"Ons strand, onze zee, onze verantwoordelijkheid!"

Op de eerste zondag van de lente pleiten wij voor minder plastic en andere troep door een grote strandschoonmaak in samenwerking met alle Belgische surfclubs en enkele gemeenten in Frankrijk en Nederland.
De plastic massaproductie blijft pijlsnel stijgen en maar liefst 5 à 14 miljoen ton plastic afval plonst jaarlijks in zee, dat is tot 444 kilogram per seconde!
 
Vanuit de federatie werd in overleg met de clubs overeengekomen dat we dit probleem moeten aanpakken aan de bron. Een voortrekkersrol die de clubs al jaren innemen. Het is de bedoeling niet alleen leden, maar ook bezoekers van de strandclubs te sensibiliseren en goede voorbeelden onder de clubs te delen. Een gezamenlijk verhaal versterkt de boodschap en de communicatie! De federatie speelt hier een belangrijke rol als verbinding tussen clubs onderling, maar ook als intermediair overlegorgaan naar overheidsdiensten en kustgemeentes.
 
Met zeventien strandclubs hebben ze de koppen bij elkaar gestoken en een reeks acties bedacht waarmee zij het verschil willen maken. Waarmee zij mensen warm willen maken om hun steentje bij te dragen. Denk bijvoorbeeld maar aan het bannen van rietjes en roerstaafjes, het gebruiken van herbruikbare bekers of het aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen.
 
Al die acties, die zijn verzameld op een bord en komen in elk van de strandclubs te hangen. Voldoet een club aan een actie, dan wordt dat aangeduid op het bord. De strandclubs die minstens twee opruimacties per jaar organiseren, de peukenproblematiek aanpakken en vijf veranderingen doorvoeren om minder plastic te gebruiken, kunnnen dan het duurzaamheidslabel “Clean Beach Club” krijgen.

Schrijf je in bij de deelnemende clubs.