Corona-crisis Fase 3

Op 8 juni komen we in een nieuwe fase van de corona-crisis, dit brengt heel wat wijzigingen met zich mee. Hieronder geven we een overzicht van de wijzigingen die belangrijk zijn voor de clubwerking en de watersport:

Wat mag er vanaf 8 juni (de start van fase 3) voor onze Zeil- en surfsporten:

De sportieve maatregelen in een notendop:

 • Kantines mogen terug geopend worden (zie detail bij stuk Horeca)
 • Kleedkamers en douches moeten gesloten blijven!
 • Kinderen tot en met 12 jaar moeten de afstandsregels niet respecteren, zij mogen opnieuw vrij spelen en sporten. Opgelet: afstand tussen een kind en volwassene in de boot moet wel bewaard blijven!
 • In georganiseerd verband mag je sporten met een groep van maximaal 20 inclusief een verplichte sportbegeleider (=sportbubbel), zolang je de social distancing-maatregelen in acht neemt, je handen voor en na wast, net zoals het gemeenschappelijk sportmateriaal;
 • Ook sporten in wedstrijdverband kan weer, zolang er geen onderling contact is en met maximaal met 20; (voor 8 juni was enkel individueel sporten of tijdens georganiseerde trainingen of  lessen toegestaan)
 • De meeste sportactiviteiten kunnen zonder onderscheid hervatten.
 • Alle outdoor als indoor infrastructuur mag terug open.
 • Topsporters krijgen toegang tot alle sportfaciliteiten, indien ze een topsportstatuut hebben

Meer info hierover is te vinden op de website van Sport.Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/corona-veelgestelde-vragen/
Download hier de Leidraad voor een verantwoorde heropstart van de sportsector - Update 8 juni 2020 - https://www.sport.vlaanderen/media/13567/leidraad.pdf

Horeca

Vanaf maandag 8 juni kunnen de sportkantines terug open volgens de strikte regels van de horeca. Klik hier voor de algemene richtlijnen en een praktische gids met bijhorende communicatietools van de FOD Economie.

Voor kleinere sportkantines waar maar 1 iemand bestelt en er geen vast personeel is, kan de regel voor eenmanszaken toegepast worden. Enkel hier kan bediend worden aan de bar, steeds met respect voor de afstand van 1,5 meter met en tussen de klanten. De barman of vrouw moet wel een mondmasker dragen.

In alle andere situaties gelden de algemene regels voor de horeca. Op de website van Horeca Vlaanderen zijn praktische richtlijnen te vinden voor elke zone, zoals de bar, de zaal, de keuken en het sanitair: https://heropstarthoreca.be/.
De regels voor “drinkgelegenheden”, waaronder de meeste kantines kunnen vallen, via volgende link: https://heropstarthoreca.be/drinkgelegenheden/

Horeca opstart (8 juni) in een notendop:

 • Sportkantines kunnen terug open volgens de strikte regels van FOD economie
 • Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Consumeren aan de bar of rechtstaand is niet toegestaan. Enkel in eenmanszaken kan worden besteld en bediend aan de bar.
 • Sluiting om 1u
 • Maximum 10 personen per tafel/groep
 • Mondmaskers voor personeel verplicht indien geen 1,5 meter kan gehanteerd worden
 • Tussen de tafels 1,5 meter afstand
 • Bij niet-automatische deuren laat u de deuren zoveel mogelijk open staan.
Wat mag er vanaf 1 juli (de start van fase 4) voor onze Zeil- en surfsporten:

De sportieve maatregelen vanaf 1 juli in een notendop:

 • Alle sportactiviteiten kunnen hervat worden, zonder dat de regels inzake social distance moeten worden toegepast. 
 • Kleedkamers en douches mogen terug open
 • De “sportbubbel” kan vergroot worden tot maximum 50 personen in een sportactiviteit.
 • In deze fase kunnen opnieuw alle sportwedstrijden plaatsvinden, ook bij die sporten waar de social distance niet kan gegarandeerd worden. (Bovendien zullen bij deze wedstrijden maximaal 200 zittende toeschouwers aanwezig mogen zijn.)
 • Aangezien de regels voor social distancing vanaf 1 juli wegvallen tijdens de beoefening van sportactiviteiten binnen de toegelaten bubbel, kunnen ook alle sportvormen opnieuw worden aangeboden. Samen zeilen ook voor volwassenen zal dus kunnen. 
 • Sportkampen mogen terug georganiseerd worden! Deze kampen moeten georganiseerd worden in bubbels tot 50 deelnemers.
Sportkampen

Vanaf 1 juli mogen Sportkampen, zowel voor kinderen als volwassenen, terug doorgaan. 
Sport Vlaanderen heeft een specifiek protocol voor sportkampen uitgewerkt. Dit kan als ondersteunend instrument gebruikt worden door organisatoren bij de planning en voorbereiding van hun kampen voor deze zomer. 
Ook als ouder of jongere kan je hier extra informatie uithalen om een idee te krijgen over hoe je sportkamp er deze zomer zal uitzien. 

Protocol sportkampen kinderen https://www.sport.vlaanderen/media/13718/protocol-voor-sportkampenkinderen.pdf
Protocol sportkampen volwassenen en senioren: https://www.sport.vlaanderen/media/13719/protocol-voor-sportkampenvolsen.pdf

Protocollen Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen werkte praktisch heel wat situaties uit die op jouw club zullen gebeuren. Dit vanuit het oogpunt van de trainers, de vrijwilliger, de bestuurders, ouders, G-sporter, tijdens sportkampen,...  
Bekijk ze op de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/
Bij meerdere van de 10 protocollen hoort een overzichtelijke affiche, bijvoorbeeld deze voor trainers: https://www.sport.vlaanderen/media/13606/affichetrainers.pdf

Handige Links: