BSF is de Belgische Surf Federatie

BSF zijn de WWSV werkgroepen golfsurfen & Standup Paddle

BSF is opgericht kort nadat golfsurfen een erkende sport werd in ons land. BSF omvat alle doelstellingen van een zelfstandige federatie, maar doet dit onder de sterke vleugels van Wind en Watersport Vlaanderen, de zeil- en surffederatie waar ook surfdisciplines wind- en kitesurfen huizen. BSF valt onder de stevige WWSV rechtspersoonlijkheid en statuut, maar surft wel een eigen lijn binnen de WWSV line up.

BSF, de werkgroepen golfsurfen en werkgroep SUP van WWSV, is lid van de Europese en de Internationale golfsurf- en SUP federaties. Lid worden van BSF kan je via één van de vele WWSV clubs. Eens lid van een WWSV club ben je automatisch WWSV-BSF lid, kan je deelnemen aan BSF wedstrijden/evenementen/bijscholingen en ben je bovendien wereldwijd verzekerd voor eigen ongevallen en aangerichte schade bij anderen (daar ging je board richting Kelly Slater)!

Vragen of opmerkingen over golfsurfen en de Belgische Surf/SUP Federatie? Bel ons op het WWSV bureau, mail ons of laat een facebook comment achter!

Bezoek de BSF website »

BELGIAN SURF FEST, SLUIT JE VAKANTIE AF IN DE GOLVEN

BELGIAN SURF FEST, SLUIT JE VAKANTIE AF IN DE GOLVEN

Voor de laatste dag van de schoolvakantie liggen er fijne - Belgian Surf Fest - golven klaar op de Noordzee. Vroeg opstaan wordt wel de boodschap, Twins Club Bredene verwacht alle deelnemers donderdagochtend 31 augustus om 7u in het clubhuis.

Bij een ontbijt aangeboden door Twins kunnen alle 32 reeds online ingeschreven deelnemers aanmelden, vullen we de wedstrijdladders in, en zal de headjudge uitleg geven over hoe je golven en punten kan scoren. In de wedstrijdtabel is er een herkansingsronde voorzien, iedereen gaat dus zeker 2 keer 12 tot 15 minuten het water in om maximaal 10 golven te nemen per heat. (heat tijd afhankelijk v/d golven, meer info tijdens de meeting)

De eerste heat start ergens tussen 8u en 8u30, ruim 7u golven nemen later weten we wie de finale heeft gewonnen en het podium op mag. Deelnemers kunnen een eigen lunchpakket meepakken, drankjes zijn te koop in de Twins Bar.

Meer info via deze pagina »

Tot op de Quiksilver Longboard Classic 2018

Tot op de Quiksilver Longboard Classic 2018

Geen golfsurf mirakels te vinden tijdens het Pinksterweekend, de Noordzee gaat in weekendrust en laat de Quiksilver Longboard Classic 2017 finaal golfloos. Einde dus van het al verlengde wachtraam voor de Quiksilver longboard classic 2017 te Twins Club #Bredene.

Afspraak met de longboarders bij de volgende binnenrollende golf, om een score te krijgen door de jury van die golf is het wachten tot #Bksurf in het najaar, of de #Longboardclassic voorjaar 2018.

Meer info over de Longboardclassic »

#RoadtoNorway, het Eurojunior traject richting EK jeugd golfsurfen 2018

#RoadtoNorway, het Eurojunior traject richting EK jeugd golfsurfen 2018

Net zoals in 20122014 en 2016 is het in 2018 aan de nieuwe lichting junioren om zich op het Europees niveau te tonen tijdens Eurojunior 2018 te Noorwegen, het 2-jaarlijks georganiseerd Europees kampioenschap voor landenteams. (planning is september, geen paniek het is er dan nog nog ruim 15 graden)

Het #RoadtoNorway doel in 2017 is om jonge golfsurfers tot en met 17 jaar in teamverband, en via open voorbereidende stages, klaar te stomen voor een mogelijke teamselectie en deelname aan het EK in 2018. De exacte wedstrijdspot voor dit EK is nog niet vrijgegeven maar via deze website kan je alle nieuws volgen, en het komende EK 2017 dat een jaar voor de junior kampioenschappen op dezelfde spot zal worden georganiseerd.

Als voorbereiding op het Europees kampioenschap organiseert BSF een traject van open trainingsstages in 2017, en gesloten stages voor de EK selectie in 2018. Onder leiding van coach Lars Musschoot zal BSF een eerste teamselectie maken voor verschillende leeftijdscategorieën na de eerste twee open trainingsstages. Deelnemen aan minimaal één BSF stage in 2017 is dus de boodschap wil je er in 2018 bij zijn.

Meer informatie op deze website »

België voor het eerst op Europees golfsurf podium

België voor het eerst op Europees golfsurf podium

Begin december 2016 zocht het Belgische team op het Europees landenkampioenschap voor golfsurfers onder de achttien met zeven jongens en twee meisjes opnieuw aansluiting bij de grootste Europese surfnaties als Spanje en Portugal. In de breedte kwam het jonge golfsurf team in het Marokkaanse Agadir een handvol punten te kort voor een top 5 landenklassering, maar het 14 jarig surftalent Dean Vandewalle uit Knokke-Heist zorgde wel voor de primeur van de eerste Belgische EK podiumplaats bij de jongens van 14 jaar en jonger.

Ook de kleine Europese surflanden worden groot

Pas in 2008 maakte België zijn debuut op het EK toen de golfsurfsport net erkend werd in ons land. De titels van rode lantaarn en surfsmurf schudde het surfteam snel van zich af. Het succes is er dankzij de steeds betere werking van de Belgische Surf Federatie die onder de vleugels van de Vlaamse Yachting Federatie vaart. "De BSF kiest volop voor de jeugd en schotelt een compleet parcours voor met verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK's en WK's voor junioren," vertelt BSF-coördinator Tommy Maenhaut.

"Het EK-team ontspruit vooral uit de nieuwe generatie jonge talenten die elke surfkans aan onze kust grijpen en wekelijks trainen in verschillende Belgische surfclubs. De jongste surfer van het team is er pas twaalf. Ook de surfwedstrijd aan de Noordzee voor de allerjongsten is een groot succes, wat voor een stevige vijver van talent moet zorgen voor de toekomst. Dit Ek leert ons dat we op de goede weg zijn, maar ook de andere "kleine" surflanden niet stil zitten en met de Olympische golfsurf status een versnelling hoger schakelen. Dit Ek misten we op een aantal punten na de 5de plaats, vermoedelijk door een tekort aan wedstrijdervaring in het team. Een werkpunt willen we beter doen in de toekomst is onze teamleden meer en intensiever begeleiden richting wedstrijdsurfers, en zo de Olympische golf richting 2020 niet te missen."

Dean Vandewalle haalt brons bij de surfers van de toekomst

De klepper van het team surft echter niet veel in België. De 14-jarige Dean Vandewalle werd in Gent geboren maar verhuisde via Knokke-Heist naar Costa Rica waar hij de kampioen van zijn leeftijd is. Dean verscheen al in de grootste Amerikaanse en Australische surfmedia en stond dit jaar op 20 in de top 100 aanstormend surftalent van het Amerikaanse Surfer magazine. Na een intensieve week voorrondes surfte Dean de finale in de surfcategorie 14 jaar en jonger, waarin hij de 3de plaats wist te behalen na een strijd met de krachtige golven, en de ziektekiemen die elk team op dit Marokkaans EK op halve kracht lieten peddelen. Die 3de Europese plaats is een Belgische golfsurf primeur, en met nog 2 kansen op de komende 2-jaarlijks georganiseerde EK's voor junioren is een juniorentitel niet ondenkbaar voor 2020.

Van EK naar Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt zowel in België als overal ter wereld niet alleen populairder maar ook professioneler. Vanaf 2020 speelt golfsurfen zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen (ex-Bloso) spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten maar de kans is er met Belgisch talenten die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd.

Eurosurf Junior 2016

Eurosurf Junior bepaalt het eindklassement door de individuele resultaten van 9 surf(st)ers en 5 bodyboard(st)ers samen te tellen. Die laatste liggen op een kleiner plankje en zijn voor de Belgen het zwakke broertje, de discipline wordt door de weinige golven in ons land niet op hoog niveau beoefend. Sinds een paar jaar wordt er echter specifiek op gewerkt.

Resultaten Team België

 

  • Dean Vandewalle 3de Surf -14 & 9de Surf -18 
  • Yari Misson 17de Surf -18 & 13de Bodyboard -18 
  • Arpad Leclère 11ste Surf -16
  • Oscar Cauchi 17de Surf -16
  • Mauro Campe 21ste Surf -14 & 21ste Bodyboard -16
  • Camille Kindt 9de Surf -18 Ladies & 7de Bodyboard -18 Ladies
  • Rheanna Rosenbaum 21ste Surf -18 Ladies
  • Razz Rosenbaum 9de Longboard -18 & 15de Bodyboard -18
  • Daan Vanoverbeke 15de Bodyboard -16

 

Landenklassement

1. PORTUGAL 11255
2. SPANJE 9826
3. MAROKKO 9261
4. ENGLAND 7609
5. IERLAND 6691
6. CHANNEL ISLANDS 6633
7. NEDERLAND 6518
8. BELGIE 6500
9. SCHOTLAND 5870
10. WALES 5800
11. ZWEDEN 4803
12. DUITSLAND 3911
13. NOORWEGEN 1185
14. DENEMARKEN 740
15. OOSTENRIJK 670

Alle resultaten in detail via www.eurosurfing.org

Meer over de voorbije EK week in dit persbericht »

Jeugd domineert BK Golfsurf in Frankrijk

Jeugd domineert BK Golfsurf in Frankrijk

Wanneer het Franse badplaatsje Vieux Boucau zich opmaakt voor zijn jaarlijkse winterslaap, mag het nog net iets lange wakker blijven voor een laatste hoogtepunt: de kroning van de Belgische golfsurfkampioenen! Afgelopen herfstvakantie pakte de achttienjarige Arne Kindt uit Bredene zijn eerste titel in de koningscategorie bij de mannen. Zijn één jaar jongere nichtje Camille Kindt verlengde haar vrouwentitel en Oscar Cauchi bracht bij de min-zeventienjarigen het aantal hoogste schavotten voor Twins Club Bredene op drie. Bijna 70 Twinsleden zagen hun surfers negen van de vijftien podiumplaatsen inpalmen en zo de nieuwe titel ‘Surfclub van het Jaar' in de wacht slepen. Jack Verbraeken uit Knokke won de longboardklasse en Jurgen Deneire uit Oostende diezelfde voor 35-plussers.

 

Bekijk de #BKsurf reportage en nog veel meer via www.BKsurf.be »

Partners van de Belgishe Surf Federatie