Nieuws

PRIJSUITREIKING ONZK: 2 februari 2018
REMISE DES PRIX ONZK: 2 février 2018
PRIZE GIVING CEREMONY - February 2, 2018

Graag nodigen we jullie uit op de prijsuitreiking van het voorbije Open Noordzeekampioenschap die doorgaat op vrijdagavond 2 februari 2018 vanaf 19 uur in de RNSYC te Oostende.
Iedereen die aan minstens drie wedstrijden deelnam valt in de prijzen, maar alle andere deelnemers en supporters zijn uiteraard ook welkom.
De volledige uitslag vinden jullie hier.

Het ONZK in samenwerking met Wind & Watersport Vlaanderen biedt jullie tijdens de receptie van 19 tot 20 uur het aperitief met hapjes aan, gevolgd door de prijsuitreiking. Hierna hebben jullie de mogelijkheid om mits voorinschrijving (ONZK website) aan te schuiven aan het diner. Live muziek zorgt voor de sfeer en dansmuziek.

We hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen op deze winterse ontmoeting voor zeilers en wensen jullie allen prettige feestdagen en een gezond en gelukkig jaar 2018 met veel zeilplezier.

Timing

Bevestig voor 22 januari 2018:

1) uw aanwezigheid op receptie en prijsuitreiking
2) indien gewenst inschrijven voor diner (50€/pp, betaling uiterlijk 26 januari op ONZK rekening)

Via onderstaand inschrijvingsformulier kan u zich aanmelden

INSCHRIJVINGSFORMULIER ONZK PRIJSUITREIKING: 2 februari 2018

INSCRIPTIONS REMISE DES PRIX ONZK: 2 février 2018
ENTRYFORM ONZK PRIZE GIVING CEREMONY - February 2, 2018

Naam/Nom/Name: (*)
E-mail: (*)
Bootnaam/Nom Bateau /Boatname:
Club:
Prijsuitreiking en receptie
Zal aanwezig zijn op de ONZK prijsuitreiking en receptie: ja
neen
Met... extra personen:
Sera présent à la cérémonie de remise des prix et réception avec...personnes: oui
non
Avec... extra personnes:
Will attend the prize giving ceremony and reception with...people: yes
no
With...extra people:
Diner
Zal deelnemen aan diner / Assistera au diner: ja / oui
neen / non
Aantal personen / Avec... personnes:
Menu
* Bisque van Oostendse garnaaltjes
* Filet van leng met spinaziepuree en mousseline saus
* Tiramisu
* Koffie
Prijs p/p: 50€ incl dranken: wijn-gewone bieren-water-frisdranken tem hoofdgerecht, te storten op rekening IBAN: BE 54 3630 2975 5697 van het ONZK voor 26 januari
Herhaal deze code:
 

Verslagen IRC Congres 7 oktober 2017

Lees hier het verslag IRC Congres en de nieuwe aanpassingen richting 2018 hier 

Uitslagen ONZK 2017 online

Uitslagen ONZK 2017 online

Einduitslagen bekend!

Na de vijfde en laatste wedstrijd in Oostende zijn de winnaars van het seizoen 2017 bekend. Het was een bijzonder jaar met het tragische ongeluk in Zeebrugge. 

Om tot een einduitslag te komen heeft het bestuur van het ONZK volgende werkwijze gehanteerd/

Het bestuur van het ONZK heeft beslist om de punten voor deelname aan Light Vessel Race als volgt vast te leggen. Alle boten die aan de wedstrijd deelgenomen hebben krijgen een puntenscore die berekend wordt als het gemiddelde van zijn score voor de andere ONZK evenementen. De deelnemer met de laagste puntenscore krijgt in de ONZK uitslag voor de Light Vessel Race een 1, de 2de laagste puntenscore krijgt een 2, en zo verder. De boten die niet deelgenomen hebben aan Light Vessel Race krijgen in de ONZK uitslag een DNC score zoals voorzien in de General Sailing Instructions van het ONZK.

Het ONZK bestuur heeft er met die beslissing naar gestreefd om alle deelnemers aan de Light Vessel Race de meest faire uitslag in het ONZK klassement toe te kennen. Deze beslissing is een ad hoc beslissing, die niet gebaseerd is op een gepubliceerd reglement. Het ONZK bestuur is van mening dat in de bijzondere en onvoorzienbare omstandigheden van Light Vessel Race een ad hoc beslissing aangewezen was. Het toekennen van een uitslag op basis van gemiddelde scores van andere manches is gebaseerd op Guidance on Redress (regel A10 van de Racing Rules of Sailing 2017-2020).

 

Eind oktober komen de organisatoren van het Open Noordzeekampioenschap samen bij de voorzittende club, de Royal North Sea Yacht Club in Oostende. Daar zullen de clubs, de klassen en de vzw ONZK de bakens uitzetten voor 2018. Het is een blijvende uitdaging om een formule te bedenken die aansluit bij de noden van de zeilers. We zien nu een versnippering met steeds meer lokale initiatieven terwijl bij de grotere evenementen minder zeilers aan de start komen. Ook de tweespalt tussen IRC, CR en andere systemen zal besproken worden. De prijsuitreiking van het ONZK wordt in het voorjaar 2018 gehouden worden. Meer details volgen binnenkort. Na Oostende kunnen volgende teams alvast pronken met de Belgische titels in IRC: Amaris 2 van Effraimidis Prokofief (IRC&-2) en Picsou van Alain Rousseau (IRC3) 

Einduitslagen ONZK 2017 IRC en CR »

Tussenstand ONZK na vier wedstrijden online

Tussenstand ONZK na vier wedstrijden online

Tijdens het weekend van 16 en 17 september is de RNSYC Oostende de gastheer voor de laatste manche uit het ONZK 2017. Hier worden tevens de Belgische Kampioen IRC 1-2 en IRC 3 bekroond. Er zijn natuurlijk ook wedstrijden in Cruiser Rating. 

Ondertussen werd de tussenstand van het ONZK gepubliceerd en die vergt misschien enige toelichting. Dat er in Zeebrugge geen winnaars waren is duidelijk. De deelnemers die daar aan de start verschenen krijgen voor die wedstrijd de gemiddelde score toegekend van de vier andere wedstrijden van het ONZK (op dit moment dus van drie). 

Klik hier voor de tussenstand »

Damen Breskens Week vierde wedstrijd uit ONZK

Damen Breskens Week vierde wedstrijd uit ONZK

Tijdens het laatste weekend van augustus werd het Damen Breskens Weekend gevaren in de Scheldemonding.

De Watersportvereniging Breskens en zijn partners zette weerom een schitterende organisatie op poten met wedstrijden in IRC, CR, eenheidsklassen en de One Ton Revival Regatta. De omstandigheden waren niet makkelijk en het springtij bezorgde comité en zeilers heel wat kopbrekens. Toch konden zeven reeksen gevaren worden voor de IRC vloot en ook de CR zeilers en One Tonners kwamen ruimschoots aan zijn trekken. 

Nederlandse kampioenen IRC bekroond

Om het kampioenschap te kunnen valideren zeilden IRC1 en IRC2 samen en dat gaf een heel spannende competitie. Na zeven manches, waarvan één lange baan, haalde Marco De Bat met Bateleur de Nederlandse titel binnen voor de Belgen aan boord van Moana (François Goubau) en Checkmate van Peter de Ridder. In IRC 3 was Picsou ongenaakbaar, daar voerde de Franse bemanning van de gewezen Dunkerque Plaisance samen met schipper Alain Rousseau het hoge woord. Sorcier Noir (Jacques Lemaire) werd tweede voor Willem Schopman aan boord van Victoria (A31). Grote afwezige was Capella die tijdens de prijsuitreiking een mooie woordje kreeg van de dochter van Alain Rousseau. Ook de ruime delegatie halftonners die het Breskens Sailing Weekend traditioneel kleurt bleef jammer genoeg afwezig.

One Ton Revival Regatta - superspannend

Na acht wedstrijden werd de wedstrijd beslecht in het voordeel van Prince De Pétarcq van Bert Janssens die op de laatste dag Berend Botje III van C.M. Klinkenborg net voor wist te blijven. Dirk Hellemans aan boord van Pinta 92 begon het kampioenschap met eerste plaatsen maar strandde op een verdienstelijke derde plaats. 

Eenheidsklassen

De vloot van 5 J/111's voer een knap kampioenschap en het was weerom het Team Sweeny die de concurrentie het nakijken gaf. Tweede werden de Zwitsers aan boord van Lällekonig voor de Belg Sébastien de Liedekerke aan boord van Djinn. 

Cruiser Rating

De boten in deze categorie kregen een eigen wedstrijdbaan maar de opkomst was bevreemdend klein voor zo een topevenement. In CR1-2 was Zumex.be, de J-122 van Bernard De Smet een maatje te groot voor O'Neill III van Pierre van Heuverswyn en SpeedX van André Lesage. In CR 3-4 haalde Salty Dog van René Bollen het voor Xapa2 van Sven De Mulder. In CR 5-6 was Bad Joke van Marc Fobert de winnaar.

Double handed 

De trend van het shorthanded varen wordt ook hier opgepikt en dus kregen deze zeilers terecht een eigen uitslag. De Grand Surprise Cap van Maurits Homan haalde het voor Tom de Jonge met DJ (J-105) en Geert Van Camp aan boord van Tibo (Pogo 8,50).

Schitterende wedstrijd bijna gratis!

De organisatie was weerom schitterend met mooie wedstrijdbanen en een uitstekende after sail. Zo zat in je inschrijvingsgeld de maaltijd voor je hele bemanning. Heerlijke mosselen met friet op vrijdag en uitstekende BBQ op zaterdag. Voeg daarbij de leuke sfeer en het happy hour aangeboden door de groep Duvel/Moortgat dan is hier deelnemen echt spotgoedkoop en daarvoor verdienen de sponsors alle krediet.  

Klik hier voor de resultaten »

Uitslagen Oostende - Ramsgate online

Het Hemelvaartweekend bracht prachtig weer en ook een leuke bries om af te zakken naar Ramsgate. De wedstrijd van Oostende naar Ramsgate bracht liefst 65 schepen aan de start. Het werd een mix van schepen in CR, IRC maar ook schepen die inschreven in beide meetsystemen en dat zorgde wel  voor wat verwarring bij de resultaten. In het nieuwe systeem kan je nu dubbel scoren. 

Uitslagen Oostende - Ramsgate 25 mei 2017 »

The Exclusive Shielmartin Triple Race 2017 for CR Yachts

The Exclusive  Shielmartin Triple Race 2017 for CR Yachts

Dit jaar zal voor de 2de keer de Shielmartin Race doorgaan voor CR yachten:

Saturday 24 June Zeebrugge - Breskens
Sunday 25 June Breskens - Zeebrugge
Saturday 19 August Breskens - Round the Sandbanks
Organization: cvba Shielmartin in co-operation with
RBSC, WV Breskens & WWSV

Bekijk hier alvast het programmaboekje »

CR IRC vergadering: 28 maart 2017

Beste wedstrijdzeiler,

Bij het begin van het zeilseizoen nodigen we u graag uit op de CR-IRC vergadering die doorgaat op dinsdag 28/3/2017 om 20.00u in Leslokaal 1-2 van het Sporthotel in Gent, Zuiderlaan 14.

De agenda van de vergadering ziet er als volgt uit:

• Situering van CR en IRC: welk meetsysteem past bij mijn programma en ambities
• Welke parameters hebben invloed op mijn rating in CR en IRC?
• Wat kan ik doen om mijn CR of IRC rating te optimaliseren?
• Wat is er veranderd aan CR en IRC in 2017?
• Wat is er veranderd aan de General Sailing Instructions van het ONZK 2017?
• Hoe ziet de wedstrijdkalender van 2017 eruit in CR en IRC?
• Hoe vraag ik mijn meetbrief aan?
• Hoe zorg ik voor een geldig en gevalideerd BEL zeilnummer?
• Hoe zorgen we samen voor betere werking zeezeilen?

De vergadering wordt geleid door Stijn Reunis, secretaris van het CR meetsysteem, en Carl Sabbe, voorzitter van BELIRC, de Belgische vereniging van IRC eigenaars.

De vergadering is bedoeld voor alle Belgische booteigenaars, die wedstrijden varen onder het CR of IRC meetsysteem, of die overwegen dat in de toekomst te gaan doen. Naast de booteigenaars zijn ook alle bemanningsleden mee uitgenodigd.

Deelname aan deze vergadering is gratis. Om praktische redenen verzoeken wij u wel zich in te schrijven via de VYF-website www.vyf.be/nl/cursussen-seminaries-40.htm, en dat voor 26 maart 2017.

Deze uitnodiging is zowel geldig voor de eigenaar als de bemanningsleden. Aarzel dus niet om deze uitnodiging verder te verspreiden bij uw bemanningsleden.

We hopen alvast u te mogen begroeten op 28/3.

Sportieve groeten,

Luc Geirnaert
An Van Cauteren

Verslag prijsuitreiking ONZK 2016

Op 27 januari werd de prijsuitreiking ONZK 2016 in clubhuis Alberta van de RBSC Zeebrugge gevierd. Tijdens een erg gezellige avond met deelnemers, sponsors en winnaars werden de winnaars van 2016 gelauwerd en het seizoen 2017 voorgesteld. Daarin werden een paar aanpassingen doorgevoerd die het zeezeilen nog aantrekkelijker moeten maken. De organisatoren ONZK boden een knappe receptie aan die door tal van IRC en CR zeilers werd bijgewoond. Ook de vrienden uit Nederland, zeg maar Breskens, en Frankrijk, zeg maar Duinkerken, waren present op de gezellige avond. Namens de voorzitter van het ONZK 2016, de RBSC,  heette Carl Sabbe iedereen welkom. Na een fijne prijsuitreiking volgde een driegangen diner opgeluisterd door een erg leuke live muziek band. 

De volgende afspraak voor het IRC/CR publiek is de jaarlijkse bijeenkomst IRC/CR die op 28 maart gehouden wordt ten huize VYF-VVW in Gent. 

De winnaars ontvingen een mooie fles champagne, waardebonnen van de gulle sponsors en leuke prijzen in natura. 

De winnaars!

CR1-2

1. Juliette - André Vincke

2. J-Venture - André De Kegel

3. NRJ Ball - Roland Claeys 

CR 3

1. Camelot - Stephan Walraevens

2. Out of the Blue - Bernard Flamant

IRC 1-2

1. Amaris - Prokopios Effraimidis

2. Dunkerque - Les Dunes de Flandres - Philippe Bourgeois

3. Alegria - Carl Sabbe

IRC 3

1. Picsou - alain Rousseau

2. Capella - Frans Maas

3. General Tapioca 

foto's Georges Janssens en VYF-VVW

Foto's Genisol Light Vessel Race

Tussenstand ONZK na Light Vessel

bekijk hier de tussenstand

De GENISOL Light Vessel Race is gestreden!

De GENISOL Light Vessel Race is gestreden!
Na 2 prachtige zeildagen is de uitslag van de Genisol Light Vessel Race gekend!

 

In de IRC 1-2 class gaat IBA Sailing Team met de 1ste plaats lopen. In de IRC 3-class gaat de boot Piscou met de 1ste plaats lopen. In de rijkelijk gevulde CR-class gaat de boot Juliette met het goud aan de haal. 
Proficiat aan alle deelnemers. De volledige uitslag kan hier terug gevonden worden.

 

Hier kunnen jullie de foto's van een geslaagde Genisol Light Vessel Race terug vinden.Ook Batur was aanwezig om foto's van deze mooie wedstrijd te nemen. Deze zullen jullie binnenkort op www.batur.be terug kunnen vinden. Voor meer info omtrent de foto's van Batur, kunnen jullie een mailtje sturen naar info@batur.be.

We hopen jullie allen volgend jaar terug te zien voor de Genisol Light Vessel Race 2017.

See you on the water,

RBSC-Crew

Tussenstand ONZK na 2 wedstrijden

Tussenstand ONZK »

Genisol Light Vessel Race

Genisol Light Vessel Race
Met de Shielmartin Race achter de rug, is het volop uitkijken naar de Genisol Light Vessel Race! Deze 2 daagse wedstrijd zal op 25 en 26 juni plaatsvinden! Dit jaar is de Light Vessel Race tevens het OBK IRC. Willen jullie deze klassieker ook dit jaar niet missen? Schrijf jullie dan nu in! Op onze Light Vessel Race-site kan de NOR nagelezen worden.

Ook dit jaar zal op zaterdagavond het traditionele Light Vessel Diner doorgaan. Het diner komt op €25/persoon. Gezien de plaatsen beperkt zijn, is op voorhand reserveren een must! Dit kan gedaan worden door te mailen naar nathalie@rbsc.be. Na het diner zal er ook een DJ aanwezig zijn, zodat we er met z'n allen een leuke avond van kunnen maken!

ZOMERSE EDITIE VAN OOSTENDE RAMSGATE EN TERUG

ZOMERSE EDITIE VAN OOSTENDE RAMSGATE EN TERUG
Nadat alle jachten op woensdag 4 mei een plaatsje gevonden hadden in de Oostense haven en langs geweest was in het wedstrijdsecretariaat om te registreren, kwam Fritz Buyl om halfelf het weerbericht toelichten en waren alle 75 deelnemende boten klaar om de jaarlijkse oversteek naar het Vereningd Koninkrijk aan te vatten.

Donderdagmorgen liet de bakker met de koffiekoeken een kwartiertje op zich wachten, maar had dan wel een viertal soorten meegebracht dewelke opgediend werden met koffie, thee of fruitsap. Enkele deelnemers die nog volgens de (Franse) wintertijd leefden, kwamen helaas net aan toen de laatste koeken in de knapzakken voor aan boord verdwenen waren, in Oostende worden jammer genoeg voor laatkomers geen academische uurtjes ingerekend.

Om 8:50 uur stipt ging de oranje vlag omhoog en tien minuten later werden de kleinste CR en de double handed gevaren boten op gang geschoten, gevolgddoor IRC3, beiden op de korte baan 8. Enkele minuten later volgde dan CR2, CR1 en IRC1&2 op de iets langere baan 5. Het was een leuk zicht vanop het startschip 75 jachten met ruim halve wind zien op te schuiven richting het eerste merkteken voor Nieuwpoort.

Om kwart voor zes Engelse tijd kwam Razagga als eerste over de finishlijn in Ramsgate, en al vrij snel kwam het gros van de massa deelnemers in zicht. Om negen uur pm was iedereen binnen, op twee uitzonderingen die pas rond middernacht aankwamen. In de Royal Temple kon iedereen genieten van een eerste grats pint en een warme hap aangeboden door de gastclub waarbij men de keuze had uit 3 verschillende schotels.

Vrijdagmorgen volgde dan een Engels ontbijt, het nazicht van de wedstrijdverklaringen, de horen van de protesten waar de jury leerde dat Dual handed zeilers wel eens de reglementen willen herschrijven of niet begrijpen waarom je niet met drie aan boord mag zijn als er slechts 2 man effectief zeilen en de mevrouw des huizes uitsluitend als tourist aan boord is.

Vrijdagmiddag zeilden 23 boten een rondje "round the cans" terwijl anderen lekker bleven aperitieven aan wal of het stadje eens bezochten. Om 6:30 pm volgde dan de prijsuitreiking, met mededeling dat de start op zaterfdag om 6:00 am gepland werd, waarna iedereen beladen met zijn prijzen en poloshirts ging dineren, in de club, aan boord of ergens anders in Ramsgate.

Zaterdagmorgen was het even starten in mineur, want om zes uur stond er "nada" knopen wind, terug binnenlopen was niet echt een optie door laag-laag-water, de rib die donderdag stand-by was hadden we niet achter de hand op zaterdagmorgen om aan de Gull te starten, Dus werd het startsein gegeven met als resultaat dat de eerste boten enkele kabels aflegden in de twee eerste uren, waarbij er zelfs een deel gewoon voor anker gingen. Maar daarna kregen we opnieuw prachtig zeilweer.

Zaterdagavond liet de uitslag van de terugrace naar Oostende een half uurtje op zich wachten tegenover het aangekondigd uur, maar het Noordzeebuffet was dermate verzorgd, uitgebreid en superlekker zodat eenieder ons dit zal willen vergeven. En dan de apoteose: welke bootnaam haalt de jongste opvarende uit de trommel om een nieuwe spi te winnen? Inti, maar niemand van de bemanning is aanwezig. Last call, nog één minuut: niemand. Bij de tweede poging sprong Filip Lammens los over tafel bij het horen van de naam Alena!

Het was een prachtige uitgave, niettegenstaande we enkele zeilers de absolutie moesten geven voor beginnersfoutjes.

Dank aan allen voor deelname, see you next year om opnieuw een spi te kunnen winnen.

VERSLAG NIEUWPOORT SAILING WEEKEND – EERSTE ONZK WEDSTRIJD VAN 2016.

VERSLAG NIEUWPOORT SAILING WEEKEND – EERSTE ONZK WEDSTRIJD VAN 2016.
De Challenge Gilbert Vandevelde ingericht door de KYCN vond plaats op zaterdag 23 april met een stevige wind van Noord 5 tot 6 en golven van ± 1,6 meter.
De starten werden gegeven vanaf de "Sandee" (OVNI 365), de boeien werden gelegd door de rib "Liberty" en de aankomsten werd op de "Rescue One" genomen.
Er gingen 7 IRC 1&2, 7 IRC 3 en 13 CR's van start. De CR's zeilden een coastal race van 25 mijlen en de IRC eerst twee dubbele "up and down" (bananen) races en, om (laat!) te eindigen, met een coastal race van 15 mijlen.

Na de prijsuitreiking, waar aan iedere deelnemer een fles rode wijn werd aangeboden door de familie Vandevelde, begon het avondmaal, hetwelk zeer lekker en uitgebreid was: een Noordzee schotel als voorgerecht, daarna een copieus buffet met tongfiletjes, gamonsteak, puree, frietjes, sla, sauzen... en, om te eindigen, een "dessert du chef".
De uitslagen vinden jullie op de site van de KYCN.

Op zondag 24 april ging de Challenge Albert Jonnart, van start, ingericht door de WSKLuM.
S ‘Morgens, gezien de weersvoorspellingen (Noord 6 tot 7 beaufort), twijfelde de race comité om de race te starten.... het startschip "Sandee" besliste niet uit te varen. Het racecomité stapte over op de "Rescue One", maar... ging hij voor anker kunnen blijven liggen? Er werd beslist uit te varen en de beslissing "op zee" te nemen. Na twee pogingen lukte het en er werd beslist twee coastal races te varen, want, aangezien de zeegang - golven van gemiddeld twee meter - zouden de opblaasbare boeien van de "up en downs" races deze keer helemaal niet meer zichtbaar zijn.
Om 10.58 u. starten er 6 moedige CR op baan 1 van 15 mijl en om 11.28 u. waren het 9 IRC's die samen starten op baan 6 van 25 mijl.
Na 2 à 3 uren varen voor de CR's en 3 à 4 uren voor IRC's, na enkele opklaringen, een paar zware buien met rukwinden, twee windshiften van zo'n 40 °, zonder een snufje hagelstenen te vergeten, kwamen ze allen, zonder te veel schade, over de aankomstlijn.
De rangschikking is als volgt:
IRC 1 & 2:
1set DUNKERQUE - LES DUNES DE FLANDRE (A 35) van Philippe Bourgeois
2de AMARIS 2 (A 35) van Prokopios Affraimidis
3de RAGAZZA (Kerr 11.3) van Jan Gabriel
4de VOLTEA (Sun Fast 3200) van Emmanuel Lesaffre
IRC 3:
1ste CAPELLA (One Off) van Frans Maas
2de GENERAL TAPIOCA (Half tonner) van Philippe Pilate
3de PICSOU (Dehler 29) van Alain Rousseau
4de ALF (Half toner) van Jeremy Florizoone
5de JOLO (J 92) van Bart Wauters
CR:
1ste JULIETTE (J 109) ván Andre Vincke
2de RACKHAM (JPK 110) van Nicolas Gerard
3de NRJ BALL (Elan 400) van Roland Claeys
4de OUT OF THE BLUE (Dufour 34) van Bernard Flamant
5de XAPA2 (First 36.7) van Jos Groffils
6de (dsq) J VENTURE (J 109) van Andre De Kegel

Resultaten Nieuwpoort Sailing Weekend: http://www.kycn.be/nl/npt-sailing-we-onzk-van-23-tot-24-april-2016-75.htm

Danny Ouvry

Buitenvaren Ramsgate

OOSTENDE – RAMSGATE – OOSTENDE May 5th – 7th, 2016: entry form, notice of race and sailing instructions

OOSTENDE – RAMSGATE – OOSTENDE May 5th – 7th, 2016: entry form, notice of race and sailing instructions

What's in a name: de terug-race werd Ramsgate-Oostende gedoopt omdat de prijsuitreiking in Oostende plaatsvindt, maar de aankomstlijn ligt ten Noorden van Nieuwpoort aan de Middelkerskebank S.

De Notice of Race, het inschrijfformulier en de wedstrijdbepalingen zijn nu beschikbaar op http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar_detail.asp?id=304

Woensdag 4 mei:
• Registratie van 16:00 tot 22:00 uur
• De RNSYC-restaurant blijft open tot middernacht en stelt volgende maaltijd voor: Mixed grill (vlees / kip / merguez worst / gelakt buikspek) met kruidenboter, salade en gebakken aardappelen of Fish & Chips aan € 20, - p / p: (alleen op reservering voor dinsdag 3 mei 20:00 uur)
• Het weerbericht zal worden geanalyseerd en toegelicht door meteoroloog Fritz Buyl om 22:30 uur lokale tijd. (GMT + 2).

Donderdag 5 mei:
• Gratis ontbijt (Croissants en diverse andere koffiekoeken, koffie, thee en jus d'orange) in het clubhuis van de RNSYC rond 06:00 lokale tijd. (GMT + 2)
• Racing: De eerste waarschuwingssignaal voor de race Oostende-Ramsgate voor CR3-4-5-6 op donderdag 5 mei zal worden gegeven op 07.55 uur plaatselijke tijd (GMT +2), gevolgd door IRC3, CR1 & 2 en IRC1 & 2. Klassen kunnen samen gestart worden zoals uiteengezet in de ONZK General Sailing Instructions 2016.
• Na de race wordt u uitgenodigd om het clubhuis van de Royal Temple Yacht Club voor een gratis warme maaltijd (Kip met paddenstoelen "Pie", gemaakt met een Kruimeldeeg en nieuwe aardappelen) en een gratis frisse pint of frisdrank, of een warme koffie of thee

Vrijdag 6 mei:
• Heel de morgen tot 11:30 uur lokale tijd (GMT + 1) wordt een volledig Engels ontbijt geserveerd met, onbeperkt toast en koffie of thee, in het restaurant van het RTYC (alleen verkrijgbaar bij intekening Woensdag in Oostende aan € 10,- p/p)
• Racing: het eerste waarschuwingssignaal van de Euro regatta (lokale race rond vaste boeien) wordt gegeven om 13.25 uur lokale tijd (GMT + 1). Meer informatie op www.rtyc.com
• Prijsuitreiking van zowel de Euro regatta als de race Oostende Ramsgate om 18:30 uur lokale tijd (GMT + 1) in de bar van het RTYC
• Diner in het Restaurant van de RTYC om 20:30 lokale tijd (GMT + 1) € 30, - p / p te reserveren bij de registratie in Oostende. (Voorgerecht: Torentje van gerookte wilde zalm met vers krabbevlees, guacamole en Parmezaan koekje - Hoofdgerecht: tonijnsteak met een jus van zongedroogde tomaat of Kipfilet, gevuld met verse spinazie en geserveerd met een Archiduc-Chardonnay saus - Dessert: Appel Crumble met crème Anglaise of kaasplank.

Zaterdag 7 mei:
• Racing: het eerste waarschuwingssignaal van de race Ramsgate-Oostende (finish zal ten Noorden van Nieuwpoort zijn aan de Middelkerkebank S) kan vanaf 06.00 uur vanaf de lokale tijd (GMT + 1) gegeven worden. De exacte starttijd wordt bekend gemaakt op de officiële wedstrijd bord in Ramsgate voor de prijsuitreiking op vrijdag.
• 20:00 uur lokale tijd (GMT + 2): Noordzee buffet met al het lekkers uit de zee: Garnalen, Oesters, Bulots, Langoustine staarten, Paling, Blinis met mousse van krab, Oostende Vissoep met garnituur, Garnaalkroket, Visburger, Tong "à l'Ostendaise", Rode poon Thaise stijl, dit alles met aangepaste salades, groenten, sauzen en brood. (warm en koud € 30, - p / p te reserveren bij de registratie op woensdag)
• 22:00 uur lokale tijd (GMT + 2): Prijsuitreiking van de race Ramsgate-Oostende en verloting van een nieuwe Spinnaker op maat gesneden voor uw jacht (zie NoR § 14 Prijzen).

Foto's CR-IRC vergadering in Gent

Herinnering Nieuwpoort Sailing Weekend 23 & 24 april 2016, wedstrijdbepalingen nu beschikbaar

Herinnering Nieuwpoort Sailing Weekend 23 & 24 april 2016, wedstrijdbepalingen nu beschikbaar
De 1ste regatta van het Belgische wedstrijdcircuit voor zeegaande kajuitzeiljachten 2016 wordt georganiseerd door de clubs KYCN en de WSKLuM van Nieuwpoort. Deze wedstrijd van het Open Noordzee Kampioenschap staat niet enkel open voor wedstrijdboten met IRC meetbrief maar ook voor meer recreatieve zeiljachten met een CR meetbrief (beschikbaar op www.cruiserrating.be). Voor de CR klasse zullen er geen windward-leeward banen uitgelegd worden maar wel verschillende typen van banen rond vaste hydrografische boeien.

Wedstrijdaankondiging, Wedstrijdbepalingen en inschrijvingen: http://www.kycn.be/nl/npt-sailing-we-onzk-van-23-tot-24-april-2016-75.htm Wenst u een gratis ligplaats vergeet dan niet te reserveren en uw inschrijfgeld te betalen voor 15 april zoals gevraagd in de Notice of Race.
IRC klasse vlaggen kan men ter plaatse bekomen tegen € 10 waarborg.
De ONZK General Sailing Instructions 2016 vindt u op http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm

PROGRAMMA
Vrijdag 22 april 2016
18.00 - 20.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN
Zaterdag 23 april 2016 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN
11.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
12.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de KYCN
20.00 ONZK Diner in het clubhuis van de KYCN.(tickets €30/pp te verkrijgen bij registratie)
Zondag 24 april 2016 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 late inschrijvingen in de KYCN
10.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
11.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de WSKLuM

Volgende race: Oostende Ramsgate 5 mei 2016 - WIN EEN SPINNAKER door lottrekking
De Notice of Race met het volledige programma en het inschrijf formulier vindt u op http://www.rnsyc.be/ostend/en/regatas.asp

The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts

The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts

Breskens - Zeebrugge - Breskens
Zaterdag 21 & zondag 22 mei 2016
RBSC, WV Breskens & VYF
Shielmartin Sailing Team

~~~~~~~~~~~~~~~~

Beste Zeilcollega's

Begin maart ll. ontvingen jullie een schrijven en vroegen we om een ‘Save the Date' voor deelname aan een unieke zeilrace.

Zoals toen geschreven lichten we in detail de sluier op van dit exclusief gebeuren.

■ Programma zaterdag 21 mei 2016

1ste Race: Breskens - Zeebrugge
• Registratie in clubhuis WV Breskens tussen 12u00 & 14u00
• Vertrek + 15u00
• Aankomst Zeebrugge vanaf + 17u30

 

Festiviteiten te Zeebrugge + 17u45

• Verbroedering zeilers & fundingpartners
• Verwelkomingsdrink van het Shielmartin Sailing Team
• Toespraak door Dhr. Landuyt - Burgemeester van Brugge
• Gastronomisch Walking Diner (€ 25,00 per persoon)
• Aankondiging winnaars van dag 1 - 1ste - 2de & 3de plaats
• Uitreiking v/d prijzen: - Trofee van de race (1ste dag)
- Beker en tinnen schalen van de Stad Brugge

 

■ Programma zondag 22 mei 2016

2de Race: Zeebrugge - Breskens
• Registratie in het clubhuis van RBSC en voorbereiding 
• Startschot door Dhr. Tommelein, Staatssecretaris van de Noordzee
• Aankomst te Breskens verwacht vanaf + 15u30
• Verwelkomingsdrink van het Shielmartin Sailing Team 
• Uitreiking v/d prijzen: - Trofee van de race (2de dag) + 16u30
- Shielmartin Trofee! "Bronzen kunstwerk"

■ Inschrijving

• Slechts € 60,00 voor de tweedaagse race!
• Stort gewoon dit bedrag op nr. BE88 7340 4193 6341 van Shielmartin/L. De Vetter met vermelding van uw naam en emailadres.
• Na ontvangst sturen we u alle documenten door voor uw deelname

 

■ Belangrijk!

• Uw deelname is zeer waardevol voor de mensen die dit uniek zeiljacht "Shielmartin" gebouwd hebben.
• Voorzie bij uw bemanning 2 jeugdige zeilers (14j......), ter bevordering van de zeilsport bij de jeugd.

 

Met sportieve groeten,

Jean Vanhoebost
Voorzitter Exclusive Shielmartin Race

AANVANG SEIZOEN 2016 ONZK

AANVANG SEIZOEN 2016 ONZK

Over een vijftal weken gaat het wedstrijdseizoen van het Open Noordzee Kampioenschap van start in Nieuwpoort. Een tiental dagen later is er de Hemelvaartklassieker Oostende Ramsgate. Voor beide wedstrijden staat de Notice of Race online en kan je nu inschrijven. 

De wedstrijden van het Open Noordzee Kampioenschap staan niet enkel open voor wedstrijdboten met IRC meetbrief maar ook voor meer recreatieve zeiljachten met een CR meetbrief (beschikbaar op www.cruiserrating.be). Voor de CR klasse zullen er geen windward-leeward banen uitgelegd maar wel verschillende typen van banen rond vaste hydrografische boeien.

Nieuwpoort Sailing Weekend 23 & 24 april 2016 
De 1ste regatta van het Belgische wedstrijdcircuit voor zeegaande kajuitzeiljachten 2016 wordt georganiseerd door de clubs KYCN en de WSKLuM van Nieuwpoort. 
Wedstrijdaankondiging en inschrijvingen: http://www.kycn.be/nl/npt-sailing-we-onzk-van-23-tot-24-april-2016-75.htm Wenst u een gratis ligplaats vergeet dan niet te reserveren en uw inschrijfgeld te betalen voor 15 april zoals gevraagd in de Notice of Race.

IRC klasse vlaggen kan men ter plaatse bekomen tegen € 10 waarborg.
De ONZK General Sailing Instructions 2016 vindt u op http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm 

PROGRAMMA
Vrijdag 22 april 2016
18.00 - 20.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN

Zaterdag 23 april 2016 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN
11.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
12.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de KYCN
20.00 ONZK Diner in het clubhuis van de KYCN.(tickets €30/pp te verkrijgen bij registratie)

Zondag 24 april 2016 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 late inschrijvingen in de KYCN
10.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
11.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de WSKLuM

Oostende Ramsgate 5 mei 2016
De Notice of Race met het volledige programma en het inschrijf formulier vindt u op http://www.rnsyc.be/ostend/en/regatas.asp 

Safe the date: The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts

Safe the date: The Exclusive Shielmartin Race for CR Yachts
Breskens - Zeebrugge - Breskens
Zaterdag 21 & zondag 22 mei 2016
RBSC, WV Breskens & VYF
Shielmartin Sailing Team
~~~~~~~~~~~~~~~~
Het Shielmartin Sailing Team organiseert op Zaterdag 21 & Zondag 22 mei 2016
The Exclusive Fundraising Sailing Race - Breskens - Zeebrugge - Breskens
ter ondersteuning van het Gents opleidingscentrum Goca (Opleidingscentrum voor semi-industriële ambachten). Dit bewonderenswaardig centrum leidt jaarlijks meer dan 100 mensen op en begeleidt deze naar de re-integratie in de maatschappij en het werkveld.

Een uiterst gedreven team van mensen, geleid door Lucien De Vetter als bezieler van het Shielmartin project, samen met Frans Maas, gerenommeerd scheepsbouw architect, heeft deze Goca mensen, én de nodige middelen - én kracht gegeven om van de oude Shielmartin een prachtig en fonkelnieuw gerestaureerd zeilschip te maken.

Het resultaat mag gezien worden, en terecht kunnen alle mensen die hieraan gewerkt hebben fier zijn op het bereikte resultaat. Het is om dit noeste werk te eren, dat we de Shielmartin Race voor de eerste maal in het leven roepen. Het is echter tevens onze ambitie om dit jaarlijks te herhalen en zodoende hier een fijne en niet te missen klassieker van te maken.

We willen van deze zeilrace een gezellig en sportief evenement maken met familie, jeugd, vriendschap en maatschappelijk engagement als de sleutelwoorden.

Uw deelname aan de wedstrijd, geleid door Dhr. Frans Maas & Dhr. Marc Seynaeve zal ons toelaten om verder te blijven ijveren om extra werkmiddelen voor Goca te verzamelen.

Bij voorbaat dank ik u namens het voltallige Shielmartin Sailing Team voor jullie enthousiaste belangstelling en participatie aan deze eerste editie van "The Exclusive Shielmartin Race"
→ Details volgen!

 

Met sportieve groeten,

Jean Vanhoebost

Voorzitter Exclusive Shielmartin Race

Verslag ONZK Prijsuitreiking 2015

Verslag ONZK Prijsuitreiking 2015
Vrijdag 29 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Na de succes-formules van vorig jaren in RNSYC en KYCN, waren we dit jaar te gast in de club van de Watersportkring van de Luchtmacht Nieuwpoort. De 'WSKLuM Nieuwpoort', de club die tevens het ONZK voorzitterschap in 2015 waarnam onder Kristiaan Germonpré, organiseerde de uiterst geslaagde prijsuitreiking met ondersteuning van de Vlaamse Yachting Federatie.

Met meer dan 100 kwamen deelnemers en sympathisanten opdagen vanuit alle windstreken, van Nederland tot Frankrijk, van de kust tot Wallonië. Gedurende de verzorgde receptie werd druk bijgepraat onder de zeilers, waardoor de sfeer er al snel goed in zat. Iets over acht was het tijd voor ceremoniële gedeelte.

De eerste podiumgasten van de avond waren Glenn De Brouwer met Diabolic die wonnen in de CR 3-6 cruiserklasse, en André De Kegel met J Venture in CR1-2. In de IRC 3 klasse stond Alain Rousseau met Picsou op het hoogste schavotje gevolgd door Frans Maas met Capella en Jacques Lemaire met Sorcier Noir. Bij de IRC 1-2 won Philippe Bourgeois met Dunkerque Plaisance, Jan Gabriël werd tweede met Ragazza en Effraimidis Prokopios met Amaris 2 derde.
Als afsluiting van de ceremonie werden de traditionele Wisselbekers uitgereikt. De trofee Frans Louwers; voor de club die het best presteerde in het ONZK; ging naar KYCN, alsook De Trofee Gaëtan Janssens werd gewonnen door KYCN, voor hun prestaties in het OBK IRC.

Ook werden de partners 2015 - 2016: GJW Insurance, Debo belettering, Genisol, Landtmeters, Marina Yachting Center, Soete Tecnical Services, Westdiep, Wittevrongel Sails en Bootmagazine en Varen - bedankt voor hun steun aan het ONZK.

De avond ging verder met een lekker diner, opgediend met een perfecte muzikale omkadering door Fair Phillis en afgesloten met de DJ, die de ambiance kon verzekeren. Kortom, een avondje om in te kaderen en niet snel te vergeten.

Bekijk de presentatie met alle winnaars.

Foto's prijsuitreiking ONZK

foto's van een geslaagde editie

Geplaatst door Open Noordzeekampioenschap op dinsdag 2 februari 2016

Kalender zeezeilen en ONZK 2016

de kalender 2016 voor zeezeilen en de ONZK wedstrijden zijn gekend.

bekijk hier de pdf versie

Uitslag Breskens Sailing Weekend

www.breskenssailing.org

Uitslagen en foto's Light Vessel Race 2015

http://www.lightvesselrace.be

GENISOL Light Vessel Race 2015

GENISOL Light Vessel Race 2015
Beste zeilers, 

De Royal Belgian Sailing Club nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de GENISOL Light Vessel Race. Deze wedstrijd maakt deel uit van het ONZK!


Neem gerust een kijkje op de website van het event voor meer informatie of schrijf uzelf in. We voorzien verschillende parcours voor de IRC & CR boten. Op zaterdagavond hebben we ook ons traditionele Light Vessel diner!

Programma:
26 Juni, Vrijdag: 
09:00-17:00: Registratie in het kantoor van de havenmeester te Zeebrugge 
27 Juni, Zaterdag: 
08:30-09:30: Ontbijt + in het kantoor van de Havenmeester.
10:55: Warning Signal 1st race van de dag.
19:00: Light Vessel diner in clubhuis Alberta.
28 Juni, Zondag: 
08:30- 09:30: Ontbijt 
10:55: Warning Signal 1st race van de dag. 
+-18:00: Prijsuitreiking in clubhouse Alberta

 

Meer Info: www.lightvesselrace.be

Hopelijk tot dan!

Royal Belgian Sailing Club

Oostende-Ramsgate: verslag, foto's, uitslagen en tussenstand ONZK 2015

Er heerste een gezellige drukte in de Royal North Sea Yacht Club van Oostende op woensdagavond voor Hemelvaart. Nadat alle jachten hun ligplaats hadden ingenomen en even bij het Race secretariaat waren binnengelopen om de laatste formaliteiten te vervullen zat de club bar en het restaurant afgeladen vol. Iets over tien kwam Fritz Buyl de weerplaatjes toelichten, en zo waren alle voorbereidingen genomen voor de jaarlijkse race naar Ramsgate.

Na een (kort, voor sommigen) nachtje slaap, stond donderdagmorgen om zes uur 's ochtend een karrevracht ontbijtkoeken en de koffie klaar. Om halfzeven werden de te zeilen banen aan iedere klasse meegedeeld tijdens de ontbijt-schippersbriefing. Kort daarna kozen de deelnemers het zeegat en om achttien over acht was iedereen gestart.

De grotere, snellere boten krijgen een iets langere baan opgelegd die hen zowat verplicht de kust te volgen tor Duinkerke terwijl de minder snelle jachten na Middelkerke al aan de oversteek mogen beginnen. Met de weersvoorspelling van Fritz in het achterhoofd trekt een gedeelte van de vloot noordelijk op zoek naar wind, en die krijgen ze ook. De jachten op de baan langs de Franse kust kunnen pas later hun profijt van deze hogere windsnelheden halen.

Aan de noordzijde van de Traffic Separation zone begon het serieus te waaien, en ook al was het de opzet van het Race Comité om de zeilers vrij vroeg en droog in Ramsgate te krijgen werd er gefinisht onder een eerst miezerige evoluerend naar gietende regen, waarbij het eerste jacht iets voor drie door de aankomstlijn kwam en drie uur later iedereen, al dan niet met assistentie van onze sponsor STS en zijn Reaktor (ook gekend als "de Corbillard" door menig Irc-zeiler), veilig maar doorweekt in de haven lag. Welcome to Ramsgate!

Vanaf dit jaar werden alle zeilers na de race in het clubhuis verwacht waar ze door de organisatie getrakteerd werden op warme lasagne een eerste drankje om daarna nog even de race over te zeilen aan de toog.

Vrijdag kozen de meesten voor een rustdag, waarbij in de vroege namiddag al menig aperitief geschonken werd op de steigers, maar een twaalftal diehards vochten nog een wedstrijdje uit "round the cans". Nadien de prijsuitdeling in de Temple, waarbij alle bemanningsleden als aandenken een polo kregen. Nadien werd er lekker gegeten, of in het restaurant van de Royal Temple Yacht Club, of in de onderliggende restaurantjes en waagden sommigen zich nog aan enkele danspasjes in de clubbar.

Zaterdag morgen om 9 uur werd de terugtocht op gang getrokken. 

Bijlagen:

Foto's, drie delen: Oostende-Ramgate, vrijdag in Ramsgate en de start van Ramsgate-Nieuwpoort

https://www.dropbox.com/sh/6t3ien3e2wep607/AAB2I5xh7nlOO6FyhhWbEy2Ca?dl=0

https://www.dropbox.com/sh/tync7spxav1dnmw/AACuK6VtTdv74KuHP8q1tmwYa?dl=0

https://www.dropbox.com/sh/el2hwkn7r57bboe/AAA6YHAcBDZWdEfFrZMjcfPOa?dl=0

 

Tussenstand ONZK 2015 »

Uitslagen en alle foto's Oostende-Ramsgate en Ramsgate-Nieuwpoort

de uitslagen en alle foto's kan je terugvinden op de facebook pagina van het ONZK.

Facebook pagina ONZK »

SFEERBEELDEN OOSTENDE-RAMSGATE

ARRIVING IN THE ROYAL TEMPLE YACHT CLUB

Posted by Open Noordzeekampioenschap on zondag 17 mei 2015

SFEERBEELDEN OOSTENDE-RAMSGATE

OSTEND RAMSGATE: the start part 2

Posted by Open Noordzeekampioenschap on zondag 17 mei 2015

SFEERBEELDEN OOSTENDE-RAMSGATE

OOSTENDE RAMSGATE: the start part 1

Posted by Open Noordzeekampioenschap on zondag 17 mei 2015

SFEERBEELDEN OOSTENDE-RAMSGATE

OSTEND RAMSGATE: going to the starting line

Posted by Open Noordzeekampioenschap on zondag 17 mei 2015

SFEERBEELDEN OOSTENDE-RAMSGATE

OOSTEND RAMSGATE May 14th: breakfast, briefing, leaving the marina

Posted by Open Noordzeekampioenschap on zondag 17 mei 2015

VERSLAG NIEUWPOORT SAILING WEEKEND 2015

Op 25 en 26 april werd het Open Noordzee Kampioenschap op gang geschoten in Nieuwpoort. In tegenstelling met vorig jaar toen de wedstrijd diende afgelast te worden door stormweer genoten de zeilers van ideale condities.

Het wedstrijdcomité koos op zaterdag voor drie wedstrijden voor de zeilers in IRC en twee langere banen voor de CR-vloot. De zuidwestelijke wind ging van 12 tot 20 knopen en terug. De baan lag er prima in. De IRC zeilers kregen eerst twee banen up en down gepresenteerd, drie lussen voor 1-2 en twee lussen voor 3. In IRC 1-2 kregen we een pittig duel tussen Alegria en Oxygen terwijl Ragazza op enige afstand volgde maar nooit veraf was op handicap. In IRC 3 was de vloot flink gestoffeerd met onder andere de Half-ton vloot, Capella en de Sorcier Noir. Op het einde van de eerste dag kregen alle deelnemers nog een lange baan richting Oostduinkerke bank gepresenteerd. Beslist een mooie zeildag om het seizoen te beginnen. Op zondag stond minder wind op het programma maar het werden alweer spannende wedstrijden met een wegvallende wind op het einde.

De cruiser raters waren niet erg talrijk maar kregen mooie banen voorgeschoteld, leuk en uitdagend zeilen voor starters en of teams die het iets rustiger aan willen doen. Of zoals Roy Van Aller het treffend formuleerde, CR mag geen uitloopklasse zijn voor zeilers die van IRC terugkomen, dat is tegen de spirit van de CR die beginners een leuke instap willen gunnen.
Op zaterdag was er een mooie opkomst in het clubhuis van organisator Wsklum waar genoten werd van een verzorgde maaltijd. Op zondag was de KYCN de gastheer en werden alle prijzen uitgereikt.

De uitslagen vinden jullie onder de rubriek "Kalender en results"

Sfeerbeelden Nieuwpoort Sailing Weekend

sfeer eerste ONZK wedstrijd 2015

Posted by Open Noordzeekampioenschap on maandag 27 april 2015

Local Sailing Instructions: Nieuwpoort Sailing WE 2015

Local Sailing Instructions: Nieuwpoort Sailing WE 2015

bekijk ze hier

Geldig zeilnummer

Geldig zeilnummer

Een IRC meetbrief voor een boot met een Belgische eigenaar kan enkel uitgereikt wordt als die boot beschikt over een geldig zeilnummer dat uitgereikt werd door KBYV.

BEKIJK HIER DE LIJST MET GELDIGE ZEILNUMMERS

VRAAG HIER JE ZEILNUMMER AAN

Verslag ONZK Prijsuitreiking 2014

Vrijdag 30 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Na de succes-formule van vorig jaar in de RNSYC, waren we dit jaar te gast in het gezellige clubhuis van de Koninklijke Yacht Club te Nieuwpoort. De 'KYCN', de club die tevens het ONZK voorzitterschap in 2014 waarnam onder Freddy Orban, organiseerde de uiterst geslaagde prijsuitreiking met ondersteuning van de Vlaamse Yachting Federatie.

Met meer dan 150 kwamen deelnemers en sympathisanten opdagen vanuit alle windstreken, van Nederland tot Frankrijk, van de kust tot Wallonië. Gedurende de verzorgde receptie werd druk bijgepraat onder de zeilers, waardoor de sfeer er al snel goed in zat. Iets over acht was het tijd voor ceremoniële gedeelte.

De eerste podiumgasten van de avond waren Dimitri Vanvyve met Mahabharata die wonnen in de CR 3-6 cruiserklasse, en Wim Driessens met Bolderik in CR1-2. In de IRC 3 klasse stond Frans Maas met Capella op het hoogste schavotje gevolgd door Jacques Lemaire met Sorcier Noir en Albert Pierrard met A+. Bij de IRC 1-2 won Philippe Bourgeois met Dunkerque Plaisance, Jan Gabriël werd tweede met Ragazza en Michel Lefebvre met Manta Sailing derde.

Als afsluiting van de ceremonie werden de traditionele Wisselbekers uitgereikt. De trofee Frans Louwers; voor de club die het best presteerde in het ONZK; ging naar VVW Nieuwpoort, alsook De Trofee Gaëtan Janssens werd gewonnen door VVW Nieuwpoort, voor hun prestaties in het OBK IRC.

Ook werden de partners 2014 - 2015: GJW Insurance, Debo belettering, Genisol, Landtmeters, Marina Yachting Center, Soete Tecnical Services, Westdiep, Wittevrongel Sails en Bootmagazine en Varen - bedankt voor hun steun aan het ONZK.

De avond ging verder met een lekker diner, opgediend met een perfecte muzikale omkadering door Music-4-You. Kortom, een avondje om in te kaderen en niet snel te vergeten.

Bekijk de presentatie met alle winnaars.

ONZK Prijsuitreiking 2014: foto's opbouw & receptie

ONZK Prijsuitreiking 2014: foto's prijsuitreiking & diner

ONZK kalender 2015 - ONZK prijsuitreiking

Beste zeilers, 
Texte Français ci-dessous 
English version below

Het wedstrijdprogramma 2014 is afgewerkt en we kijken al vooruit naar het nieuwe seizoen 2015.

Graag geven we jullie nu de Belgische kalender zeezeilen en ONZK voor 2015 alsook een overzicht van mogelijk interessante buitenlandse wedstrijden uit nabijgelegen vaargebieden.

Noteer ook alvast in jullie agenda de datum voor de ONZK prijsuitreiking die doorgaat op vrijdagavond 30 januari 2015 in de KYCN te Nieuwpoort. Meer informatie volgt in een volgende Nieuwsflash.

Bekijk hier de kalender zeezeilen - ONZK 2015
Bekijk hier de einduitslag van het "GJW insurance Open Noordzee Kampioenschap 2014".


ONZK calendrier 2015 - cérémonie de remise des prix de l'ONZK

Cher régatiers,

La compétition de voile de l'année 2014 est terminée et nous planifions déjà la nouvelle saison 2015.

Nous avons le plaisir de vous communiquer ci-joint le calendrier 2015 Belge de la course au large, ONZK ainsi qu'un résumé de régates dans nos environs à l'étranger.

Notez aussi dès maintenant dans vos agendas la date de la cérémonie de remise des prix de l'ONZK qui aura lieu dans la soirée du vendredi 30 Janvier 2015 au KYCN à Nieuport. Plus d'informations suivront dans un prochain News flash.

Cliquez ici pour le calendrier de la course de voile au large - ONZK 2015
Cliquez ici pour les résultats finaux de « l'Open GJW insurance Championnat de la Mer de Nord 2014 ».


ONZK calendar 2015 - ONZK prize giving ceremony

Dear sailors,

The racing competition programme for the year 2014 has been completed and we are scheduling already the new season 2015.

We are pleased to enclose the Belgian 2015 Race Programme included the ONZK and a summary of races in the vicinity of Belgium.

Also note the date for the ONZK prize giving ceremony which will take place on Friday evening January 30, 2015 at the KYCN in Newport. More information will follow in the next Newsflash.

Click here for the calendar sea sailing - ONZK 2015
Click here for the final results of the "2014 GFW insurance Open North Sea Championship".

OOSTENDE SAILING WEEKEND 20-21 SEP. 2014

De laatste regatta van het Belgische ONZK wedstrijdcircuit voor zeegaande kajuitzeiljachten 2014 wordt georganiseerd door de Royal North Sea Yacht Club van Oostende. 
Het Oostende Sailing Weekend staat niet enkel open voor wedstrijdboten met IRC meetbrief maar ook voor meer recreatieve zeiljachten met een CR meetbrief (beschikbaar op www.cruiserrating.be). Het wedstrijdcomité zal voor de CR klasse geen windward-leeward banen uitleggen maar wel verschillende typen van banen rond vaste hydrografische boeien.

Inschrijven kan je online op www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp waar je ook de wedstrijdaankondiging en bepalingen vindt. Op zaterdagavond organiseren we een lekker etentje voor de zeilers. De zondag morgen biedt de RNSYC jullie het ontbijt aan.

De tussenstand van het ONZK 2014 vinden jullie hier.

We hopen jullie allemaal in Oostende aan de startlijn te zien en wensen jullie alvast een leuke wedstrijd toe

Breskens Sailing Weekend 2014

Aan wind hadden ze in Breskens geen gebrek, met een 4 tot 6 Beaufort bleef het spannend tot de laatste dag.

In IRC1 werd sinds de eerste zeildag gestreden voor de podiumplaatsen tussen de jachten BARAKA GP (Ker 40) van H.J.de Graaf, IL CORVO (Grand Soleil 43) van Astrid de Vin en de MOANA (First 47.7) van Francois Goubau en plaatselijk favoriet TONERRE DE BRESKENS (Ker 46) van Piet Vroon. Zaterdag werd gedomineerd door regen en rukwinden tot 34 knopen waarbij menig jacht schade opliep. De TONERRE DE BRESKENS verdween uit de top 3. Zondag opnieuw beter weer met 5 Beaufort. De BARAKA zeilde met een twee en 2 paaltjes naar de eindoverwinning gevolgd door IL CORVO en MOANA. Verder werd BOUNTY van Peter Huysman 7, ALEGRIA van Carl Sabbe 10, OXYGEN van Axel De Cock 12 en RED ROOSTER TWO van Franz Hawer 15.


In IRC2 won vrijdag DUNKERQUE PLAISANCE (A35) van Philippe Bourgeois de coastal race gevolgd door X-BIE (X P35) van Koen Cleeren en AMARIS2 (A35) van A. Effraimidis. Zaterdag bleef DUNKERQUE PLAISANCE met drie eerste plaatsen in de upwind-downwind races aan de leiding maar klom MATILDA (Mat 1010) van D. Broekens op naar een tweede stek en RAGAZZA (J35) van Jan Gabriel naar een derde stek. DUNKERQUE PLAISANCE won met grote voorsprong door ook zondag alle reeksen te winnen, het RAGAZZA team wint zilver en MALILDA brons. De overige Belgen zijn AMARIS 2 van A. Effraimidis op 4, X-BIE van Koen Cleeren op 5, TONTIN van Wouter Borghijs op 7, J-VENTURE van André De Kegel op 9 en RACHAM van Nicolas Gérard op 10.
Nadat in IRC3 de SORCIER NOIR van Jacques Lemaire vrijdag de eerste reeks won, nam vanaf zaterdag CAPELLA van Frans Maas de leiding in zijn thuiswateren over en gaf die niet meer uit handen. EXTRA FUN van Marc Herssens eindigde op een vijfde plaats en KIRIBATI van Jean François Goethals op zes.

CR 1-4 top 3
1. O'NEILL III van P. Van Heuverswyn, Jeanneau sunfast 42
2. ACHIROE van M.Claessens, First 36.7
3. NRJBALL van Roland Claeijs, Elan 400

CR 5-6 top 3
1. CAMELOT van S.Walravens, Kalik 103
2. MAHABHARATA van D.Vanvyve, Kalik 33
3. JOLIGE JOFFER van Patrick Versluys, Van der Stadt Zeester

 

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014

Antwerp Race 2014 11 oktober 2014

ANTWERP RACE 11.10.2014 editie 27

De vakantieperiode gaat zijn laatste maanden in en wensen U ter kennis te brengen dat 
de jaarlijkse zeilrace BRESKENS/ TERNEUZEN / ANTWERPEN zijn doorgang zal vinden op Zaterdag 11 Oktober 2014.

Wensen U met deze uit te nodigen om tijdig in te schrijven en dit vanaf:
15 september 09.00 uur via www.antwerprace.be.
Inschrijvingen alleen mogelijk met geldige meetbrieven.
Het limiet is vastgelegd op 225 deelnemers.
De klassen IRC 1/2 -CR 1/2 en Maxis starten in Breskens vanaf 09.55 uur.
De klassen CR 3 t/m 6 -IRC 3 en Sportboten in Terneuzen vanaf 10.10 uur.
Een busshuttle is voorzien op vrijdagavond en zaterdagmorgen.

Lees hier de volledige nieuwsbrief »

DAMEN Breskens Sailing Weekend CR, ORC Club en ONK IRC 29, 30 en 31 augustus 2014

Het evenement is nog een 7 weken verwijderd. Tijd genoeg zult u zeggen om in te schrijven, maar het voetballen is nog niet afgelopen, en de vakanties komen er aan of zijn zelfs al begonnen. Daarom, schrijf nu in, het kan maar gedaan zijn.
Ja, maar de bemanning moet ook nog geregeld worden. 
Klopt, maar ook uw bemanning zal graag naar Breskens komen en wachten met inschrijven is daarom niet nodig.

Lees hier het volledige persbericht »

Henri Fobert

Henri Fobert

Met veel droefheid melden we jullie het heengaan van Henri Fobert, schipper van de M34 "Mad Mumm" en echtgenoot van Mady Fobert-Madeleine. 
Zondag laatsleden heeft Henri een hersentromboze gekregen gedurende de Light Vessel race in Zeebrugge waarbij hij van boord werd gehaald en naar het hospitaal werd overgebracht, alwaar hij gisteren overleden is.
We zullen ons Henri herinneren als goede stuurman, die dit jaar nog de Grand Prix Internationale de la Côte d'Opale won, als een kameraad en levensgenieter met een bijzondere humor en met eindeloze verhalen zoals alleen een gedreven wedstrijdzeiler als hij die kon vertellen. 
Henri en Mady hebben tal van bemanningen gevormd tot gedreven wedstrijdteams en deze de gelegenheid geboden om deel te nemen aan de Tour de France à la Voile en tal van andere wedstrijden.
Onze oprechte deelneming aan Mady, de familie en de bemanning van Mad Mumm en veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Het gaat je goed op je laatste reis Henri.

Uitslag en foto's light vessel race 2014

Bekijk hier de uitslag »

Light Vessel Race

Light Vessel Race
Het is juni en je weet wat dat betekent.... de Light Vessel Race komt eraan! De editie 2014 gaat door op 28 & 29 juni. 
De Royal Belgian Sailing Club nodigt jullie van harte uit om deel te nemen aan de GENISOL Light Vessel Race. Deze regatta geldt als Open Belgisch Kampioenschap IRC 2014 (OBK IRC 2014). De GENISOL Light Vessel Race 2014 maakt deel uit van het Open Noordzee Kampioenschap 2014 en de Trophy Gaëtan Janssens 2014 van UNCL.
De organisatie voorziet in een programma met gescheiden banen voor IRC en CR gemeten boten, zodat zowel ervaren wedstrijdteams als meer recreatieve en familiale zeilers die een eerste stap zetten naar wedstrijdzeilen aan hun trekken zullen komen.

SCHEMA:
Vrijdag 27 juni:
• 10:00-17:00: Registratie bij de RBSC in Zeebrugge.
Zaterdag 28 juni:
• 8:30-9:30: Registratie bij de RBSC in Zeebrugge.
• 10:55: Waarschuwingssignaal eerste race van de dag.
o Startgroepen: IRC 1-2 (TCC ≥ 1.000)- IRC 3 (TCC <1.000) - CR 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
• 19:00: Diner deelnemers in het clubhuis Alberta
29 juni zondag:
• 8:30-9:30: Ontbijt en lunch pakket bij het havenkantoor
• 10:55: Waarschuwingssignaal eerste race van de dag.
• Startgroepen: IRC 1-2 (TCC ≥ 1.000)- IRC 3 (TCC <1.000) - CR 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
• + 18:00: Prijsuitreiking in clubhuis Alberta


Wist je dat het inschrijfgeld na de 22 juni zal stijgen van 70 € tot 100 €? 
Raadpleeg de wedstrijdaankondiging voor meer praktische informatie over de GENISOL Light Vessel Race.
Voor alle informatie kunt u naar de website van het evenement: www.lightvesselrace.be 
Inschrijven kan via deze link
De Notice of Race staat online. Heel binnenkort krijgen jullie nog meer details van de GENISOL Light Vessel Race. 
Voel je vrij om ons te contacteren indien u vragen heeft of informatie nodig hebt, info@rbsc.be

Het RBSC team.

Cher régatiers,

Nous sommes le mois de juin et vous savez ce que l'a signifie..... La GENISOL Light Vessel Race s'approche à grands pas! 
Le Royal Belgian Sailing Club vous invite à participer à l'édition 2014 de la GENISOL Light Vessel Race qui aura lieu le 28 et 29 Juin. Cette régate compte comme Championnat de Belgique IRC 2014 (CBO IRC 2014), fait partie du Championnat de la Mer du Nord 2014 (ONZK) et du Trophée Gaëtan Janssens 2014 organisé par l' UNCL.
Le comité organisateur prévoit des parcours séparés pour les yachts jaugés en IRC et CR, afin de présenter un programme adapté aussi bien aux régatiers confirmés qu'aux amateurs éclairés qui naviguent en famille ou avec des copains et mettrons les premiers pas vers la course au large. 

PROGRAMME:

• Vendredi 27 Juin:
• 10h00-17h00: Inscriptions au RBSC à Zeebrugge.
Samedi 28 Juin:
• 8:30-9:30: Inscriptions au RBSC à Zeebrugge.
• 10h55: Premier signal d'avertissement de la première course de la journée.
• d'abord IRC 1-2 (TCC ≥ 1000) puis IRC 3 (TCC <1.000) puis CR 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
• 19h00: Dîner participants au clubhouse Alberta
Juin 29 Dimanche:
• 8:30-9:30: Petit déjeuner et lunch paquet à l'hangar RBSC Zeebrugge
• 10h55: Premier signal d'avertissement de la première course de la journée.
• d'abord IRC 1-2 (TCC ≥ 1000) puis IRC 3 (TCC <1.000) puis CR 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
• + 18h00: Remise des prix au clubhouse Alberta


Saviez-vous que les frais d'inscription passe de 70 € à 100€ après le 22 juin?
Consultez l'avis de course pour plus de détails sur la GENISOL Light Vessel Race.

Pour plus d'informations, visitez le site de l'événement: www.lightvesselrace.be
Vous pouvez vous inscrire en cliquant ici.
L'avis de course est maintenant en ligne. Très bientôt on fera suivre les dernières nouvelles sur la GENISOL Light Vessel Race.
N'hésitez pas à nous contacter si vous avez des questions ou besoin d'informations, info@rbsc.be


Le Team RBSC

Dear Sailors,

It's June and you know what that means.... Light Vessel Race time!! This year's edition will take place on June 28th & 29th.
The Royal Belgian Sailing Club invites you to participate in the GENISOL Light Vessel Race. This regatta qualifies as Open Belgian Championship IRC 2014 (OBC IRC 2014). The Light Vessel Race 2014 also qualifies for the Open North Sea Championship 2014 (ONZK) and the Trophy Gaëtan Janssens 2014 of UNCL. 
The organization provides a program with separate courses for IRC and CR measured yachts to meet the needs of both trained racing teams as well as people sailing with family and friends less experienced in racing 

SCHEDULE: 

• Friday June 27th:
• 10:00-17:00: Registration for the CR and IRC class at the RBSC in Zeebrugge.
Saturday June 28th:
08:30-09:30: Registration for the CR and IRC class at the RBSC in Zeebrugge.
• 10:55: Warning Signal 1st race of the day. 
Starting groups: IRC 1 - 2 (TCC ≥ 1,000) - IRC 3 (TCC < 1,000) - CR 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 
19:00: Sailors Diner in clubhouse Alberta
Sunday June 29th:
08:30- 09:30: Breakfast and lunch packet at the Harbour master office 
10:55: Warning Signal 1st race of the day. 
• Starting groups: IRC 1 - 2 (TCC ≥ 1,000) - IRC 3 (TCC < 1,000) - CR 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 
+-18:00: Prize giving in clubhouse Alberta


Did you know that the entry fee after the 22th of June will increase from 70€ to 100€? 

For all info you can go to the event website: www.lightvesselrace.be 
Please check the Notice Of Race for more practical info on the GENISOL Light Vessel Race.
Registration can be done by clicking this link
Feel free to contact us if you have any questions or need information, info@rbsc.be

 

The RBSC Team

Oostende-Ramsgate 29 mei 2014

Oostende-Ramsgate 29 mei 2014
De ONZK organisatie is heel gelukkig te melden dat voor komend verlengd weekend al 64 boten zijn ingeschreven! Een aantal nieuwe instappers zullen voor de 1ste keer de race meedoen.

Kom mee genieten van de unieke sfeer van deze race, zowel voor zij die een eerste oversteek in wedstrijdverband willen maken als voor de geroutineerde wedstrijdteams.

Wedstrijd aankondiging en bepalingen, inschrijvingen:http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp

  • Vanaf zaterdag 17 mei kunnen deelnemers gratis liggen bij de R.N.S.Y.C. in Oostende
  • Woensdag 28 mei in de R.N.S.Y.C.: Registratie en bedeling polo's van 16 tot 22 uur. Weerbericht toegelicht door Fritz Buyl om 22 uur in het clubhuis. Osso Bucco met tijmaardappeltjes uit de oven of Vol-au-vent van vis met puree aardappeltjes aan € 20, - tot middernacht
  • Donderdag 29 mei in de R.N.S.Y.C.: Gratis ontbijt om 6 uur. Eerste start om 7.15 uur (45 minuten vervroegd wegens waterpeil)

Vrijdag 30 mei in Ramsgate: In de R.T.Y.C. "English Breakfast" an £ 5 of lunch "Fish & chips" aan £ 8.50. Registratie vrijdagwedstrijd en terugwedstrijden naar Boulogne of Nieuwpoort vanaf 9.30 uur. Start van een wedstrijdje rond de vaste betonning om 14 uur. Prijsuitreiking Oostende Ramsgate en vrijdagwedstrijd om 18.30 uur. Live music vanaf 21 uur in de jachtclub• Zaterdag 31 mei in Ramsgate: Start Race van Ramsgate naar Boulogne om 9.30 uur. Start Race van Ramsgate naar Nieuwpoort 10 minuten later. Busvervoer vanuit Boulogne naar Duinkerke en Oostende vertrekt om 22 uur van aan de jachtclub, intekenen an@vyf.be 

Nieuwpoort Sailing Weekend 10 - 11mei Afgelast

Nieuwpoort Sailing Weekend 10 - 11mei Afgelast

Wegens te veel wind heeft het wedstrijdcomité besloten om het Nieuwpoort Sailing Weekend af te lassen. Het Nieuwpoort Sailing Weekend was eveneens de eerste wedstrijd van het AMB/GJW Insurance - Open Noordzee Kampioenschap.

De volgende wedstrijd is Oostende-Ramsgate op 29 mei.

Nieuwpoort Sailing Weekend: 10-11 mei

Nieuwpoort Sailing Weekend: 10-11 meiKomend weekend start het Open Noordzee Kampioenschap met het " Nieuwpoort Sailing Weekend". De eerste wedstrijd van het ONZK 2014 wordt georganiseerd door de clubs KYCN en de WSKLuM van Nieuwpoort.

PROGRAMMA
Vrijdag 9 mei 2014
18.00 - 20.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN

Zaterdag 10 mei 2014 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Late inschrijvingen en registratie in de KYCN
11.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
12.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de KYCN
20.00 ONZK Diner in het clubhuis van de KYCN.(tickets €25/pp te verkrijgen bij registratie - Bordje gerookte zalm, gegrilde beenham met peperroomsaus, salade en frietjes, huisgemaakte chocolade mousse)

Zondag 11 mei 2014 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 late inschrijvingen in de WSKLuM
10.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
11.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de WSKLuM

De resultaten zal je kunnen terugvinden op de website van KYCN »

Nieuwpoort Sailing Weekend 10-11 mei 2014

De 1ste regatta van het Belgische wedstrijdcircuit voor zeegaande kajuitzeiljachten 2014 wordt georganiseerd door de clubs KYCN en de WSKLuM van Nieuwpoort.
Het is ook de 1ste wedstrijd van het Open Noordzee Kampioenschap en een goede voorbereiding op de Dover Strait Race van 29 mei 2014.
Het Nieuwpoort Sailing Weekend staat niet enkel open voor wedstrijdboten met IRC meetbrief maar ook voor meer recreatieve zeiljachten met een CR meetbrief (beschikbaar op www.cruiserrating.be).
Het wedstrijdcomité zal voor de CR klasse geen windward-leeward banen uitleggen maar wel verschillende typen van banen rond vaste hydrografische boeien.

Wedstrijdaankondiging en inschrijvingen via http://www.kycn.be/nl/internationaal-22.htm 

Wenst u een gratis ligplaats vergeet dan niet te reserveren zoals gevraagd in het inschrijvingsformulier.

IRC klasse vlaggen kan men ter plaatse bekomen tegen € 10 waarborg.

De ONZK General Sailing Instructions 2014 vindt u op http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm 

PROGRAMMA
Vrijdag 9 mei 2014
18.00 - 20.00 Inschrijvingen en registratie in de KYCN

Zaterdag 10 mei 2014 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Late inschrijvingen en registratie in de KYCN
11.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
12.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de KYCN
20.00 ONZK Diner in het clubhuis van de KYCN.(tickets €25/pp te verkrijgen bij registratie)

Zondag 11 mei 2014 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 late inschrijvingen in de WSKLuM
10.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
11.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de WSKLuM

 

NIEUPORT SAILING WEEKEND 10 & 11 MAI 2014

La première régate du circuit de voile Belge 2014 pour les cabiniers est organisé par les clubs KYCN et WSKLuM de Nieuport.
Ce weekend est aussi le 1er tour de l' « Open Noordzee Kampioenschap » et une bonne préparation pour la Dover Strait Race le 29 mai 2014.
Le Nieuport Sailing Weekend n'est pas seulement ouverte aux bateaux de compétition mesurés par la formule IRC, mais également pour les croiseurs avec un certificat de jauge CR (disponible sur www.cruiserrating.be).
Pour la classe CR le comité de course prévoit uniquement des parcours côtiers autour des bouées hydrographiques et pas des parcours banane. 

Avis de course et inscriptions sur: http://www.kycn.be/nl/internationaal-22.htm

Si vous désirez un mouillage gratuit, n'oubliez pas de réserver comme demandé dans le formulaire d'inscription.

Les Drapeaux de classe IRC peuvent être obtenus sur place contre une garantie de € 10.

Les General Sailing Instructions de l'ONZK 2014 sont disponibles sur: http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm

PROGRAMME
Vendredi 9 Mai 2014
18.00 - 20.00 Inscriptions au KYCN

Samedi 10 Mai 2014 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Derniers Inscriptions au KYCN
11.30 1ier départ de la classe CR, course côtière.
12.00 1ier départ de la classe IRC, une ou plusieurs manches.
Drink et remise des prix dès que possible après la régate au KYCN
20.00 Diner ONZK au restaurant du KYCN. (Billets €25/pp disponibles à l'inscription de bateau)

Dimanche 11 Mai 2014 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 Derniers Inscriptions au WSKLuM
10.30 1ier départ de la classe CR, course côtière.
11.00 1ier départ de la classe IRC, une ou plusieurs manches.
Drink et remise des prix dès que possible après la régate au WSKLuM

NEWPORT SAILING WEEKEND MAY 10 & 11, 2014

The opening race of the Belgian regatta season for sailing yachts 2014 is the Newport Sailing Weekend, organized by the clubs KYCN and WSKLuM.
It also counts as 1st round of the Open North Sea Championship 2014 and is an excellent preparation for the Dover Strait Race on May 29.

The Newport Sailing Weekend is open for yachts with an IRC measurement certificate but also for Cruiser Class yachts with a CR rating (available on www.cruiserrating.be). The race committee will plan no windward-leeward courses for the cruiser class but only coastal races around the fixed hydrographic buoys.

Notice of Race and subscriptions: http://www.kycn.be/nl/internationaal-22.htm

If you wish a free berthing place do not forget to book as requested in the registration form.

IRC Class flags can be obtained on the spot against € 10 deposit.
The ONZK General Sailing Instructions 2014 can be found at http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm

PROGRAMM
Friday May 9th, 2014
18.00 - 20.00 registration at KYCN

Saturday May 10th, 2014 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 10.00 Latest registrations at KYCN
11.30 1st start CR class. Coastal Race.
12.00 1st start IRC for one or more races.
Prize giving ceremony and free drink at the KYCN a.s.a.p. after the race
20.00 ONZK Diner in the KYCN clubhouse. (Tickets €25/pp available at registration office)

Sunday May 11th, 2014 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 09.00 Latest registrations at WSKLuM
10.30 1st start CR class. Coastal Race.
11.00 1st start IRC for one or more races.
Prize giving ceremony and free drink at the WSKLuM clubhouse a.s.a.p. after the race

PRIJSUITREIKING ONZK: VERSLAG

PRIJSUITREIKING ONZK: VERSLAG

 

Vrijdag 31 januari werden de prijzen van het Open Noordzeekampioenschap uitgereikt. Er werd dit jaar gekozen de ONZK prijsuitreiking niet te laten doorgaan op de Belgian Boat Show, maar in het gezellige clubhuis van de Royal North Sea Yacht Club te Oostende. De ‘Royal', de club die tevens het ONZK voorzitterschap in 2013 waarnam onder Luc Maes, organiseerde de uiterst geslaagde prijsuitreiking met ondersteuning van de Vlaamse Yachting Federatie.
Met meer dan 150 kwamen deelnemers en sympathisanten opdagen vanuit alle windstreken, van Nederland tot Frankrijk, van de kust tot Wallonië. Gedurende de verzorgde receptie werd druk bijgepraat onder de zeilers, waardoor de sfeer er al snel goed in zat. Iets over acht was het tijd voor ceremoniële gedeelte.

 

De eerste podiumgasten van de avond waren Dimitri Vanvyve met Mahabharata die wonnen in de CR 3-6 cruiserklasse, en Phillipe Melis met Boatox in CR1-2. In de IRC 3 klasse stond Alain Rousseau met Picsou op het hoogste schavotje gevolgd door Frans Maas met Capella en Philippe Pilate met General Tapioca. Bij de IRC 1-2 won Carl Sabbe met Alegria,Axel De Cock werd tweede met Oxygen en Frank Cleeren met J-bie derde.

Als afsluiting van de ceremonie werden de traditionele Wisselbekers uitgereikt. De trofee Frans Louwers; voor de club die het best presteerde in het ONZK; ging naar RBSC Zeebrugge. VVW Nieuwpoort won De Trofee Gaëtan Janssens, voor hun prestaties in het OBK IRC.

Ook werden de huidige en nieuwe partners - Debo belettering, Genisol, Landtmeters, Marina Yachting Center, Soete Tecnical Services, Westdiep, Wittevrongel Sails en Bootmagazine en GJW Insurance - bedankt voor hun steun aan het ONZK.

GJW Insurance is een, van oorsprong Britse, toonaangevende speler in de Maritieme verzekeringswereld (Lloyds) en daarbuiten. Omdat GJW Insurance veel van haar eigen bedrijfswaarden terugvindt in de zeilsport, ondersteunen zij vanaf heden het ONZK als Titelpartner.

De avond ging verder met een lekker diner, opgediend met een perfecte muzikale omkadering door Music-on-wheels. Kortom, een avondje om in te kaderen en niet snel te vergeten.

Bekijk de presentatie met alle winnaars en de voorstelling van GJW-insurance als de nieuwe ONZK titelsponsor hier.

De General Sailing Instructions van het "GJW-insurance Open Noordzee Kampioenschap 2014" zijn beschikbaar op de webstek van het ONZK.

FOTO'S PRIJSUITREIKING ONZK

ONZK PRIJSUITREIKING

ONZK PRIJSUITREIKING
 Texte Français ci-dessous 

 English version below

Beste zeilers,

Graag nodigen we jullie uit op de prijsuitreiking van het voorbije Open Noordzeekampioenschap die doorgaat op vrijdagavond 31 januari 2014 vanaf 19 uur in de RNSYC te Oostende. Iedereen die aan minstens drie wedstrijden deelnam valt in de prijzen, maar alle andere deelnemers en supporters zijn uiteraard ook welkom. De volledige uitslag vinden jullie hier.

Het ONZK in samenwerking met de Vlaamse Yachting Federatie biedt jullie tijdens de receptie van 19 tot 20 uur het aperitief met hapjes aan, gevolgd door de prijsuitreiking. Hierna hebben jullie de mogelijkheid om mits voorinschrijving (VYF website) aan te schuiven aan het diner. Live muziek met de formatie "Music On Wheels" zorgt voor de sfeer en dansmuziek.

We hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen op deze winterse ontmoeting voor zeilers en wensen jullie allen prettige feestdagen en een gezond en gelukkig jaar 2014 met veel zeilplezier.

Voor alle volledigheid hier nogmaals de kalender zeezeilen - ONZK - Gaëtan Janssens 2014


Remise des prix de l'ONZK

Cher régatiers,


Nous aimerions vous inviter à la cérémonie de remise des prix de l' « Open Noordzee Kampioenschap 2013» qui aura lieu
le vendredi 31 Janvier 2014 à 19 heures au RNSYC à Ostende. Tous ceux qui ont participé à au moins trois évènements gagnent un prix, mais tous les autres participants et sympathisants sont également les bienvenus. Vous pouvez consulter la liste des résultats complets ici.

L'ONZK en collaboration avec la « Vlaamse Yachting Federatie » vous offre l'apéritif avec amuse-gueules à partir de 19 heures, poursuivi de la cérémonie de remise des prix à 20 heures. Après cela, vous avez la possibilité d'assister au buffet (enregistrement obligatoire au site de VYF, détails à suivre). L'ambiance musicale est assurée par le trio « Music On Wheels » et sa musique de danse.

Nous espérons vous accueillir tous à cette fête de voile hivernale et vous souhaitons un Joyeux Noël et une bonne et heureuse année 2014 avec beaucoup de plaisir de navigation.

Pour mémoire ici le calendrier de la course de voile au large - ONZK - Gaëtan Janssens 2014


ONZK prize giving ceremony

Dear sailors,

We are pleased to invite you to the prize giving ceremony of past season's "Open North Sea Championship" which takes place on Friday January 31, 2014 from 19.00 h at the RNSYC in Ostend. Everyone who participated in at least three regattas is among the prizewinners, but all the other participants and supporters are also very welcome. You can find the complete results list here.

The ONZK (Open North Sea Championship) in collaboration with the VYF (Flemish Yachting Federation) attends you at the reception from 7 pm onwards for the aperitif with appetizers, followed by the awards giving ceremony at 8 pm. Afterwards you can assist at the buffet (provided registration on VYF website, details to follow). Live dance music by the band "Music On Wheels".

We hope to meet you at this awards giving event in Ostend and wish you all a Merry Christmas and a healthy and happy new year 2014 with lots of sailing fun.

Calendar sea sailing - ONZK - Gaëtan Janssens 2014 reminder

Verslag Oostende Sailing Weekend en einduitslag ONZK 2013

Verslag Oostende Sailing Weekend en einduitslag ONZK 2013

Klik hier om het verslag van de laatste ONZK-manche te lezen.

Einduitslag ONZK 2013 »

Vijfde en laatste manche op 21 en 22 september: OOSTENDE SAILING WEEKEND

Vijfde en laatste manche op 21 en 22 september: OOSTENDE SAILING WEEKEND

De R.N.S.Y.C. nodigt jullie uit om op 21 en 22 september deel te nemen aan de Oostende en Stroombank Race.  Dit is zowel voor IRC- als CR-zeilers.

Om om in te schrijven, voor de wedstrijdaankondigingen en wedstrijdbepalingen, klik hier.

Verslag Breskens Sailing Weekend

De tiende editie van het Breskens Sailing Weekend werd een succes.  De wedstrijd kende louter goed weer, wat tot een competitieve wedstrijd vol zeilspektakel leidde. Vrijdag zorgde de zon voor aangenaam zeilweer, terwijl de zeilers zorgden voor een spannende wedstrijd.  Zaterdag geselde het regenfront Breskens ten tijde van de starten er moesten 6 boten tijdelijk of definitief de wedstrijd staken.  Na de middag klaarde de lucht, en kon er terug aangenaam gezeild worden.  Ook zondag kon er goed gezeild worden.  Noteer alvast in jullie agenda: Breskens Sailing Weekend in 2014 gaat door op 29, 30 en 31 augustus volgend jaar.

Voor de uitslag en tussenstand, klik hier »

BRESKENS SAILING WEEKEND van 30 augustus tot 1 september

BRESKENS SAILING WEEKEND van 30 augustus tot 1 september

De Zeeuwse westerschelde zal dit weekend weer het toneel zijn van dagen vol zeilspektakel en Zeeuws Vlaamse gezelligheid.  Na een periode doorbijten is het harde werk van de vrijwilligers beloond: Breskens is klaar voor de nieuwe editie van het zeilweekend.  

Inmiddels breidt de vloot zich uit.  Een internationaal startveld onderstreept het feit dat het Breskens Saling Weekend ondertussen al jaren een vaste prik is voor de Nederlandse en internationale topzeilers.  

Voor meer info en inschrijvingen, klik hier »

LIGHT VESSEL WEEKEND van 28 tot 30 juni

LIGHT VESSEL WEEKEND van 28 tot 30 juni
Op zaterdag 28 en zondag 29 juni gaat opnieuw de Light Vessel Race door, de derde wedstrijd van het ONZK-circuit. Deze pur sang wedstrijd werd in zee gevaren vanaf 1953. Vanuit Zeebrugge zeilden de deelnemers het Kanaal verschillende banken te ronden. De start was traditioneel op vrijdag en na twee nachten op zee waren de deelnemers terug in Zeebrugge. Deze klassieker kreeg in de loop der jaren een heel ander programma en parcours.

Maar voor het RBSC 150 Jubilee staat de race opnieuw op de kalender. Voor de boeg liggen 150 zeemijlen over een parcours rond diverse Noordzeebakens.  Om in te schrijven klik hier.

Op zondag 30 juni volgt dan het Admiraalzeilen in Zeebrugge en langs het strand van Knokke-Heist.  Prins Filip en prinses Mathilde zullen aanwezig zijn.

Voor verdere info, klik hier »

Verslag Oostende - Ramsgate 11 mei

Verslag Oostende - Ramsgate 11 mei

Met prachtig weer en een wind van een kleine 4 Beaufort werden de kleinere CR3-6 en IRC3 boten als eerste gestart. Via de Zuidstroombank staken ze rechtstreeks over naar de Gull voor de haven van Ramsgate. De grotere jachten werden via Nieuwpoort naar de Ruytingen W voor Calais gestuurd, om van daaruit over te steken naar de Gull.

In de late voormiddag was de wind voor de kust van Duinkerke aangetrokken tot 6 Beaufort, soms met pieken van rond de 30 knopen. Voor de grotere boten leek het kruisrak tegenstroom richting Ruytingen W eindeloos, terwijl het voor de kleinere broertjes meer noordelijk (op de Sandettie) iets minder hard waaide. Om 11 uur verspreidde Dover Coast Guard een stormwaarschuwing, waarop sommigen besloten terug te keren naar een Franse of Belgische haven. Andere diehards zetten hun strijd onverwoed verder. 

Lees het verslag hier verder »

DOVER STRAIT RACE 9 MEI 2013

DOVER STRAIT RACE 9 MEI 2013
Het programma ziet er als volgt uit:
• Woensdag 8 mei
o Inschrijven en ophalen polo's in de RNSYC van 16 tot 22 uur
o Keuken clubrestaurant open tot 23 uur met gerecht aan € 20,- p.p.:
  Steak met roomsausje en verse frietjes
  Lengfilet met penne en preisausje, rucola en parmezaan
  Americain met frietjes
o Reservatie verplicht!!! op 059/702754 of via mail rnsyc.clubhouse@skynet.be

Donderdag 9 mei (Hemelvaart)

o Gratis ontbijt in de RNSYC om 6u15

o Eerste start om 8 uur

Zaterdag 11 mei kan je vanuit Ramsgate terugkeren in een gratis wedstrijd tot Nieuwpoort (IRC & CR) (inschrijven op http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp) of doorgaan naar Boulogne (IRC) in het kader van de Trophée Gaetan Janssens. 

Voor het vervoer van de IRC-zeilers die naar Boulogne gaan, legt het ONZK bussen in aan € 7,50 per persoon. Gelieve te reserveren bij an@vyf.be. Beperkt aantal plaatsen, en vol is vol!
• Op 11 mei om 22.00 h vanuit Boulogne via Duinkerke naar Oostende 
• Op 18 mei om 08.30 h vanuit Oostende via Duinkerke naar Boulogne

NIEUWPOORT SAILING WEEKEND 27 en 28 april 2013

NIEUWPOORT SAILING WEEKEND  27 en 28 april 2013

De 1ste regatta van het jaar 2013 voor zeegaande kajuitzeiljachten wordt georganiseerd door de clubs WSKLuM en de KYCN van Nieuwpoort. Het is ook de 1ste wedstrijd van het Open Noordzee Kampioenschap en een goede voorbereiding op de Dover Strait Race van 9 mei 2013. Het Nieuwpoort Sailing Weekend staat niet enkel open voor boten gemeten volgens de IRC handicap formule maar ook voor zeiljachten met een Cruiser Rating(CR) meetbrief. Het wedstrijdcomité zal voor de CR klasse geen windward-leeward banen uitleggen maar wel verschillende typen van banen met vaste boeien.

Inschrijvingen via http://www.wsklum.be 
Wenst u een gratis ligplaats vergeet dan niet te reserveren zoals gevraagd in het inschrijvingsformulier.
IRC klasse vlaggen kunnen ter plaatse bekomen worden tegen een waarborg.

PROGRAMMA
Vrijdag 26 april 2013
18.00 - 20.00 Inschrijvingen en registratie in de WSKLuM

Zaterdag 27 april 2013 Challenge Albert Jonnart
08.00 - 10.00 Late inschrijvingen en registratie in de WSKLuM
11.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
12.00 1ste start IRC. Coastal race.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de WSKLuM
20.00 ONZK Diner in het clubhuis van de WSKLuM.*

Zondag 28 april 2013 Challenge Gilbert Van De Velde
08.00 - 09.00 late inschrijvingen in the KYCN
10.30 1ste start CR klasse. Coastal Race.
11.00 1ste start IRC voor één of meerdere races.
Prijsuitreiking gevolgd door een drink a.s.a.p. na de wedstrijd in de KYCN
* tickets ONZK diner €25 per persoon te verkrijgen bij registratie

 

Aanpassing klassegrens tussen IRC 1 en IRC 2

Door ontwikkelingen in IRC 1 in Nederland ontstond het gevaar dat deze klasse onvoldoende bezet zou zijn om een interessant wedstrijdveld op te leveren. Na een grondige analyse van deze ontwikkelingen en bestudering van het competitieklassement 2012 is in Nederland einde maart besloten om de grens tussen IRC 1 en IRC 2 voor 2013 te verlagen van 1,090 naar 1,080. De verwachting is dat er hierdoor zowel voor IRC 1 als IRC 2 mooie en competitieve wedstrijden zullen ontstaan.

Aangezien Breskens Sailing Weekend zowel deel uitmaakt van de Nederlandse Verbondsbezem als van het Belgisch Open Noordzeekampioenschap, zal ook voor het ONZK de grens aangepast worden van 1,090 naar 1,080. Hiertoe werd een update van de ONZK General Sailing Instructions 2013 gepubliceerd. In de praktijk zal dit normaal enkel gevolgen hebben voor de klassenindeling in Breskens, aangezien de andere wedstrijden van het ONZK traditioneel enkel de grens van 1,000 tussen IRC 3 enerzijds en IRC 1 en 2 anderzijds hanteren.

Aangepaste SI ONZK »

ONZK 2013

Het ONZK nodigt alle zeilers met IRC en CR gemeten boten van harte uit om deel te nemen aan het Open Noordzee Kampioenschap 2013, een regelmatigheidscriterium dat bestaat uit vijf evenementen waarbij de twee slechtste wegvallen voor de eindrangschikking. 

De kalender voor 2013:
• 27-28 april Nieuwpoort Sailing Weekend
• 9 mei Dover Strait Race - Oostende - Ramsgate
• 28-30 juni Light Vessel Race - 150 nm for 150 years RBSC
• 30 aug - 1 sep Breskens Sailing Weekend
• 21-22 september Oostende Sailing Weekend, tevens Belgisch kampioenschap IRC
Op 11 mei is er buiten het ONZK criterium een wedstrijd Ramsgate-Nieuwpoort voor IRC en CR, of Ramsgate-Boulogne voor de IRC zeilers die aan de Michel Jonette Trofee wensen deel te nemen.

Bekijk hier de General Sailing Instructions 2013 incl de regeling voor gratis ligplaatsen »

Prijsuitreiking ONZK 2013

Bekijk hier de sfeerbeelden van de prijsuitreiking.

ONZK prijsuitreiking tijdens de Belgian Boat Show 2013

Nocturne en ONZK prijsuitreiking

De VYF is de hele Boatshow aanwezig in hal 7, maar er zijn enkele speciale ontmoetingsmomenten. De ideale mogelijkheid om in het nieuwe jaar elkaar nog eens terug te zien, en nieuwe contacten te leggen voor het komende seizoen. We nodigen clubs, hun leden en onze partners alvast vriendelijk uit op:

8 februari 20u00: ONZK prijsuitreiking

Vrijdagavond 8 februari om 20u vindt de prijsuitreiking van het Open Noordzeekampioenschap plaats op de stand van de Vlaamse Yachting Federatie (hal 7, stand 7720). De IRC zeilers (minstens 3 deelnames) ontvangen hier een mooie prijs voor hun resultaten in het Open Noordzeekampioenschap van afgelopen jaar.

Het programma:

19.30 Verwelkoming op de stand van de Vlaamse Yachting Federatie 

20.00 Prijsuitreiking: IRC, trofee Frans Louwers, trofee Gaetan Janssens

20.45 Receptie

 

Kortingskaarten en vrijkaarten vraag je hier aan »

Wenduine - Oostende & Stroombankrace IRC&CR en OBK IRC

Op 29&30 september vindt de laatste ONZK wedstrijd " Oostende Sailling Weekend" plaats. De NOR en inschrijfpagina vind je terug op de website van RNSYC. Tevens is dit het Open Belgisch Kampioenschap voor IRC.
Bekijk hier de uitnodiging en de reservaties voor het eten.

Genisol Light Vessel Race

Het weekend van 30 juni en 1 juli zal het eerste weekend zijn van de officiële zomervakantie. En hopelijk wil ook het zomerweer dan weer even mee. 
Het afgelopen weekend was de meteo ons weinig gunstig gezind en we kijken dan ook met z'n allen uit naar de eerst komende wedstrijden op de kalender.

Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli gaat de Genisol Light Vessel race door.
Deze wedstrijd staat open voor IRC- en CR- yachts.
IRC vaart windward leeward banen (tenzij ingeval van te sterke wind).
CR vaart twee gevarieerde coastal parcours per dag.
Selectief voor het ONZK
Selectief voor Trofee Gaetan Janssens
Naast de strak georganiseerde windward leeward banen voor IRC zal een mooi uitgewerkt programma worden opgezet voor de CR zeilers. 
We kiezen bij de CR klassen voor gevarieerde middellange banen van +/- 12 Nm voor de kust van Knokke.
Vanaf dit jaar varen de CR-zeilers 4 manches verspreid over het weekend hetgeen de competitie nog ten goede zal komen.

Genisol Light Vessel: een aanrader voor zowel de IRC als de CR zeiler!
De Notice of Race staat intussen online.
Inschrijven kan via de website RBSC.
Deelnemers krijgen een gratis ligplaats aangeboden aan de pontons van de Royal Belgian Sailing Club te Zeebrugge gedurende één week voor en één week na de wedstrijd. Neem even contact op op het nummer 050-544 903 om een ligplaats te reserveren.
Op zaterdagavond staat traditiegetrouw het Light Vessel diner op de agenda. 
Er zijn precies 200 plaatsen in het nieuwe Clubhouse Alberta die dag. Vooraf reserveren per mail of op het nummer 050-544 903 is dus de boodschap!

LAST CALL ONZK: DOVER STRAIT RACE

LAST CALL ONZK: DOVER STRAIT RACE
Inschrijven: www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp
Programma: 

Woensdag 16 mei:

• Registratie in de RNSYC tot 22 uur 
• Restaurantkeuken open tot 23 uur met keuze uit volgend aanbod aan € 17, reservatie verplicht voor 15 mei op +32 (0)59 70 27 54 of rnsyc.clubhouse@skynet.be 
o Americain met frietjes 
o Omloop met frietjes 
o Vis van de dag

Donderdag 17 mei:
• Koffie met boterkoeken voor deelnemer s in restaurant RNSYC om 06 uur. 
• Eerste startsein om 08 uur 
• Clubhouse RTYC open tot 1 uur ‘s nachts

Vrijdag 18 mei:
• 2 reeksen IRC eerste start 12 uur 
• Prijsuitreiking 
• Speenvarken, gevolgd door live Music in de Bar met Paul Messenger £10/€ 15

Zaterdag 19 mei:
• Ramsgate - Boulogne voor IRC 
• Ramsgate - Nieuwpoort voor IRC en CR


For the transport of the sailors we organize following shuttle busses, € 7 pp, reservation: info@vyf.be 
Voor het vervoer van de zeilers zetten we bussen in, € 7 per persoon. Inschrijven: info@vyf.be 
Pour le transport des compétiteurs, nous prévoyons des autocars, € 7 par personne. S'inscrire: info@vyf.be 
• 19/5 Boulogne/s/mer - Dunkerque - Oostende 
• 26/5 Oostende - Dunkerque - Boulogne/s/mer

 

Lees hier de volledige uitnodiging »

ONZK 2012: binnenkort van start

ONZK 2012: binnenkort van start

Daar het seizoen 2012 van het ONZK over twee weken van start gaat, hier even een update.

De spelregels kan u terugvinden in de "General Sailing Instructions 2012". De grootste verandering in vergelijking met de voorbije jaren is dat de kalender meer over het jaar gespreid wordt en dat het eindresultaat nu berekend zal worden door de drie beste resultaten van de vijf evenementen in acht te nemen.
De eerste wedstrijd is de "Nieuwpoort Sailing Weekend" dat doorgaat op 5 en 6 mei. Inschrijven kan hier.

 

Lees meer »

ONZK prijsuitreiking

Op 17 februari 2012 vond de jaarlijkse ONZK prijsuitreiking plaats op de Belgian Boat Show. Heel wat zeilers waren aanwezig om hun prijs in ontvangst te nemen.

Winnaars IRC 3
1. Capella van Frans Maas
2. Ragazza van Jan Gabriël
3. Mr Sandman van Christiaan Pottiez

Winaars IRC 1&2
1. Alegria van Carl Sabbe
2. Tontin van Leen Ronsyn
3. Moana van François Goubau

Trofee Gaëtan Janssens werd gewonnen door RBSC
Trofee Frans Louwers werd gewonnen door RBSC

Verslag Nieuwpoort Sailing Weekend

20 deelnemers waren er in totaal: 3 CR, 8 IRC 3 en 9 IRC 1&2 boten. 

De zaterdag liet de zeebries een heel tijdje op zich wachten: de eerste start werd rond 15 uur gegeven.  Na het nemen van een bovenwindse boei, voeren de boten naar de Nieuwpoortbank, maakten ze een lus tussen WK 2 en diezelfde bank, om uiteindelijk aan de KYCN boei te finishen. 

Met weinig wind en een sterke stoming was dit zeker geen sinecure.

In IRC 1&2 kon "Blue Label", van Berth Wohrmann 30 minuten (5 min. gecorrigeerde tijd) voorsprong nemen op een compacte groep met Alegria, Wasabi, Babacool, Perfect Ten, Tontin en Ar Gazec.

Extra Fun had het als enige IRC 2 boot moeilijk om voorgenoemde kleppers bij te houden. 

In IRC 3 moest Capella de duimen leggen voor de 1/2 tonners, die sterk vertegenwoordigd waren.  Hier bewees Tom Florizoone met zijn "Red Cloud" nog eens zijn meesterschap vóór Wave Rider, A+ en Fantasy.

Zaterdag rond 19 uur finishten de laatste boten.  De mooie laatzomeravond werd afgerond met een receptie aangeboden door het WSKLuM en een verzorgd ONZK - dinner.

Zondag kon de wedstrijd op tijd van start gaan.  Om 11 uur begon opnieuw een coastal race; dit omwille van de veranderlijke en zwakke wind.  Een baan van 20 NM via de Middelkerkebank S werd met veel concentratie bezeild.

Blue Label was opnieuw 30 minuten (gezeilde tijd) voor de vloot maar doordat het parcours wat langer was, moest hij Wasabi van Vincent Willaert, in gecorrigeerde tijd laten voorgaan gevolgd door Babacool, Alegria en Tontin.

In de IRC 3 race herpakte Capella zich en kon voor de 1/2 tonners eindigen.  Hij werd dan ook verdienstelijk eerste.

Camelot kon zich als CR klasse zeiler, goed verdedigen en eindigde voor Fletcher Lynd, Ballerine, Trix, Extra Fun en Black Pig.

Zondag was de race rond 16 uur 30 afgelopen.  Het Nieuwpoort Sailing Weekend was een mooie afsluiter van het ONZK, de sfeer onder de zeilers was uitstekend en iedereen heeft er met volle teugen van genoten.

Tot volgend jaar!!

Albert Jonnart Race & Gilbert Van De Velde Race

De WSKLuM en de KYCN nodigen jullie vriendelijk uit op het "Nieuwpoort Sailing Weekend" van 24 en 25 september 2011.

Het ONZK team.

Programma:

Friday September 23th

16.00h - 22.00h Registration at WSKLuM

Saturday September 24th  Albert Jonnart Race   

08.00h - 10.00h Deadline late entries in the WSKLuM
11.30h First start CR 
12.00h First start IRC 1&2 followed by IRC 3
19.00h Prize giving ceremony followed by reception in the WSKLuM
20.00h ONZK Dinner in the WSKLuM

Sunday September 25th Gilbert Van De Velde Race

08.00h - 09.00h Deadline late entries in the KYCN
10.30h First start CR
11.00h First start IRC 1&2 followed by IRC 3
18.00h Prize giving ceremony followed by reception in the KYCN

Verslag Light Vessel Race

31 boten waren aan de start van de afgelopen Genisol Light Vessel Race. Het weekend startte met de aanbreng race van Breskens naar Zeebrugge onder een prachtige zonsondergang, met eenzelfde parcours voor de CR en IRC klasse. Rond 23uur haalde alle boten de finish voor Duinbergen hoewel de wind tot een magere 3 knopen terugviel. Zaterdag en zondag werden in prachtige omstandigheden 2 inshore races gevaren met de CR klasse, voor de IRC waren er windwaard-leewaard voorzien. Uiteindelijk werden bij de IRC 2 manches gevaren op zaterdag, zondag wist de wind zich wat stabieler te houden en konden 4 prachtige reeksen gevaren worden. Bij de CR klasse ging de overwinning naar "Antilope" met Sebbe en zijn RBSC Youth Team. In de IRC klassen hadden we "Il Corvo" met Astrid De Vin op de eerste plaats. De afwezige hadden deze keer ongelijk, het werd een prachtig weekend gehouden in de pure traditie van het wedstrijd zeilen.

Light Vessel Weekend 2011 - 03/04/05 september

De Royal Belgian Sailing Club nodigt u en uw crew uit voor de 58ste editie van het Light Vessel Weekend 2011. De wedstrijd staat open voor alle IRC gemeten schepen en CR jachten.
• De wedstrijd geldt als Open Belgisch Kampioenschap IRC.
• De wedstrijd maakt deel uit van het ONZK.
• De wedstrijd maakt deel uit van de Trophée Gaëthan Janssens.

Alle deelnemers krijgen één week voor en één week na de wedstrijd een gratis ligplaats aangeboden in de jachthaven van Zeebrugge.

Programma:

Vrijdag 03/09    
Avondwedstrijd Breskens - Zeebrugge voor IRC en CR
Zaterdag 04/09
IRC vaart windwardleeward wedstrijden voor de kust van Knokke.
CR vaart één coastal races
Après-voile verzorgd door de Alberta-crew
Zondag 05/09
IRC vaart windwardleeward wedstrijden voor de kust van Knokke
CR vaart één coastal races
Prijsuitreiking onmiddellijk na de laatste manche in Clubhouse Alberta

Wal programma: Frietkraam bij aankomst na avondwedstrijd op vrijdag
Gratis ontbijt voor de deelnemers bij het havenkantoor op zaterdag en zondag-ochtend. Diner bij Clubhouse Alberta (reservaties noodzakelijk op nicky@rbsc.be of 050-544 197)

Inschrijvingen: www.rbsc.be
Info: Rederskaai 1
8380 Zeebrugge
Tel 050-544 903
E-mail: nicky@rbsc.be of havenmeester@rbsc.be

De aankondiging van de wedstrijd, de Notice of Race.

GAASTRA BRESKENS SAILING WEEKEND 26, 27 en 28 augustus 2011

Over twee weken vindt dit 3e evenement van de ONZK 2011 voor IRC gemeten jachten wederom plaats in Breskens. Tevens telt dit evenement mee voor de Trophy Gaetan Janssens. Dit is ook het 5e evenement in 2011 voor de CR kampioenschappen.
Het programma is zoals we de laatste jaren gewend zijn: meerdere windward-leeward banen en 1 middellange wedstrijd voor de IRC jachten. De CR boten varen 1 wedstrijd per dag rond de hydrografische boeien van ca. 4 uur.
Starts kunnen plaats vinden op de Vlakte van de Raan of op de rede van Breskens naar gelang de weersomstandigheden.

De Notice of Race staat al op de website: www.breskenssailing.org en vanaf maandag de 15de augustus staan daar ook de Sailing Instructions op.
Inschrijven kan nog tot dinsdag 23/8/2011 op de hierboven genoemde website.

Tijdens het evenement is het niet alleen wedstrijdzeilen, maar ook een geanimeerd programma in de feesttent en tevens wordt voor uitgebreide catering gezorgd met ontbijt, lunchpakketten en diners door Restaurant LA Vie uit Terneuzen tegen een meer dan schappelijke prijs. Ook hier voor kunt u zich via de website opgeven via Aanmelden catering.

Gezien de niet al te mooie weersomstandigheden van de afgelopen weken, beloofd het Gaastra Breskens Sailing event een mooi weekend te worden.
Mocht u nog niet ingeschreven hebben, doe het dan als nog.

Tot ziens in Breskens

Grand Prix de la Côte d' Opale Boulogne - Dunkerque

Op 11 en 12 juni is de Grand Prix de la Côte d' Opale Boulogne - Duinkerkge gevaren.
De uitslagen voor IRC1 (>= 0,980).
De uitslagen voor IRC2 (< 0,980.)
Verdere informatie kunt u hier vinden.

Ramsgate - Boulogne - Tontin surfend naar de overwinning

De overtocht van het kanaal voor de IRC vloot beloofde een sportieve afsluiter te worden van een Verslag aan boord van Moanaerg leuke zeildriedaagse en zo geschiedde. De weergoden beloofden veel wind maar het viel wel mee. Erg vroege start in Ramsgate dus laat komen was er niet bij. Moana (First 47.7) voer al vroeg af en moest wat ploeteren om buiten te geraken.
De startlijn lag een beetje scheef zodat alleen het startschip de goede kant was om op spi richting Brake te varen. Een reachrakje en enkelen gingen vervaarlijk uit het roer. Alegria (GS 40) miste Capella op een haar en mag een kaarsje branden. Sommigen keken de kat uit de boom en zetten de zeilen bij aan het eerste merkteken. Koploper Moana koos voor een optie diep water dichter bij de kust op weg naar Varne maar kreeg er minder wind zodat Alegria en Tontin (A 35) via de kortere weg langs de ondiepte Goodwin Sands toch profiteerden en er geen groot gat geslagen kon worden.
Tijdens oversteek naar ZY2 was het vooral opsturen om de stroom te compenseren en daarna kon de spi er op voor een ruim rak naar Boulogne. Alles stroom mee. De wind trok aan tot 25 knopen dus het was genieten. Alegria en de bijzonder elegant surfende Tontin (in vrouwenhanden) bleven in elkaars buurt, Moana gleed langzaam verder weg maar de grote surfs van de voorbije dagen waren er niet meer bij, vreemd!
Na 3u30' zat de leuke tocht (34 mijl) er op, nummer twee en drie volgden op een tiental minuten, niet snel genoeg dus om de overwinning weg te kapen maar erg verdienstelijk van Tontin die wint voor Alegria en Moana. Bij de kleinere schepen blijft Frans Maas met zijn Capella de te kloppen boot, Frans en zijn vier Belgen hadden een schitterende start, ontsnapten aan Alegria en moesten later afrekenen met de nieuwe halftonner Aplus van An Callens die hun surfend in het kielzog bleef. Iedereen was bijzonder snel in Boulogne waar het onthaal, net als in Ramsgate, schitterend was. Jammer dat het startveld altijd maar kleiner wordt want er worden mooie inspanningen geleverd.
Door de snelle aankomst konden alle teams schoon schip maken al leverde dat voor sommigen onaangename verrassingen op. Bij Moana schoof de motor van zijn blokken en zo'n 15 cm achteruit. De gevolgen laten zich raden, een gescheurde dichting aan de schroefas en heel wat water binnen, enkele uren later was het lek dicht maar het schip zal moeten gerepareerd worden dus is het team nog in dubio voor het volgende weekend. Of de handicap moet bijgesteld worden voor de waterballast is nog niet geweten maar de boot was uitzonderlijk stabiel.
Andere teams zijn ook nog onzeker voor het volgende weekend door gebrek aan bemanning, een schrijnende situatie die de zeilsport bedreigd. Excuses voor de niet vermelde teams in dit verslagje, we konden nog geen hand kunnen leggen op de volledige uitslag die wel op papier ter beschikking was in Boulogne (don't blame the French). De late busreis verdient nog een speciale vermelding want die verliep erg voorspoedig, waarvoor dank aan Carl Sabbe en de VYF.
Door Geirnaert Luc

Foto ONZK Oostende - Ramsgate door Luc Geirnaert

Busreis 11 juni - aanpassing tijdschema

Het tijdschema voor de bus van 11 juni (Oostende-Duinkerke-Boulogne) werd aangepast.

Gelieve rekening te houden met ondervermelde tijden:

8.30u Opstappen RYCO, Station Texaco, Dr. Edouard Mourauxlaan 1, Oostende
8.45u Opstappen RNSYC, Montgomerykaai 1, Oostende
9.45u Opstappen YCMN, Quai des Monitors, Dunkerque (Frankrijk)
10.45u Afstappen YCB, Port de Plaisance, Quay Chanzy, Boulogne sur Mer

De vermelde vertrektijden zijn stipt. Dus gelieve op tijd te zijn.

Voor reservatie of voor meer informatie: directeur@vyf.be.

Dover Strait Race 2011

Oostende-Ramsgate door de ogen van Tontin.

Met Oostende Ramsgate staat twee weken na de opening direct wedstrijd 2 van het ONZK op het menu. De langste van de twee coastals en meteen Tontín's hardste noot voor het seizoen. We zijn geen lange afstandszeilers, en we hopen dan ook de schade te beperken en sneller dan vorig jaar een "pint" te kunnen drinken aan de toog van de RTYC.
Gezien de voorgestelde parcours opties en de meteo zijn we er vrij gerust in dat het tweede zal lukken. Om 6:30 luisteren 47 schippers en een pak bemanningsleden onder het genot van een koffie en croissant, zij het met hier en daar gezichten die nog in de plooi moeten geraken, naar de briefing.
Om 8 uur worden de klasses dan in lichte omstandigheden (5 a 7 knopen wind) op gang geschoten. Tot verbazing van sommigen wordt het een voordewindse start onder spinnaker, zonder kruisrak en met de stroming in de kont. Door de lichte wind ligt bij de zuidstroombank het hele pak nog zeer dicht bij elkaar. Het blijft lang zoeken naar het beste zuchtje wind, maar iedereen kan er toch mooi de snelheid in houden. In IRC 1-2 duurt het even voor Moana zijn vijfde versnelling vindt en van de rest wegloopt. Die rest blijft nog lang op een zakdoek varen.
In de buurt van de Ruytingen SE begint de wind langzaam aan te trekken, zoals door de meeste meteo websites belooft. Het is ook daar dat Alegria zijn turbo vindt en via een mooi gevechtje voor en rond de boei onder Tontín kan doorlopen. Het psychologische slagje zorgt even voor gesakker aan boord, maar al snel richten we onze pijlen op de twee X35's die vlak in de buurt liggen. Het lange rak met de knik in de schoot is echter net een tikje te scherp voor de code 0, en we verliezen dus afstand tegenover de grotere boten.
Bij de Sandette E liggen de vier 35 voeters van IRC 1-2 nog altijd op een zakdoek. Het volgende spirak is kort en krachtig, en verandert weinig aan de posities. De Sandette W brengt een ruimere reach. Tontín schuift voorbij de J35 en positioneert zich vlak achter de X 35's. Na de Mid Falls begint dan een lang reach rak. Onze 0,5 spinnaker was iets te optimistisch, en die ruilen we dan ook snel om voor de 0,75 versie. De wind steekt nog een tandje bij, en ondanks de stroming blijft het toch net iets te scherp voor een 0,5. Het spirak is lang en zalig, en Tontín loopt de twee X35's reachend voorbij. Vanaf 5 voor vier UK tijd horen we de eerste oproepen naar Temple Race hut, en ook voor ons komt er om 16:40 UK tijd een einde aan onze overtocht. Tegen zes uur 's avonds liggen alle deelnemers op twee na aan het ponton. Veel sneller dan vorig jaar, bedankt comite...

De voorlopige uitslag van donderdag doet zijn naam van voorlopig alle eer aan, en wordt voor de prijsuitreiking bijgeschaafd. Vrijdag wordt de juiste uitslag doorgegeven, waarna de jaarlijkse Belgische bezetting van de RTYC kan starten. Onze plek kon beter, maar al bij al zijn we heel blij met de beperkte schade...

Dover Strait Race: Oostende-Ramsgate 02 juni

Op 02 juli organiseert de RNSYC de Dover Strait Race voor IRC en CR

Inschrijven kan op: http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp

Program: (Nederlandse versie hieronder;Texte Français ci-dessous)

Wednesday June 1st:

o Registration at the RNSYC till 10 pm, Sailing instructions 
o Restaurant kitchen opened till 11 pm with following choices at € 15 reservation required at +32 (0)59 70 27 54
§ Skirt Steak with French fries
§ Steak tartare with French fries
§ Fish of the day

Thursday June 2nd:

o Skippers meeting with Coffee and "croissant" at 6:30 am
o First start at 8 am, sailing instructions
o Clubhouse RTYC open till 1 am

Friday June 3rd:

o 2 races IRC first start 12 am (see europack - time table)
o Prize giving 6.30 pm
o BBQ and live music (see BBQ.pdf)

Saturday June 4th:

o Ramsgate - Boulogne for IRC
o Ramsgate - Nieuwpoort for CR

Programma:

Woensdag 1 juni:

o Registratie in de RNSYC tot 22 uur, wedstrijdbepalingen hier
o Restaurantkeuken open tot 23 uur met keuze uit volgend aanbod aan € 15 uitsluitend op reservatie +32 (0)59 70 27 54
§ Americain met frietjes
§ Omloop met frietjes
§ Vis van de dag

Donderdag 2 juni:

o Skippers briefing met koffiekoek en koffie om 6:30 uur
o Eerste startsein om 08 uur, wedstrijdbepalingen hier
o Clubhouse RTYC open tot 1 uur ‘s nachts

Vrijdag 3 juni:

o 2 reeksen IRC eerste start 12 uur (europack en timetable)
o Prijsuitreiking om 18.30 uur
o BBQ en live music (zie BBQ.pdf)

Zaterdag 4 juni:

o Ramsgate - Boulogne voor IRC
o Ransgate - Nieuwpoort voor CR

Programme:

Mercredi 1 Juin:

o Inscriptions au RNSYC jusqu'à 22 heures (instructions de course)
o Cuisine du restaurant ouverte jusqu'à 23 heures vous proposant le choix suivant à € 15 uniquement sur réservation au +32 (0)59 70 27 54
§ Américain pommes frites
§ Onglet pommes frites
§ Le poisson du jour

Jeudi 2 Juin:

o Skippers Briefing avec Croissant et café à 6 heures
o Premier départ à 08 heures (instructions de course)
o Clubhouse du RTYC ouvert jusqu'à 1 heure du matin

Vendredi 3 Juin:

o 2 manches IRC premier départ 12 heures (voir europack et timetable)
o Remise de prix à 18.30 heures
o BBQ and live music (voir BBQ.pdf)

Samedi 4 Juin:

o Ramsgate - Boulogne pour IRC
o Ramsgate - Nieuwpoort pour CR

For the transport of the sailors we organize following shuttle busses, € 7 pp, reservation: info@vyf.be
Voor het vervoer van de zeilers zetten we bussen in, € 7 per persoon. Inschrijven: info@vyf.be
Pour le transport des compétiteurs, nous prévoyons des autocars, € 7 par personne. S'inscrire: info@vyf.be

4/6  - 22.00 h - Boulogne - YCMN Dunkerque - RNSYC Oostende - RYCO
11/6- 07.45 h - Oostende RYCO - 08:00 RNSYC - 09:00 YCMN Dunkerque - Boulogne


You can also find the notice of Race for the "Grand Prix de la Côte d'Opale" enclosed
De wedstrijdaankopndiging voor de "Grand Prix de la Côte d'Opale" vindt u in bijlage
L'avis de course pour le "Grand Prix de la Côte d'Opale" est annexé.

Hoping to see you at the starting line,
We hopen jullie allen te ontmoeten op zee,
Nous espérons de vous rencontrer en mer,

Good winds,

Albert Lauwerier, Commodore RNSYC 
Dirk Sledsens, Secretary ONZK

Busreis 04 juni en 11 juni

Net als de voorbije jaren worden er vanuit de ONZK organisatie bussen voorzien voor volgende wedstrijden:

Op zaterdag 4 juni om 22.00 uur van Boulogne via Duinkerke naar Oostende.
Op zaterdag 11 juni om 07.30 uur van Oostende via Duinkerke naar Boulogne.

Reisschema voor de busrit 4 juni 2011:

Opstappen: Port de Plaisance, Quay Chanzy, Boulogne-sur-Mer om 22u00
Afstappen: YCMN, Quai des Monitors, Dunkerque
Afstappen RYCO, Dr. Ed Moureauxlaan 2, Oostende
Afstappen: RNSYC, Montgomerykaai 1, Oostende

Reisschema voor de busrit 11 juni 2011:

Opstappen: RYCO, Dr. Ed. Mourauxlaan 2, Oostende om 07.45u
Opstappen: RNSYC, Montgomerykaai 1, Oostende om 08.00u
Opstappen: YCMN, Quai des Monitors, Dunkerque om 09.00u
Afstappen: Port de Plaisance, Quay Chanzy, Boulogne-sur-Mer rond 10.00u

Prijs: 7 € per persoon.

Gelieve in te schrijven op info@vyf.be
Het aantal plaatsen is beperkt! Vol is vol!
Betaling op de VYF-ONZK rekening 363-0297556-97.

Wedstrijdverslag Wenduine-Oostende- en Stroombank-race

RNSYC, RYCO en RSCB hebben dit weekend een mooie prestatie geleverd met de organisatie van het eerste evenement van het Open Noordzeekampioenschap. De vloot verzamelde vrijdagavond in Blankenberge. Er was voor elk wat wils. Voor de IRC vloot stond er een avondrace op het programma, gevolgd door 2 dagen windward-leeward banen op zaterdag en zondag. De CR vloot kreeg ook de zelfde avondrace voorgeschoteld, gevolgd door 1 middellange baan op zaterdag. Op zondag kregen de CR zeilers een dagje vrijaf.

De windvoorspellingen waren wat aan de zwakke kant voor de avondrace, maar in tegenstelling tot die voorspellingen, kregen we bij de start om 20u toch rond de 12 kts, die in de loop van de avond zelfs nog aanwakkerde naar 18 kts. Het comité had een leuke baan gekozen, met een stuk opkruisen naar de Binnenstroombank voor Oostende, vandaar naar de Buitenstroombank, om te eindigen onder spi terug naar de Binnenstroombank. Het tij liep mee naar Oostende, dus het ging verbazend snel vooruit. De eerste deelnemers waren al over de lijn na goed 1u45', net na een prachtige zonsondergang tussen de spinakkers op zee.

Na de avondrace stonden Alegria, Tontin en Manta Sailing op kop in IRC1&2. Capella, Mr Sandman en Ragazza voerden het klassement aan in IRC3. In CR stond NRJ Ball op kop, gevolgd door Bella en Comme Tu Veux.

Het clubhuisteam van de RNSYC had nog een schitterende late night dinner in petto, en de club trakteerde de deelnemers op witte en rode wijn bij de maaltijd. Allemaal prachtig in elkaar gestoken.

Ook voor zaterdag waren de voorspellingen uitermate zwak. De vloot vaarde toch uit, en er kwam uitstel. Er stond net geen 5 kts, maar het tij liep mee naar Nieuwpoort, en dus werd de CR vloot op pad gestuurd richting de KYCN boei, waar de wedstrijd ook zou afgekort worden.

Voor de IRC vloot werd gewacht tot de wind zijn zeebriesrichting gekozen had, en daardoor min of meer stabiel stond. Het comité legde een korte banaan, en slaagde erin om 4 mooie manches te laten varen, telkens van rond de 45' lang. Wat zich aangekondigd had als een dagje wachtend dobberen werd uiteindelijk een prachtige zeildag. In IRC1&2 streden Alegria, Tontin en Manta Sailing voor de podium plaatsen. Alegria won 2 van de 4 manches, en Manta Sailing en Tontin wonnen er elk 1. Aan de protesttafel werd die ene overwinning van Manta Sailing later op de avond helaas omgezet in een DSQ, waadoor Alegria na 2 dagen een comfortabele voorsprong had.
In IRC3 ging het op zaterdag vooral tussen Capella, Ragazza en James, de kleine J24 die van Luc Maes, die 2 van de 4 manches op zijn naam wist te schrijven. Die James had echter niet meegevaren op vrijdagavond, wegens geen motor en geen nachtlichten, en zo stonden Ragazza en Capella na 2 dagen elk met 8 punten. De zondag zou dus beslissen.
's Avonds werd het shoreprogramma verzorgd door de RYCO. De prijsuitreiking voor de CR klasse werd daar gehouden. NRJ Ball van Roland Claeys schreef de overwinning op zijn naam, gevolgd door Bella van Eddy Baratto en K-Force van Jan De Kraker.

De nieuwe uitbaters van het clubhuis hadden hun beste beentje voorgezet, en serveerden een royaal en lekker buffet met een aangenaam wijntje erbij. Het was alweer een gezellige en geslaagde avond.

De voorspellingen voor de zondag waren andere koek dan vrijdag en zaterdag. Tegen de middag werd op zee 7 bft WZW voorspeld met zelfs pieken tot 8. In het havendok, lag de vloot 's morgens echter mooi beschermd door de omliggende hoogbouw, waardoor het daar nog niet winderig aanvoelde. Eens je echter de havengeul uit was, kwam je meteen in volle 25 knopen terecht, en volgens de voorspellingen zou dat nog toenemen. Iedereen vaarde tot in de buurt van het startschip, maar nog voor de 1e start gegeven werd, hield een deel van de vloot het al voor bekeken, wegens van het goede toch wat teveel.

Uiteindelijk liet de wedstrijdleiding toch nog 2 bananen varen, door een gehalveerd deelnemersveld. Rond de middag werd de wedstrijddag wijselijk afgeblazen.

Het 1e evenement van het ONZK werd uiteindelijk gewonnen door Alegria van Carl Sabbe in IRC1&2, met na aftrek van 2 manches nog 5 eentjes op de teller. Op de 2 plaats volgde Tontin van Wouter Borghijs, gevolgd door Manta Sailing van Michel Lefebvre op de 3de plaats. Extra Fun van Marc Herssens, en Denebola van Alain Poncelet mogen in dit rijtje niet ontbreken, want beide skippers hielden het in hun 2e of 3e seizoen ONZK deelname toch maar vol om de 2 zondagse bananen uit te varen met windsnelheden tussen 25 en 32 knopen wind. Verder konden we op dit ONZK evenement ook de nieuwkomers Perfect Ten en Largo verwelkomen.

In IRC3 bleef het ook de zondag spannend tussen Ragazza en Capella. Beide waren eens 1 en 2, waardoor de stand ex aequo bleef, maar met een eentje meer op de teller werd Capella van Frans Maas uiteindelijk toch de winnaar, gevolgd door Ragazza van Jan Gabriël. Op de 3e plaats kwam James, die de zondag helaas moest opgeven, want 7 bft is toch echt wel veel voor een J24.

De volledige uitslag vind je op http://www.rnsyc.be/ostend/en/results.asp, en ook de www.vyf.be/onzk.

Als er al een minpuntje kon vermeld worden over dit weekend, dan was dit het aantal deelnemende boten (6 in CR, 9 in IRC1&2, en slechts 4 in IRC3). Naar verluidt gingen sommige IRC1 boten (met TCC groter dan 1,090) ervan uit dat er voor hen geen wedstrijd zou zijn, wegens te weinig deelnemers. De aankondiging vermeldde nochtans duidelijk dat de IRC1&2 vloten, net zoals vorig jaar in het ONZK, telkens zouden samen varen. Verder zullen de tegenslagen en schoonheidsfoutjes van de voorbije 2 jaar in Oostende er ook wel voor iets tussen gezeten hebben. Maar wie niet gelooft dat een club kan leren uit zijn fouten, vergist zich, en heeft alvast het voorbije weekend een prachtig georganiseerde wedstrijd gemist.

Als de RNSYC op Hemelvaartdag de wedstrijd naar Ramsgate even goed organiseert, dan zijn de malheurkes van de voorbije 2 jaar definitief uitgewist uit het zeilersgeheugen. En voor die wedstrijd ziet het er een stuk beter uit voor het aantal deelnemers, want nu staan er al 8 CR boten en 18 IRC boten op de inschrijvingslijst!

Carl Sabbe
Alegria - BEL 4020

Wenduine-Oostende- & Stroombank Race IRC & CR

Van 20 tot en met 22 mei organiseert de RNSYC met de steun en medewerking van de RYCO Oostende en de RSYB Blankenberge organiseren we de eerste wedstrijd van het ONZK 2011.

Inschrijven kan op: http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp

Het volledige programma van het evenement vind je onderaan.

Wij hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen en wensen jullie een fijne wedstrijd toe.

 

Friday May 20th

14,00 till 18,30 hrs

Registration at RSYB Blankenberge

 

20,00 hrs

First start IRC 1&2followed by CR 1&2,
IRC3 and CR3, 4, 5 & 6

 

after the race

Late night dinner in the RNSYC,
entry form on last page

Saturday May 21st

08,00 hrs

Breakfast offered by the RNSYC,
entry form on last page

 

10,15 hrs

First start CR

 

10,30 hrs

First start IRC 3 followed by IRC 1&2

 

19,00 hrs

Prize giving ceremony CR in the R.Y.C.O. clubhouse

 

20,00 hrs

Sailor's dinner in the R.Y.C.O.,
entry form on last page

Sunday May 22nd

08,00 hrs

Breakfast offered by the RNSYC,
entry form on last page

 

10,30 hrs

First start IRC 3 followed by IRC 1&2
(No racing anymore for CR)

 

after the race

Reception and prize giving IRC
at the R.N.S.Y.C.

 

 

 

ONZK 2011 News flash 1

Dear sailor,                (Nederlandse tekst verderop - texte Français ci-dessous)

As the regatta program of the ONZK 2011 season is about to start, hereby a first news flash.The rules for this year edition are available on http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm in the "General Sailing Instructions 2011".

Off we go with the "Wenduinebank Evening Race" Blankenberge-Ostend on Friday May 20th, followed by the Oostend- and Stroombank Race on Saturday and Sunday May 21st and 22nd. On Friday night after the race a late night dinner is available in Ostend at the Clubhouse, Breakfast for Saturday and Sunday are offered.

The second event is the "Dover Strait Race" Ostend-Ramsgate on Thursday June 2nd.The ONZK sponsored by Slam is proud to offer a free t-shirt to your complete crew. For quick deciders that register online on http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp  and pay their entrance fee before May 15th, the Royal North Sea Yacht Club of Ostend will personalize the t-shirts for your team with your boat's name. You can indicate the desired shirt sizes via the online registration form, children sizes are not available.

Friday June 3rd, the IRC fleet sails the "Euro Regatta" before the Ramsgate coast and onh Saturday June 4th you can continue for the "Trophee Gaetan Janssens" (IRC) from Ramsgate to Boulogne or you can return from Ramsgate to Nieuwpoort Belgium in a race for the Cruisers. (Registration http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp

For those racing to Boulogne, we organize following shuttle busses:

· On Saturday June 4th at 22.00 h from Boulogne via Dunkerque to Ostend

· On Saturday June 11th at 7.30 h from Ostend via Dunkerque to Boulogne

Prize € 7, - per person. Please reserve on info@vyf.be, limited number of places, full is full!

We hope to see you at the start,

The ONZK team.

 

Beste zeilers,

Daar het zeezeilseizoen van het ONZK over enkele weken van start gaat hier een eerste nieuwsflash van 2011. Vergeet trouwens ook niet tijdig je nieuwe meetbrief aan te vragen! De spelregels kan u terugvinden in de "General Sailing Instructions 2011" op http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm.

De eerste wedstrijd is de "Wenduinebank Avond Race" Blankenberge-Oostende op vrijdag 20 mei, gevolgd door de Oostende- en Stroombanrace op zaterdag en zondag 21 en 22 mei.Na de wedstrijd kan een maal genuttigd worden in het clubhuis van Oostende, het ontbijt op zaterdag en zondag wordt u gratis aangeboden.

Het tweede evenement is de "Dover Strait Race" Oostende-Ramsgate op donderdag 2 juni. Het ONZK kan dankzij Slam aan de deelnemers een t-shirt aanbieden voor de voltallige bemanning. Voor de snelle beslissers die online inschrijven en betalen voor 15 mei via http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp  laat de Royal North Sea Yacht Club Oostende deze voor je bemanning personaliseren met de naam van je boot. De juiste maten kan je opgeven bij inschrijving, kindermaten zijn niet beschikbaar.

Vrijdag 3 juni vaart de IRC vloot de "Euro Regatta" voor de kust van Ramsgate en op zaterdag 4 juni kan je vanuit Ramsgate doorgaan naar Boulogne (IRC) in het kader van de Trophée Gaetan Janssens ofwel met de CR boten terugkeren in een wedstrijd tot Nieuwpoort. (inschrijven op http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp)

Voor het vervoer van de IRC zeilers die naar Boulogne gaan leggen we volgende bussen in:

· Op 4 juni om 22.00 h vanuit Bologne via Dunkerque naar Oostende

· Op 11 juni om 07.30 h vanuit Oostende via Dunkerque naar Boulogne

Prijs: € 7,- per persoon. Gelieve te reserveren bij info@vyf.be, beperkt aantal plaatsen, en vol is vol!

Tot binnenkort op het water!

Het ONZK team.

 

Cher régatier,

Comme la compétition de voile de mer ONZK va commencer d'ici quelques semaines, nous vous adressons ce premier flash 2011. Les règles de jeux pour cette saison sont disponibles sur http://www.vyf.be/nl/rules-185.htm dans les « General Sailing Instructions 2011 ».

Le premier événement est la « Wenduinebank Race » Blankenberge-Ostende du Vendredi 20 Mai au soir, suivi de la « Ostende- et Stroombank Race » le Samedi et Dimanche 21 et 22 Mai. Après la régate, possibilité de diner au Clubhouse d'Ostende, le petit déjeuner vous est offert le Samedi et Dimanche.

La deuxième épreuve est la « Dover Strait Race » Ostende-Ramsgate le Jeudi 2 Juin. Grace à notre sponsor Slam, nous pouvons offrir un t-shirt gratuit à votre équipage complet. Pour ceux qui s'inscrivent online sur http://www.rnsyc.be/ostend/en/calendar.asp  et payent leur droit d'inscription avant le 15 Mai. le Royal North Sea Yacht Club d'Ostende fera personnaliser les t-shirts de votre équipe avec le nom de votre bateau. Vous pouvez indiquer les pointures désirées sur le formulaire d'inscription.

Le Vendredi 3 Juin la flotte IRC se retrouvera entre les bancs de sable devant la côte de Ramsgate à « l'Euro Regata » et le Samedi 4 Juin vous pouvez continuer en IRC de Ramsgate vers Boulogne dans le cadre du « Trophée Gaetan Janssens », ou vous pouvez retourner de Ramsgate à Nieuwpoort dans une régate avec les Croiseurs.

Pour ceux qui participent au TGJ, nous avons prévu des autocars:

· Le Samedi 4 Juin à 22.00 h de Boulogne via Dunkerque vers Ostende

· Le Samedi 11 Juin à 7.30 h d'Ostende via Dunkerque vers Boulogne

Prix € 7,- par personne. Veuillez réserver vos places à info@vyf.be  (places limitées, plein = plein)

Nous espérons de vous revoir sur l'eau.

