Vanaf 1 juli gaat fase 4 in van de corona-crisis, dit brengt weer wat wijzigingen met zich mee. Hieronder geven we een overzicht van de wijzigingen die belangrijk zijn voor de clubwerking en de watersport:

Wat mag er vanaf 1 juli (de start van fase 4) voor onze Zeil- en surfsporten:

De sportieve maatregelen in een notendop:

 • De persoonlijke uitgebreide bubbel wordt vergroot naar 15 personen, binnen de persoonlijke (uitgebreide) bubbel gelden de regels van social distancing niet.
 • Kleedkamers en douches mogen terug gebruikt worden.
 • De sport-bubbel kan vergroot worden tot max 50 personen, mits dit onder begeleiding is van een meerderjarige trainer/coach en met social distancing.
 • Publiek mag weer: maximum 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten.
 • Sportkampen mogen terug georganiseerd worden! Deze kampen moeten georganiseerd worden in bubbels tot 50 deelnemers.

Meer informatie via volgende protocollen en leidraden:

Sportkampen

Vanaf 1 juli mogen Sportkampen, zowel voor kinderen als volwassenen, terug doorgaan. 
Sportkampen kunnen georganiseerd worden voor één of meerdere groepen van maximum vijftig personen, met inbegrip van deelnemers en begeleiders. Deze groepen vormen tijdens het zomerkamp elk een afzonderlijke sociale bubbel. Alle activiteiten worden per sociale bubbel georganiseerd en de groepen worden niet samen gezet.

Sport Vlaanderen heeft een specifiek protocol voor sportkampen uitgewerkt. Dit kan als ondersteunend instrument gebruikt worden door organisatoren bij de planning en voorbereiding van hun kampen voor deze zomer. Ook als ouder of jongere kan je hier extra informatie uithalen om een idee te krijgen over hoe je sportkamp er deze zomer zal uitzien.

Hieronder de rechtstreekse links naar de protocollen:

Kleedkamers en douches

Kleedkamers en douches mogen opnieuw gebruikt worden. Als kleedkamers of douches niet per se nodig zijn, dan kan je als club ook beslissen om ze gesloten te houden. Dit beperkt het kruisen van personen of vermindert mogelijke besmettingen via contactoppervlakken. 

Indien kleedkamers en douches opengaan moet je rekening houden met volgende principes:

 • Indien deze gebruikt worden door een vaste sportbubbel, kan deze groep gezamenlijk gebruik maken van deze kleedkamer en douche-infrastructuur. De kleedkamer en douches moeten gereinigd worden tussen elke bubbel.
 • Indien het gaat om publieke kleedkamers en douches die gebruikt worden door een constante flow van (individuele) sporters, moeten afstandsregels gerespecteerd worden tussen sporters die niet onder hetzelfde dak leven of die niet tot dezelfde sociale bubbel van max. 15 personen behoren. Bepaal de maximum capaciteit van de kleedkamer in functie van het garanderen van deze onderlinge afstand. Er moet een duidelijk reinigingsschema opgemaakt worden met frequente schoonmaakmomenten.

Meer informatie, aandachtspunten en voorbeelden van mogleijke acties in volgende protocollen van Sport Vlaanderen:

Horeca

Horeca uitbreiding in een notendop:

 • Vanaf 1 juli mogen maximum 15 personen per tafel/groep
 • Tijdelijke btw-verlaging naar 6% in de Horeca. Meer informatie op de website van Refibo
 • De andere regels blijven van kracht:
  • Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Consumeren aan de bar of rechtstaand is niet toegestaan. Enkel in eenmanszaken kan worden besteld en bediend aan de bar.
  • Sluiting om 1u
  • Mondmaskers voor personeel verplicht indien geen 1,5 meter kan gehanteerd worden
  • Tussen de tafels 1,5 meter afstand
  • Bij niet-automatische deuren laat u de deuren zoveel mogelijk open staan
  • ...

Klik hier voor de algemene richtlijnen en een praktische gids met bijhorende communicatietools van de FOD Economie.

De nog geldende CORONA-steunmaatregelen na de heropstart

Nieuwe maatregelen na de versoepelingen van de ‘lockdown light’. Na de versoepeling van de maatregelen, en bijgevolg de heropening van diverse sectoren, ondervinden veel ondernemers en particulieren nog steeds problemen. Ook de overheid zag dit in en voerde om die reden een aantal nieuwe relance-maatregelen in zoals:

 • Aanvullende compensatiepremie
 • Relance-overbruggingsrecht

Daarnaast werden een aantal maatregelen verlengd. Lees meer op de website van Refibo

Protocollen Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen werkte praktisch heel wat situaties uit die op jouw club zullen gebeuren. Dit vanuit het oogpunt van de trainers, de vrijwilliger, de bestuurders, ouders, G-sporter, tijdens sportkampen,...  
Bekijk ze op de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/
Bij meerdere van de 10 protocollen hoort een overzichtelijke affiche, bijvoorbeeld deze voor trainers: https://www.sport.vlaanderen/media/13606/affichetrainers.pdf

Protocollen Sport Vlaanderen

Sport Vlaanderen werkte praktisch heel wat situaties uit die op jouw club zullen gebeuren. Dit vanuit het oogpunt van de trainers, de vrijwilliger, de bestuurders, ouders, G-sporter, tijdens sportkampen,...  
Bekijk ze op de website van Sport Vlaanderen: https://www.sport.vlaanderen/corona-en-sportbeoefening-in-vlaanderen/
Bij meerdere van de 10 protocollen hoort een overzichtelijke affiche, bijvoorbeeld deze voor trainers: https://www.sport.vlaanderen/media/13606/affichetrainers.pdf

Handige links: