCan campagne, samen met nog 10 andere federaties. Emma Plasschaert vertegenwoordigde Wind & Watersport Vlaanderen in een 20 minuten lange spinning duel tegen Vlaams minister van Sport Ben Weyts.  
Recente cijfers tonen aan dat er binnen de sector slechts 29% vrouwelijke sportsters en coaches zijn en amper 17% een bestuursfunctie opnemen.  Hoog tijd om daar verandering in te brengen!
  
De minister investeert € 1 miljoen in 11 projecten van sportfederaties die gericht zijn op meisjes en vrouwen. De bedoeling is om deze meer en langer te laten sporten en om ze vaker als trainer of bestuurder te betrekken bij de clubs. “We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten krijgen en we doen extra inspanningen voor meisjes en vrouwen”, zegt Weyts. “Sport is geen mannenwereldje: het is voor iedereen, en iedereen kan er ook zijn óf haar gading vinden”.  

Wind & Watersport Vlaanderen zal tijdens dit 2 jaar durende project de vrouwen in de sport op alle aspecten in de verf zetten zodat die percentages nieuwe hoogtes kunnen bereiken. Om de finish te bereiken hebben we het engagement van de clubs en leden dus erg nodig.   

Hoe kan je als club meedoen aan het #GirlsCan project?  

 •  Initiatieven lanceren om meer vrouwelijke sporters aan te trekken   
 • Vrouwelijke sporters stimuleren om een functie als begeleider of coach op te nemen  
 • Het bestuursorgaan vervrouwelijken   
 • Bestaande initiatieven een vrouwelijke touch geven  
 • ...

Laat vooral jullie creativiteit de vrije loop om met leuke initiatieven te komen: sportkampjes voor de allerkleinsten, cursussen voor volwassenen, een 6-uren race met voldoende vrouwelijke deelnemers, het aanstellen van een vrouwelijke penningmeester... enzovoort. Wij moedigen elke actie aan die een verschil kan maken!   
  
Wat kan Wind & Watersport Vlaanderen doen?  

 • Alle initiatieven ondersteunen en promoten waar mogelijk 
 • Een communicatie toolkit aanleveren van logo tot templates tot affiches om de initiatieven extra in de kijker te zetten  
 • Een budget aanbieden om de initiatieven te promoten via social media  
 • De beste initiatieven extra ondersteunen door ze uit te werken tot een groter #GirlsCan evenement  

  
Boost je ledenaantal en clubwerking en doe mee aan het #GirlsCan project! 

 1. Zoek een kapitein binnen je club die het voortouw wil nemen bij de initiatieven die jullie willen lanceren. De kapitein wordt het aanspreekpunt voor Yanina, de WWSV verantwoordelijke van het #GirlsCan project.
 2. Bezorg het e-mailadres en het gsm nummer van jullie kapitein vóór 14 maart 2023 door een mailtje te sturen naar yanina@wwsv.be. 
 3. Save the date voor een online captains briefing op 21 maart om 19h00. 
 4. Brainstorm er ondertussen op los! De deadline om de initiatieven in te dienen is 15 april 2023.   

  
Laten we hier samen een succesverhaal van maken! 

Bekijk hier onze aftermovie van het persmoment