Le team ONZK.

General Sailing Instructions 2011

De General Sailing Instructions van het Open North Sea Championship staan online.

Bekijk ze hier »

ONZK prijsuitreiking

Ook dit jaar was de prijsuitreiking ONZK een succes. Heel wat zeilers waren aanwezig op de Belgian Boat Show om hun prijs in ontvangst te nemen.

Winnaars IRC 3
1. Capella van Frans Maas
2. Waverider van Alain Delvaux
3. General Tapioca van Philippe Pilate

Winaars IRC 1&2
1. Babacool van Nicolas Lejeune
2. Manta Sailing van Michel Lefebvre
3.Marine Diffusion van Philippe Bourgois

Trofee Gaëtan Janssens werd gewonnen door RBSC
Trofee Frans Louwers werd gewonnen door KYCN

De sfeerbeelden van de prijsuitreiking kan u hieronder bekijken.

ONZK prijsuitreiking: 18 februari Belgian Boat Show

Vrijdagavond 18 februari om 20u vindt de prijsuitreiking van het Open Noordzeekampioenschap plaats op de stand van de Vlaamse Yachting Federatie (hal 4, stand 4128).

De IRC zeilers (minstens 3 deelnames) ontvangen hier een mooie prijs voor hun resultaten in het Open Noordzeekampioenschap van afgelopen jaar.

Het programma:
19.30 Verwelkoming op de stand van de Vlaamse Yachting Federatie (hal 4, stand 4128)
20.00 Prijsuitreiking: IRC, trofee Frans Louwers, trofee Gaetan Janssens
20.45 Receptie

Kalender 2011 online

De kalender ONZK 2011 kan je al raadplegen op onze website. Als wedstrijdorganisator kan je zelf de uitslagen uploaden. Met 'toon lijst' krijg je alle evenementen in een lijst. Kies 'klasse' om te filteren per klasse of/en discipline.

Kalender ONZK »

EINDUITSLAG ONZK 2010

De laatste ONZK wedstrijd in Nieuwpoort is achter de rug. Ook de einduitslag is bekend.

Bekijk deze hier »

ONZK - Nieuwpoort Sailing Weekend 2010

LAST CALL

NIEUWPOORT SAILING WEEKEND 2010

Nieuwpoort Bank Race 1st leg

 

 

 

 

Duinkerke-Nieuwpoort

Fri 17/9

YCMN-KYCN  

Equinoxe

IRC/HN

Gilbert Van De Velde Race

 

 

 

 

Nieuwpoort

Sat 18/9

KYCN

ONZK & Equinoxe

IRC/CR/HN

Albert Jonnart Race

 

 

 

 

Nieuwpoort

Sun 19/9

WSKLuM

ONZK & Equinoxe

IRC/CR

Nieuwpoort Bank Race 2nd leg

 

 

 

 

Duinkerke-Nieuwpoort

Sun 19/9

YCMN-KYCN  

Equinoxe

HN

Programma:
Inschrijven kan op: ONZK www.kycn.be Equinoxe www.ycmn.com
Inschrijvingsgeld: €25/dag voor IRC en CR
€25/Coupe de l'Equinoxe IRC
€2 HN deelnemers

Vrijdag 17 september
Registratie in de KYCN en WSKLuM van 17.00 tot 19.00 uur
Start "Nieuwpoort Bank Race" Duinkerke-Nieuwpoort om 20.00 uur
Klein buffet €7 in de KYCN tot 24.00 uur

Zaterdag 18 september
Registratie in de KYCN van 09.00 tot 11.00 uur
Eerste start coastal race "Challenge Gilbert Van de Velde" om 12.00 uur
Prijsuitreiking om 19.00 uur in de KYCN
ONZK buffet €17 in de KYCN om 20.00 uur. Tikets te koop bij de registratie.

Zondag 19 september
Registratie in de WSKLuM van 08.00 tot 09.00 uur
Start "Challenge Albert Jonnart" coastal race enkel voor CR om 11.00 uur
Start "Challenge Albert Jonnart" + "Coupe de l'Equinoxe" windward-leeward races 
om 11.15 uur
Start "Nieuwpoort Bank Race" Nieuwpoort-Duinkerke om 14.00 uur
Prijsuitreiking in de WSKLuM voorzien rond 16.00 uur

Het ONZK 2010 na 4 wedstrijden:

Het ONZK 2010 na 4 wedstrijden:

In de IRC1-2 klasse zullen vermoedelijk Moana van François Goubau en Babacool van Nicolas Lejeune om de titel gaan strijden. François won in Breskens het open Nederlands kampioenschap IRC1, bravo Moana-team.

Babacool staat tweede met evenveel punten en dankt deze plaats aan de regelmaat van zijn prestaties. Michel Lefebvre met zijn nieuwe First 40 Manta Sailing kaapt de derde plaats weg.

Verder kwamen een aantal teams het IRC1-2 veld versterken zoals Varuna van Johan Gitsels, Denebola van Alain Poncelet, Extra Fun van Marc Herssens en Boatox van Philippe Melis. Carl Sabbe werd in Oostende Belgisch Kampioen IRC1-2 maar moest daarna de strijd in het ONZK staken wegens een schadegeval met Alegria.
Frans Maas met Capella stevent (nogmaals) regelrecht op de winst in IRC3 af, Waverider van Alain Delvaux en Fantasy van Ian van Burm staan voorlopig twee en drie.

Maar in Nieuwpoort zal er nog heftig gestreden worden om de uiteindelijke podiumplaatsen, want General Tapioca en Bayern Auto Sport maken zeker nog kans.

Met zijn allen naar Nieuwpoort nu!

Bekijk de ONZK resultaten en tussenstand hier »

Euro Regatta Ramsgate

De wedstrijden in Ramsgate en van Ramsgate naar Boulogne krijgen samen de naam Euro Regatta.

Op de home page van RTYC www.rtyc.com staat een verwijzing naar de pagina www.rtyc.com/raceresults.htm, en daar vind je nodige informatie in verband met Notice of Race en Entry Form.

Wijziging aan de IRC klassenindeling in 2010

Wijziging aan de IRC klassenindeling in 2010

Sedert enkele jaren heeft zowel België als Nederland 2 IRC klassen. De klassengrens ligt in België en in Nederland echter niet op dezelfde waarde. In België was dit 0,980, in Nederland was dit 1,060. Dit vindt zijn oorsprong in het feit dat de IRC vloot in Nederland gemiddeld genomen uit grotere boten bestaat dan in België. In de 2009 zorgde dit voor praktische problemen in Breskens, waar de 2 vloten samen komen, en waar de 2 klassengrenzen naast elkaar moesten gebruikt worden, met verwarring tot gevolg, voor zowel de Belgen als de Nederlanders.

Om hier een oplossing aan te geven, zal zowel in België als in Nederland overgeschakeld worden van 2 naar 3 IRC klassen, waarbij de bestaande klassengrenzen behouden blijven:

> IRC1: TCF >= 1,060
> IRC2: TCF < 1,060 en >= 0,980
> IRC3: TCF < 0,980

Om te vermijden dat het aantal boten in een klasse te klein wordt, zal in de General Sailing Instructions van het ONZK een regel staan om de klassen te groeperen als volgt:

> Indien voor een wedstrijd minder dan 12 boten ingeschreven zijn, dan varen die allemaal samen in 1 groep, met 1 einduitslag.

> Indien voor een wedstrijd meer dan 12 boten ingeschreven zijn, dan kan de organisatie beslissen om die te splitsen in 2 of 3 groepen volgens bovenvermelde klassengrenzen. Er wordt echter nooit een afzonderlijke groep gemaakt als die bestaat uit minder dan 5 boten.

> Voor het ONZK en de Trofee Gaëtan Janssens, krijgt elke boot voor elke wedstrijd de score van de groep waarin hij tijdens die wedstrijd gevaren heeft (en die groep kan dus uit 1, 2 of 3 IRC klassen bestaan).

Voor het ONZK en voor de TGJ zal een einduitslag gemaakt worden voor 2 groepen, namelijk een groep A die bestaat uit klassen IRC1 en IRC2, en een groep B, die bestaat uit klasse IRC3. Daardoor verandert er voor de einduitslag van het ONZK en de TGJ in de praktijk niets ten opzichte van 2009.

Trophée Gaëtan Janssens UNCL in 2010

Ook de kalender van de internationale Trophée Gaëtan Janssens blijft zo goed als ongewijzigd in 2010:

> 3/5: Oostende-Ramsgate
>14-15/5: Euro Regatta Ramsgate (Ramsgate op 14/5) en Michel Jonette Trophy (Ramsgate-
Boulogne op 25/5)
> 22-23-24/5: Grand Prix International de la Côte d'Opale (Boulogne op 22/5, Boulogne-Duinkerke
op 23/5, Duinkerke op 24/5; enkel 22/5 en 23/5 tellen mee voor de Trophée Gaëtan
Janssens)
> 19-20-21/8: Ramsgate IRC International Series (deze 3 dagen maken ook deel uit van Ramsgate
Week 2010)
> 27-28-29/8: Breskens Sailing Weekend
> 4-5/9: Light Vessel Weekend (Breskens-Zeebrugge op 4/9 's morgens, gevolgd door races in
Zeebrugge op 4-5/9)

Zoals in 2008 en 2009 zullen de organiserende clubs van de TGJ ook in 2010 de nodige inspanningen doen om de logistieke uitdagingen aan te pakken rond de wedstrijden die niet vertrekken en aankomen in dezelfde haven. Zo zullen opnieuw bussen ingelegd worden van Boulogne naar Oostende na de wedstrijd Ramsgate-Boulogne (15/5), en van Oostende en Duinkerke naar Boulogne voor de wedstrijd van 22/5.

ONZK in 2010

ONZK in 2010

De kalender van het ONZK 2010 blijft bestaan uit de volgende 5 evenementen:

> 13/5: Oostende-Ramsgate
> 2-3-4/7: Wenduinebank Race (Blankenberge-Oostende op 2/7 's avonds) en Stroombank-
Oostendebank Race (Oostende op 3-4/7), tevens Open Belgisch Kampioenschap IRC
> 27-28-29/8: Breskens Sailing Weekend, tevens Open Nederlands Kampioenschap IRC
> 4-5/9: Light Vessel Weekend (Breskens-Zeebrugge op 4/9 's morgens, gevolgd door races in
Zeebrugge op 4-5/9)
> 18-19/9: Nieuwpoort Sailing Weekend

De basisprincipes van het ONZK blijven ook ongewijzigd. De eindscore wordt opgemaakt volgens het "best 4 out of 5" principe, waarbij elk van de 5 evenementen een gelijk gewicht krijgt. Enkel het laatste evenement in Nieuwpoort komt niet in aanmerking voor een discard. Daarmee wordt vermeden dat een boot, die na 4 evenementen vrijwel zeker is van de eindzege, niet meer komt opdagen voor het laatste evenement.

Ook het engagement van een gratis ligplaats gedurende de week voor en/of na het evenement blijft ongewijzigd bij de havens aan onze kust. In Breskens telt dit engagement enkel voor de week tussen Breskens Sailing Weekend en Light Vessel Weekend, en dit voor boten die aan beide evenementen deelnemen. Bij Belgische clubs wordt best vooraf geïnformeerd bij de havenmeester of dit engagement geldt voor 1 week (voor of na de wedstrijd) of 2 weken (voor en na de wedstrijd).

Ook in 2010 blijven de CR zeilers welkom op alle ONZK evenementen. Enkele clubs zullen er wellicht voor kiezen om voor de CR zeilers afzonderlijke banen uit te zetten, rond vaste betonning, omdat niet alle CR zeilers fan zijn van de iets intensievere upwind-downwind banen.

In 2010 wordt er geen ONZK eindklassement meer opgemaakt voor de CR deelnemers, omdat dit in 2009 geen succes was. Er blijft wel een CR kampioenschap bestaan, dat over een 10-tal wedstrijden gevaren wordt, gespreid over het ganse seizoen, van Oostende-Ramsgate tot en met Antwerp Race. De winnaars van het ONZK 2009 in de CR-klasse, Boatox van Philippe Melis in CR-A, en Bolderik van Wim Driessens in CR-B, ontvangen in 2010 een gratis IRC meetbrief. Als geregelde wedstrijdzeilers zullen zij hun wedstrijdseizoen in 2010 wellicht grotendeels in IRC varen.

Het Open Belgisch Kampioenschap IRC gaat in 2010 door in Oostende. Het Koninklijk Belgisch Yacht Verbond (KBYV), dat naast de verbinding met het internationale niveau, ook nog verantwoordelijk is voor de "Belgische" kampioenschappen van de verschillende zeilklassen, heeft nieuwe regels uitgevaardigd voor die Belgische Kampioenschappen. Die regels zijn vanaf 2010 gelijkvormig voor alle type zeilboten, en dus niet meer specifiek gericht op zeiljachten. Eén van de principes die in deze nieuwe regels staat is dat alle Belgische deelnemers moeten beschikken over een zeillicentie die uitgevaardigd werd door hun federatie (een licentie uitgereikt door VYF voor Vlaanderen). Dit zal wellicht aanleiding geven tot proteststemmen bij menig zeiler, maar anderzijds is deze beslissing niet onlogisch. In alle sporten, waarin op een serieus niveau aan competitie gedaan wordt, moet men aangesloten zijn bij een federatie. Is het dan zo onlogisch van dit ook te verwachten van de zeilers? Iedereen die lid wordt van een zeilclub, die op zijn beurt aangesloten is bij VYF, ontvangt bovendien automatisch zo'n zeillicentie, als onderdeel van zijn clublidmaatschap. Van wedstrijdzeilers mag toch verwacht worden dat ze een bijdrage leveren aan de werking van een club, en via die club aan de regionale, nationale en internationale werking van hun sporttak. Die VYF licentie zorgt bovendien ook voor een persoonlijke verzekering tegen sportongevallen tijdens het uitoefenen van de zeilsport. Als wedstrijdzeiler bekom je zo ook meer persoonlijke zekerheid.

Internationale IRC evoluties voor 2010

Ieder jaar wordt er een internationaal IRC congres georganiseerd, waarop de belangrijkste evoluties van IRC vastgelegd worden. In 2009 ging dat congres door in Parijs op 10 oktober. Er waren vertegenwoordigers van IRC eigenaars uit 27 landen uit alle hoeken van de wereld, tot de USA, Japan en Australië toe. Op vraag van VYF, die de Belgische IRC administratie voert, werden de Belgische IRC eigenaars vertegenwoordigd door Carl Sabbe.

Op dit congres worden voorstellen tot wijziging ingediend, en dat zowel door het IRC Technical Committee, dat bestaat uit Jean Seans voor UNCL en Mike Urwin voor RORC, als door de verschillende landendelegaties. Voor een aantal voorstellen moest het tot een stemming komen, waarbij het aantal stemmen per land in verhouding staat tot het aantal IRC boten uit dat land. België en Nederland beschikken elk over 2 stemmen van het totaal van 62 stemmen.

De belangrijkste wijzigingen aan de IRC regels die praktische implicaties hebben voor de zeilers zijn de volgende:

> Het gebruik van "stored power" (in de praktijk gaat dit over het gebruik van een elektrische lier of een elektronhydraulisch aangedreven achterstag of neerhouder), moet bij de aanvraag van de meetbrief opgegeven worden (regel 15). Enkel als het zich beperkt tot het hijsen van het grootzeil en het reven en oprollen van zeilen, dan gaat het niet gepaard met een rating penalty.

> Het gebruik van een boom om de genua uit te bomen bij boten die varen zonder spinnaker, moet vanaf 2010 ook opgegeven worden (regel 21.3.4).

> Het gebruik van materialen met lage densiteit om de kielvin vorm te geven moet nu ook opgegeven worden (regel 19.2).

> Verder werd de terminologie zoveel mogelijk in overeenstemming gebracht met de internationale Equipment Rules of Sailing (ERS) van ISAF. Daardoor veranderen ook sommige afkortingen (bvb LOA - Length Over All, verandert in LH - Length of Hull).

Ook voor de wedstrijdorganisatoren verandert er een en ander:

> Naar aanleiding van de integratie van de ERS-terminologie konden een aantal IRC regels weggelaten of vereenvoudigd worden, wat dan weer aanleiding gegeven heeft tot een hernummering van de overblijvende regels. Voor wedstrijdorganisatoren betekent dit dat ze in de Wedstrijd aankondiging (Notice of Race) of in de Wedstrijd bepalingen (Sailing Instructions) eventuele verwijzingen naar bepaalde IRC regels zullen moeten aanpassen naar de nieuwe nummering.

> Verder vermeldt elke IRC regel nu duidelijk of hij mag geamendeerd worden in de Wedstrijdaankondiging. Regels waarbij dit niet vermeld wordt, mogen dus niet geamendeerd worden.

> Een voorbeeld van een dergelijke regel is die in verband met de bemanning (regel 22.4). Aan de basis legt IRC geen beperking op voor het aantal bemanningsleden of hun gewicht. Dit betekent dat het aantal bemanningsleden vrij is, en zelfs mag wijzigen tussen opeenvolgende wedstrijden die samen een reeks vormen over meerdere dagen. De organisator heeft echter perfect de mogelijkheid om die vrijheid te beperken, door in de Wedstrijd aankondiging een maximum aantal bemanningsleden op te geven, of door een vast aantal bemanningsleden op te leggen. Daarbij kan verwezen worden naar het aantal bemanningsleden dat informatief op elke IRC meetbrief staat.

De belangrijkste wijziging gaat echter niet gepaard met een wijziging aan de regels, maar wel met de formule waarmee de rating bepaald wordt. De voorbije jaren was er een tendens ontstaan waarbij sommige boten kunstmatig minder stabiel werden gemaakt, door te kiezen voor een rechte trapeziumvormige kiel zonder bulb, in plaats van een moderne kiel met zware bulb. Dit gaf aanleiding tot een voordeligere rating. In de praktijk werd de gedaalde stabiliteit echter gecompenseerd door een groot aantal bemanningsleden langs de juiste kant van de boot te laten zitten. Deze tendens ging in tegen de basisprincipes van IRC, die streven naar boten met een natuurlijke grote stabiliteit. Vanaf 2010 zal het rating voordeel van die boten met lagere stabiliteit afgebouwd worden, waardoor boten met een grotere natuurlijke stabiliteit minder zullen benadeeld worden dan boten met een (kunstmatig) lagere stabiliteit. De formule blijft echter geheim, dus de impact die deze wijziging zal hebben op de rating van verschillende boten blijft af te wachten.

De nieuwe IRC regels voor 2010 zijn alvast down te loaden in het Engels en het Frans van de internationale IRC site ircrating.org. De Nederlandse vertaling van de regels voor 2010 is beschikbaar op de IRC sectie van de VYF site irc.vyf.be.