Grensoverschrijdend gedrag? Meld het aan API!

Als bestuurder wil je dat er een goede sfeer heerst in je club en dat de integriteit van elk lid gerespecteerd wordt. Een goede ethiek in de sport is anno 2022 brandend actueel. Het is dus één van de verplichtingen van de club om (pro)actieve maatregelen te nemen om dit klimaat te behouden. Dit kun je door iemand te zoeken die API wilt zijn voor je club.

“ Een Aanspreek Persoon Integriteit binnen een sportclub (Club-API) is een laagdrempelig aanspreekpunt waarbij iedereen terecht kan met een vraag, vermoeden of klacht over onfair of grensoverschrijdend gedrag van alle aard. “

Wie is API? 
De API is een eerste aanspreekpersoon en staat dus liefst dicht bij de leden. Een API kan dus ook een ouder zijn of een vrijwilliger/medewerker in uw club. Het kan maar hoeft geen bestuurder te zijn.

De Club-API moet dus vooral goed kunnen luisteren naar de vraag of het verhaal van een melder. Nadien geeft de API advies aan de melder zonder zich inhoudelijk in de zaak te moeten verdiepen. De API kent de mogelijke vervolgstappen voor de melder en blijft integer en discreet. 
Kom alles te weten over API met deze webinars.

Om u als club hierbij te helpen bieden wij een tweedelige online “bijscholing” aan voor geïnteresseerden in uw club. Hebt u al een club-API of kent u een geknipte persoon? Inschrijven kan via onderstaande links en is gratis voor WWSV-clubs.

► Kom alles te weten over de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag en hoe je ze kan herkennen en op een praktische manier hanteren via de webinar "Sport met Grenzen". Deze gaat door op 16 maart van 19:00 tot 22:00 uur. Inschrijven kan hier. 

► Via de webinar "Aan de slag als club-API" leer je om incidenten op een gestructureerde manier aan te pakken met respect voor de melder en alle betrokkenen.Deze gaat door op 28 maart van 19:00 tot 22:00 uur. Inschrijven kan hier. 

Meer info? Vraag het aan onze federatie-API.