Eerste Foilfest kent vliegende start met 118 deelnemers

Begin oktober organiseerde Sport Vlaanderen Nieuwpoort, WWSV en partners het allereerste foilfest op het spaarbekken. Ondanks het wisselvallige herfstweer kwamen maar liefst 118 deelnemers proeven van de verschillende vormen van foiling op het spaarbekken.

<

“We zijn heel tevreden met de massale opkomst”, vertelt Dirk Bossaert – centrumverantwoordelijke van Sport Vlaanderen Nieuwpoort. “Dit soort van events is een mooi voorbeeld van wat wij voor de toekomst in petto hebben op deze locatie. De bouw van een nagelnieuw watersporthuis en botenloods met oplevering in 2021 zal deze site nog meer transformeren tot een hedendaags centrum voor de watersporter”, besluit Bossaert.


 
Foil windsurfen of hydrofoiling is een recente ontwikkeling van de vin (onderaan de surfplank), waarbij een onderwater vleugel op die vin zorgt voor lift. Resultaat: hogere snelheden bij minder wind, en het unieke gevoel wanneer je plank gaat zweven boven het water. Ook de Olympische windsurf organisaties zagen het potentieel en verkozen de eenheidsklasse iQfoil (allen op hetzelfde type foil en plank) als 2024 Olympisch windsurf materiaal.

Ook die iQFoil kon getest worden te Nieuwpoort. “Dit is voor ons land de allereerste try-out race en training event met het iQFoil materiaal,” zegt Tommy Maenhaut van Wind & Watersport Vlaanderen. “Onder deskundige begeleiding van iQFoil atleten Steven Van Broeckhoven en Thomas Broucke kregen 10 jeugdige windfoilers met een Olympische droom het ganse weekend lang de unieke kans om deze nieuwe wedstrijdklasse en materiaal beter te leren kennen,” aldus Maenhaut.


 
Foiling spreekt een breed publiek aan, dat bewezen de meer dan honderd gegadigden die, ondanks het gure weer, deelnamen aan de verschillende try-outs in Foil wing, e-foil en windfoil doorheen het weekend. “Foiling is echt niet zo moeilijk als het lijkt,” vertelt Gaetan Geluck van Fly High Sports Oostduinkerke die mee de initiaties in goede banen leidde. “Het is verbazingwekkend hoe snel mensen deze nieuwe sporten opnemen. Het enthousiasme na de eerste vliegervaring belooft veel moois voor de toekomst van deze sporten”, besluit Gaetan.

Bekijk hier het videoverslag
 
Foil fest is een organisatie van:
www.sportvlaanderen.be
www.wwsv.be
www.surfclub-windekind.be
www.flyhighsports.eu