"De strandclubs hebben altijd al een voortrekkersrol ingenomen, zij worden dag in - dag uit geconfronteerd met het zwerfvuil, ze zijn de strijders van het eerste uur!"
- Citaat : Bart Tommelein

Het startschot is gegeven - de Clean Beach Club panelen pronken langsheen onze surfclubs! Draag ook je steentje bij - samen voor een schoner strand en een schonere zee!

-Stukje van het origineel persbericht-
Belgische surfclubs tonen het voorbeeld deze zomer
Surfers zijn het opruimen van strandafval en zwerfvuil beu 

 
Zeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen concreet actie om zwerfvuil aan te pakken. Ze bannen plastic rietjes en roerstaafjes, beperken individuele verpakkingen en tijdens evenementen gebruiken ze herbruikbare bekers. Door het aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen, beperken de clubs het gebruik van plastic flesjes. Maar er is meer: er worden ook strandasbakjes aan zonnekloppers uitgedeeld en er komen ook rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de Proper Strange Zak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen. Al die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs komt te hangen. Wanneer een club aan een actie voldoet, wordt dat aangeduid op het bord. 

Volledig persbericht