Van 25 tot 28 augustus werd het Europees Kampioenschap IRC beslecht in de Scheldemonding. Het Damen Breskens Sailing Weekend werd dit jaar met een dag verlengd en wist een meer dan internationaal veld aan te trekken. Daarbij ook heel wat Belgische teams die zich in aanloop van het evenement door de lastige procedure van Endorsed IRC meetbrieven dienden te loodsen. Het werden vier fantastische zeildagen met heel wat positiewissels en dramatische momenten. 

Op dag 1 werd voor het Medium Offshore parcours gekozen. Een prima keuze van het comité want de draaiende wind liet geen tactische parcours toe. In IRC 1 sloeg het "drama" bij de start meteen toe en moesten een aantal boten uitleg gaan geven in de jury room, daarbij ook pre-race-favoriet VAN UDEN - ROST) met schipper Gerd-Jan Poortman die een niet aftrekbare Dsq opliep en daarmee een heel zware ballast te torsen kreeg. Ook andere topteams scoorden niet goed zodat Team MOANA (François Goubau), recent nog winnaar van de Cowes Week, meteen een mooie voorsprong wist te verwerven. In IRC 2 ging JOULE (NED - Arjen Van Leeuwen) aan de leiding voor JUKEBOX (GBR John Smart) en de Belgen van NJORD (Bel Paul Jonckheere). In IRC 3 was het uitkijken naar het Frans-Belgische Team van PICSOU met de kern van de bemanning van de beruchte A35 Dunkerque Plaisance die in duel moest gaan met EXTRA DJINN (NED - Michel Dorsman) en het goed geöliede team ZARAFA (BEL - Brita en Iwan Vermeirsch-Van Rossum). Na 3 uur zeilen bleek PICSOU de leiding te nemen.

Op dag 2 kwamen ook de andere vloten in actie op aparte wedstrijdbanen. In Cruiser Rating een klein maar competitief veld. IN CR1-4 stond er op deze eerste dag geen maat op NRJ-Ball met 2 overwinningen. Voor de diverse IRC vloten stonden 2 windward-leeward banen en een "round-the-cans" om de dag af te sluiten. Bovendien had ook de jury nog een prettige verrassing in petto, voor sommigen dan toch. In IRC 1 scoorden verschillende teams erg goed en dus bleef het spannend aan de top. In het bijzonder toen VAN UDEN-ROST zijn gelijk haalde over de eerste manche en plots tot op 1 punt van de leider, Moana, naderde. INO XXX (GBR James Neville) was het kind van de rekening. Maar vooral de competitie aan de top lag weer helemaal open. In IRC 2 ook drie reeksen en ook heel wat vroege starters (UFD) zodat de spanning in dit veld groot bleef. In IRC 3 nam EXTRA DJINN de leiding over. In alle categorieën kon iedereen nog Europees Kampioen worden.

Na twee winderige dagen luwde de wind en kregen de zeilers een nieuw weerbeeld voorgeschoteld. Nieuwe kansen voor de leiders en de achtervolgers. In de Cruisers klasse was Rene Bollen met SALTY DOG de beste met een eerste en tweede plaats. IN IRC 1 scoorden beide kemphanen beide een eerste en tweede plaats en een aftrekresultaat zodat ze met één punt verschil de laatste dag ingingen. De spanning was bij beide teams te snijden! In IRC 2 was JOLLY TACK TAR (GBR Marc Flanegan) de beste van dag 3 maar het bleef razend spannend. Zo ook tussen de Belgische ploegen NJORD en TONTIN PUPS - beide A35s die constant haasje over deden. Beslist mooie teams : op NJORD krijgt de jeugd heel geregeld kansen, zo deden ze met jongeren mee in de Cowes Week. De TONTIN PUPS is een nog extremer verhaal dat nergens in Europa, misschien wel ter wereld zijn gelijke kent. Vader en moeder samen met de 4 kinderen die allen actief zijn op Europees niveau in diverse klassen (Optimist, Nacra 15 en 17) maar ook in de ILCA. Een formule die werkt want een te duchten ploeg. Het was dazan ook jammer dat ze verstek moesten laten gaan voor de slotdag en zo een mogelijk podium zagen ontsnappen. In IRC 3 zette Alain Rousseau met PICSOU de puntjes op de "i" met drie overwinningen waarmee ze de eindwinst al wisten te verzekeren! 

Op de finale dag stonden de zenuwen in diverse wedstrijdvelden gespannen. Zo ook bij Team MOANA, net als TONTIN een uniek familieverhaal : vader, moeder en drie zonen, in perfecte harmonie en aangevuld met vrienden. Opvallend in IRC waren de sterke laatste dagen van een aantal pre-race favorieten zoals het fijne team ELKE (NED Frans Rodenburg) en SAILPLANE (GBR Jean-Eudes Renier). Aan boord van MOANA was er een tweede plaats in reeks 1 en een vierde in reeks 2 waarmee ze Gerd-Jan Poortman en zijn jonge topteam te snel afbleven en de Europese titel IRC Overall binnen haalden! Een waarlijk prachtige prestatie van dit team dat al 20 jaar actief is met de First 47.7! Goud voor de Belgen
In IRC 2 zeilde NJORD een prachtige laatste dag (1,2) maar strandden ze finaal op een half punt van winnaar JOULE (NED Arjen Van Leeuwen) die een moeilijke laatste dag had. Zilver voor de Belgen
IN IRC had PICSOU zich al van winst verzekerd en die zetten ze in de verf door ook de laatste 2 reeksen met verve te winnen. Goud voor de Belgen! EXTRA DJINN werd nipt tweede met evenveel punten als ZARAFA die brons behaalden. 
Het Belgische feest werd compleet gemaakt met winst van NRJ-Ball in CR1-4 voor de Nederlanders SALTY DOG en BLIND FAITH! In CR5-6 ging NOORDWIND met de winst aan de haal en in de categorie "double handed" was de winst voor ZEEBEER

De Scheldemond was tijdens dit fantastisch zeilevenement, felicitaties aan het comité en de organisatie, Belgische getint! Met 15 Belgische teams in IRC en 4 in Cruiser Rating. 

Door het spel der coëfficienten waarbij de series vergeleken werden is MOANA gekroond tot Europees Kampioen IRC 2022 - met een marginale voorsprong van enkele duizendsten op de landgenoten van PICSOU

Uitslagen 
Event website 
Facebook
twitter
reports